Megrázó élmény

Mint egy frontális ütközéses karambol – így jellemzi tömören és szemléletesen dr.

Potens növény

A maca (Lepidium meyenii, L.

Rettegett betegség

Minden második magyar szembesült már a családjában valamilyen rettegett betegséggel, és minden harmadik fél attól, hogy egyszer neki is ilyen betegséggel kell megküzdenie.

Vérbeli diagnózis

Vérkép, labor, bilirubin, koleszterin és vérsüllyedés– számok és adatok millimolban, amiből meszszemenő következtetést lehet levonni a szervezet általános állapotáról.

Zavaros viselkedés

Régen vásott kölöknek, pernahajdernek, égedelemnek, ördögfiókának mondták.

 

Autista App

Közösségbe tartozás, kommunikáció, a környezet jelzéseinek észlelése, érzékek és érzelmek kapcsolata – az autizmussal küzdőknek leginkább ezeken a területeken vannak nehézségeik a mindennapokban, ami miatt szinte kizárt, hogy munkát kapjanak. Az érintőképernyős okoskészülékek alkalmazásai reményt adhatnak nekik a könnyebb beilleszkedésre.

Becslések szerint az Egyesült Államokban az autisztikus tünetcsoporttal diagnosztizált emberek közül alig minden tizedik tud csak elhelyezkedni, nagyrészt a nehéz szocializálhatóság miatt. Pedig az autisták legtöbbje az átlagot meghaladó képességekkel rendelkezik valamilyen szűk területen, amire alkalmasint nagy szükség lehet egy munkahelyen. Matematikai és logikai készségüket, hihetetlen koncentrációjukat egyetlen témára vagy pontos memóriájukat sok helyütt honorálnák – ha sikerülne akadálymentesen kommunikálni velük, és beilleszteni őket a mindennapi munkamenetbe.

A Virginia államban végzett célzott kutatások és esettanulmányok azt mutatják, hogy a legújabb érintőképernyős kommunikációs eszközökkel át lehet hidalni az eddig feneketlennek látszó szakadékot. Négy éven át figyelték, hogyan állnak helyt véletlenszerűen kiválasztott autisták munkahelyi környezetben, úgy, hogy a kommunikáció és munkahelyi képzés egy részét Apple iPod touch® készülékeken keresztül oldották meg. Apró dolgokra gondoljunk: például rendszeres, gyengéd f gyelmeztetés a következő munkafázis megkezdésére pontos képes és szöveges instrukciókkal vagy épp rövid videoüzenetekkel, magyarázó folyamatábrákkal. Speciális applikációk olyanoknak is képesek segíteni, akik nem tudnak olvasni és nem ismerik a naptárat sem. Az elvégzett feladatokat jutalmazza is az alkalmazás: a munkaszünetben zenével és játékokkal. A kutatók szerint az autistáknak, Down-kórosoknak nagyobb biztonságot és önbizalmat, fogódzót ad a munkahelyen az előre programozott, mégis interaktív kommunikációs felület.

Egyszerűen hatékony - okos alkalmazás
Egyszerűen hatékony - okos alkalmazás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.