Kövérgének

Éhségérzetet és anyagcsere-folyamatokat befolyásoló receptort azonosítottak a Columbia Egyetem sejtkutatói.

Megrázó élmény

Mint egy frontális ütközéses karambol – így jellemzi tömören és szemléletesen dr.

Potens növény

A maca (Lepidium meyenii, L.

Rettegett betegség

Minden második magyar szembesült már a családjában valamilyen rettegett betegséggel, és minden harmadik fél attól, hogy egyszer neki is ilyen betegséggel kell megküzdenie.

Zavaros viselkedés

Régen vásott kölöknek, pernahajdernek, égedelemnek, ördögfiókának mondták.

 

Vérbeli diagnózis

Vérkép, labor, bilirubin, koleszterin és vérsüllyedés– számok és adatok millimolban, amiből meszszemenő következtetést lehet levonni a szervezet általános állapotáról. A hagyományos vérképanalízishez képest forradalmian új és mélyreható elemző módszert dolgoztak ki amerikai kutatók.

Biztató újítással lepte meg a klinikai onkológusokat Chicagóban rendezett éves konferenciájukon az orvosi innovációval foglalkozó Chronix Biomedical cég. Vérminta alapján már korai fázisában képesek kimutatni az emlő- és a prosztatarák kialakulását. A teszt a tumoroknak arra a közös tulajdonságára alapoz, hogy sejtjeik folyamatosan és gyorsan osztódnak, így nagy számban keletkeznek elhalt szövetek. A tumoros sejtek által DNS-molekuláinak a véráramba kerülő töredékeit is ki lehet mutatni, ami 90 százalékos pontossággal enged következtetni a rákos folyamatra. Mivel minden daganattípusnak egyedi genetikai lenyomata van, a tesztet nem általános szűrővizsgálatként, hanem célzottan, specifi kus rákfajtákra lehet alkalmazni.

A vizsgálati módszer előnye, hogy nem invazív, egyetlen vérmintából elvégezhető, és nyitott a további kutatások felé, így a jövőben egy sor rákfajtát lehet majd diagnosztizálni korai szakaszban. Emlő- és vastagbélrákos betegeknél többféle gén bevonásával végzett komplex vizsgálattal még a kiújulás esélyeit is előre jelzik, ehhez igazítva a kezelési protokollt.

Szekvenciálás

A Chronix Biomedical Dél-Dakotában működő laboratóriuma szolgáltatásként kínálja adatbankját és műszereit rákkutató orvoscsoportoknak, a diagnosztizáló módszer továbbfejlesztésén dolgoznak. A cég vezetője, dr. Howard Urnowitz szerint a „tömeges szekvenciálás” – a nagy számban végzett DNS-analízis – nemcsak a rákkutatásnak adhat új irányt, de előremozdíthatja olyan betegségek diagnózisát, amelyekre eddig nem állt rendelkezésre megbízható módszer. Autizmus, Alzheimer-, Parkinsonés Huntington-kór, sclerosis multiplex, autoimmun betegségek, egyes típusú diabétesz, sokízületi gyulladás – a lista gyakori és ritka neurológiai betegségekkel folytatható.

A kutatók DNS-szekvenciák töredékei alapján eddig ismeretlen biomarkereket keresnek, amelyek összefüggésbe hozhatók egyes betegségekkel. Nehéz elképzelni, hogy a fehérjék szénakazlában hogy lehet felismerni a betegségek elrejtett tűhegyeit. A módszer nem pusztán a betegségre való hajlamot mutatja ki, hanem az aktiválódott kóros folyamatokat, figyelembe véve a mindenkire jellemző egyedi DNS-szekvencia változásait. A módszer adott, a további fejlesztés a finanszírozó befektetőkön és az innovációra nyitott orvos-kutatókon múlik.

Korai diagnózis vérminta alapján
Korai diagnózis vérminta alapján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.