Kövérgének

Éhségérzetet és anyagcsere-folyamatokat befolyásoló receptort azonosítottak a Columbia Egyetem sejtkutatói.

Potens növény

A maca (Lepidium meyenii, L.

Rettegett betegség

Minden második magyar szembesült már a családjában valamilyen rettegett betegséggel, és minden harmadik fél attól, hogy egyszer neki is ilyen betegséggel kell megküzdenie.

Vérbeli diagnózis

Vérkép, labor, bilirubin, koleszterin és vérsüllyedés– számok és adatok millimolban, amiből meszszemenő következtetést lehet levonni a szervezet általános állapotáról.

Zavaros viselkedés

Régen vásott kölöknek, pernahajdernek, égedelemnek, ördögfiókának mondták.

 

Megrázó élmény

Mint egy frontális ütközéses karambol – így jellemzi tömören és szemléletesen dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója annak a drámai hatását, amikor egy síró csecsemőt erősen megráznak. Évente átlag öt tragikus eset kerül Magyarországon az orvosok látóterébe, de a külső jel nélküli trauma akár detektálatlan is maradhat.

Megdöbbentő adatok: a három éven aluli gyermekek leggyakoribb bántalmazási formája az erős, agresszív rázás, a csecsemők között pedig a szülői bántalmazás a második leggyakoribb halálok. A szomorú jelenségnek nevet is adtak. A megrázott csecsemő szindróma – shaken baby syndrome – a leggyakoribb halálok a gyermekek traumás fejsérülései között, az USA-ban évente becslések szerint ezernél is több gyerek sérüléséért és haláláért felelős. Az öt hasonló eset, amivel Rudas doktor itthon találkozik, csak a jéghegy csúcsa. „Ha valaki egyszer megrázta a gyermekét, általában megteszi többször is”, véli a szakember. „A felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak a babának.”

Tehetetlenül

A babák rázásában és annak végzetes következményeiben a tehetetlenség játssza a főszerepet. Egyrészt a gyermekre felügyelő felnőtt – nem mindig a szülő a felelős – tehetetlensége a síró, nyűgös gyermekkel szemben. A tehetetlen frusztráció pszichikai terhe alatt akár egyetlen pillanatra is elragadtathatja magát a felnőtt, és előtörő agresszivitását a síró gyermek erős megrázásával vezeti le. Ritkán előfordul olyan eset is, hogy durva játéktól, levegőbe dobálástól szenved agykárosodást a gyermek.

Mi történik ilyenkor? A kisbaba még nem tudja megtartani a testéhez képest nagyméretű fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal és lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül, hirtelen lassulásnál nekinyomódva a csontnak. Az agy gyorsulással szembeni tehetetlensége okozza a problémát. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek, és akár súlyosan károsodjon a baba agya. Nem feltétlenül jelentkeznek azonnali klinikai tünetek. Az mindenképpen rossz jel, ha a rázás hatására a gyermek elhallgat. Az agysérülésnek sokféle klinikai tünete jelentkezhet rövid időn belül: a baba hányhat, letargiás lehet, nem mozog vagy éppen túlságosan nyugtalan.

Látható jelek

A kiváltó ok ismerete híján a gyermekorvos is csak valamilyen központi idegrendszeri problémára gyanakodhat. Mivel a szindróma általában semmiféle látható sérüléssel nem jár, ezért ritkán gyanakszanak bántalmazásra. Az egyetlen külső jel az agyban keletkezett vérömlenytől feszülő kutacs. Ha a tünetek súlyosbodásával végül orvoshoz kerül a baba, az MR-vizsgálat egyértelműen kimutatja a traumát. A modern képalkotó eljárással az agy mindkét oldalán, az agyhártya alatt különböző idejű bevérzéseket és agyödémát látnak. Ha szemfenékvizsgálattal a retinában is bevérzést észlelnek, egészen biztos, hogy a gyermeket erősen megrázták.

Az MR alapján meg tudják mondani, hogy milyen szövetrétegekben és mikor keletkezett a vérzés, és azt is, hogy az agyállományban milyen mértékű károsodás lépett fel. Egy felmérés szerint minden ötödik baba belehal a gyakran csak néhány másodperces rázásba, a túlélőknek pedig több mint a fele idegrendszeri károsodást, kétharmaduk látássérülést szenved.

Tehetetlen és sérülékeny
Tehetetlen és sérülékeny
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.