Kövérgének

Éhségérzetet és anyagcsere-folyamatokat befolyásoló receptort azonosítottak a Columbia Egyetem sejtkutatói.

Megrázó élmény

Mint egy frontális ütközéses karambol – így jellemzi tömören és szemléletesen dr.

Rettegett betegség

Minden második magyar szembesült már a családjában valamilyen rettegett betegséggel, és minden harmadik fél attól, hogy egyszer neki is ilyen betegséggel kell megküzdenie.

Vérbeli diagnózis

Vérkép, labor, bilirubin, koleszterin és vérsüllyedés– számok és adatok millimolban, amiből meszszemenő következtetést lehet levonni a szervezet általános állapotáról.

Zavaros viselkedés

Régen vásott kölöknek, pernahajdernek, égedelemnek, ördögfiókának mondták.

 

Potens növény

A maca (Lepidium meyenii, L. Peruvianum) az Andok népeinek egyik megbecsült kultúrnövénye volt évezredeken át. Mai termesztett formáit a hatvanas évek óta használják a fitoterápiában általános roboráló, vitalizáló gyógykészítményekben. Népszerűségét a prosztata megóvására és a férfierő növelésére gyakorolt pozitív hatásának köszönheti.

Számtalan vitamin, ásványi anyag – többek között cink és C-vitamin –, illetve magas energiatartalmú szénhidrát adja a macagyökér gyógyerejét. Ezek együtt képesek megújítani, felfrissíteni a szervezetet. A leginkább retekhez és tormához hasonló növény gyökérkivonatai klinikai tesztek alapján növelik a spermiumok számát és mozgékonyságát, és hatékonynak találták antidepresszánsok kiváltotta, úgynevezett SSRI-impotencia leküzdésében is.

Természetes élőhelyén, az Andok hegyvidékének kietlen fennsíkjain, három-négyezer méteres magasságban a rendkívül ellenálló maca növény egész éven át terem. A keresztes virágú növény viszonylag sovány talajon is megél, bírja a hideg éghajlatot, és megfi -gyelték, hogy a konyhakerti növények, például burgonya közé vetve távol tartja az élősködőket, így a biogazdálkodásokban is kedvelik. Vöröses magjairól újul meg, föld alatt fejlődő, húsos szik alatti szárát hasznosítják. Ahol célzottan, monokultúrában termelik, 8-9 hónap alatt érik be, és két betakarítás között lámatrágyával dúsítják és pihentetik a talajt, mert a sivár körülményekhez szokott növény minden tápanyagot kiszed magának a legsoványabb földből is.

Többféle változata ismert, amelyek eltérő alakjuk és az aranysárgától a lilán át a feketéig terjedő színük mellett másféle összetételben tartalmaznak vitaminokat és ásványokat, ezért a hatásuk és felhasználásuk is eltérő. Peruban főzéshez is kedvelik a krémszínű, nagyméretű, édes gyökereket. Roborálásra, az erőnlét javítására a keserédes, fekete változat kivonatát szokták használni. A vörös színű változat gyökere klinikai tesztek során hatékonynak bizonyult a prosztatamegnagyobbodás kezelésében, ami a potenciaprobléma gyakori kiváltó oka.

A magas, több mint nyolc százalék feletti rosttartalmú maca rendkívüli tápértéke a szénhidrátok és fehérjék ideális arányának köszönhető. Emellett gazdag kálciumban, káliumban és létfontosságú nyomelemekben –cink, jód, réz, mangán található benne. Ugyan csak két százalék a zsírtartalma, mégis a linolénsav, pálmasav és tucatnyi aminosav jótékonyan hat az anyagcserére. Potencianövelő hatása vélhetőleg ezek kombinációjának és számos, nyomokban kimutatható, a központi idegrendszerre ható alkaloidának köszönhető.

Ásványi és vitaminbomba
Ásványi és vitaminbomba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.