Példát statuáltak Magyarországgal

A fegyvert kipróbálták, most újra felhasználhatóvá válik a zárolt 495 millió eurós közösségi forrás.

Csak szépségtapasz a csomag

Százharmincmilliárd eurós növekedési tervben egyeztek meg Európa négy legnagyobb gazdaságának vezetői Rómában pénteken, de ezenkívül igen kevés dologban tudtak egyetértésre jutni.

 

Újra ott, ahol voltunk

Nagy sikernek nevezte Matolcsy György, hogy az uniós pénzügyminiszterek luxembourgi tanácsülése pénteken egyhangúlag úgy döntött, feloldja a kohéziós alapok jövő évi részleges zárolását. A nemzetgazdasági miniszter szerint először kaptunk olyan egyértelmű visszajelzést az Európai Bizottságtól, hogy Magyarország az állam pénzügyeit rendbe tette.

A pénzügyminiszterek tanácsa heves vita után márciusban fogadta el a bizottságnak azt a javaslatát, hogy részlegesen függesszék fel a jövőre esedékes kohéziós pénzek kifizetését, ami összesen 495 millió euró támogatást érintett volna. A szankcióra azért került sor, mert az unió csak így tudta rászorítani az Orbán-kormányt, hogy a költségvetés hiányát ne egyszeri tételekkel, hanem fenntartható módon, strukturális átalakításokkal szorítsa le a Brüsszel által elvárt szintre.

A szankció jóváhagyásakor a tanács a GDP fél százalékának megfelelő költségvetési kiigazításra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmazott, melyek teljesítésével Magyarországnak most sikerült kikerülnie a felfüggesztés alól. „Börtönbe zártak, de megkaptuk a szabaduláshoz szükséges kulcsot is” – mondta egy forrásunk a márciusi döntésről, amely tulajdonképpen elérte célját.

Matolcsy szerint Magyarország egy év múlva kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, azaz hosszú távon három százalék alatt tudja tartani a költségvetési hiányt. Erről jövő áprilisban kaphat végleges visszajelzést Magyarország. De nem csak emiatt nincsen rendben a szénánk – fogalmazott a miniszter, aki bejelentette: hamarosan növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt Orbán Viktor miniszterelnök elé.

Lapunk kérdésére nem akart részleteket elárulni a programról, de annyit elmondott: célja egyebek között a kis- és középvállalkozások megerősítése,mert „ott tudnak felvenni még egy embert”, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek foglalkoztatottságának segítése, valamint a munkaterhek mérséklése ott, ahol alacsony a foglalkoztatottság.

Magyarország nem vitatja az Európai Bizottság országspecifikus gazdasági ajánlásait, azok benne vannak a Széll Kálmán Tervekben – közölte kérdésünkre Matolcsy. A bizottság május végén publikált ajánlásaiban azonban több ponton is kifogásolta a magyar programot. A többi között hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adó hátrányosan érinti a szegényebb rétegeket, és nem serkenti a belső fogyasztást. Ezenkívül aggályokat fogalmazott meg a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatban, és javaslatokat tett a közmunkaprogrammal, valamint az oktatáspolitikával kapcsolatban is.

Öt-tíz évig stagnáló eurózónára kell készülniük az övezeten kívüli országoknak – mondta Matolcsy, aki érdemben nem tudott reagálni a bankuniót firtató kérdésre, mert, mint fogalmazott, „nem tudjuk, ki mit ért bankunió” alatt. Magyarország egyébként támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a monetáris unió felemásságát próbálják korrigálni. A fiskális unió kiépítéséhez azonban egyelőre nem kívánunk csatlakozni, mert a miniszter szerint az az eurózónára vonatkozik.

Matolcsy miniszter szerfelett elégedett
Matolcsy miniszter szerfelett elégedett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.