Csak szépségtapasz a csomag

Százharmincmilliárd eurós növekedési tervben egyeztek meg Európa négy legnagyobb gazdaságának vezetői Rómában pénteken, de ezenkívül igen kevés dologban tudtak egyetértésre jutni. Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Mario Monti olasz miniszterelnök áldását adta az uniós tagországok összesített GDP-jének egy százalékát kitevő gazdasági ösztönzőcsomag elfogadására.

A program tulajdonképpen az Európai Bizottság által felvázolt intézkedések felturbózott változata: alapvetően az Európai Beruházási Bank feltőkésítését, a fel nem használt strukturális pénzek célzott elköltését, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozó projektkötvények bevezetését tartalmazza. A minicsúcsot követő sajtótájékoztatón Merkel világossá tette: a német adófizetők garanciákat, beleszólást akarnak a további segélyekért. Hollande viszont közölte: még több szuverenitás feladása csak „több szolidaritás”, azaz több pénz után jöhet szóba.

Az olasz, a francia, a német és a spanyol vezetőt figurázzák ki tüntetők Rómában
Az olasz, a francia, a német és a spanyol vezetőt figurázzák ki tüntetők Rómában

A német és francia álláspontok továbbra is vészesen távol állnak egymástól egy héttel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt. Az olasz kormányfő ötletét, mely szerint a szerkezeti reformokat végrehajtó, prudens országok államkötvényeit az európaimentőalapok kvázi automatikusan vásárolnák, ha azok hozama túl magasra szökik, megvitatták, de nem született egyezség. Monti egyre nehezebb helyzetben van: technokrata kormányának politikai támogatottsága zsugorodik. A The Guardian című brit lapnak adott interjúban megkongatta a vészharangot, amikor közölte: a jövő heti csúcson eredményt kell elérni az euró megmentése érdekében.

Spanyolország hétfőn kér hivatalosan pénzügyi segítséget bankrendszerének stabilizálásához, de konkrét összeget csak a hitelezőkkel folytatott tárgyalások végén állapítanak meg. Merkel a római sajtótájékoztatón ismét emlékeztetett rá: a szerződések tiltják, hogy a mentőalapok a kormányok megkerülésével, közvetlenül a bankoknak nyújtsanak segítséget. A római négyek támogatásukat fejezték ki a pénzügyi tranzakciós adó mellett, amely elképzelés pont pénteken kapott komoly sebet Luxemburgban az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán.

Biztossá vált: konszenzus hiányában az új adót nem lehet majd a huszonhetes körben bevezetni, ezért kisebb csoportban valósítják meg a tervet támogató államok. A német kormány azért is harcol az új adóért, mert így akar gesztust tenni a szociáldemokrata ellenzéknek, amelytől cserébe támogatást vár az európai politikában. (Ez a tranzakciós, kitalálója után Tobin-adónak nevezett teher szinte semmiben sem hasonlít arra, amit az Orbán-kormány jövőre kíván bevezetni: míg az uniós változat a pénz- és tőke piacok sebezhetőségét növelő, spekulációs célú pénzmozgásokat szorítaná vissza a pluszteherrel, addig a magyar verzió minden lakossági és vállalati pénzmozgást sújtana, célja pedig a költségvetési lyukak betömése.)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön több intézkedést is javasolt az eurózóna válságának megoldására: egyebek között szorgalmazza az Európai Központi Bank (EKB) aktívabb beavatkozását és azt, hogy a mentőalapok közvetlenül bankokat is ki tudjanak segíteni. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója az euróövezet pénzügyminisztereinek luxemburgi találkozója után közölte: a bank unió létrehozása elsődleges fontosságú, ahogy a fiskális unió és az adósságok közösségivé tétele is. A bankunió ötletét és a struktúra részleteit a jövő héten vitatják meg az európai vezetők.

A döntéseket sürgeti, hogy tizenöt nagybank besorolását rontotta pénteken aMoody’s. A hitelminősítő a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC osztályzatain változtatott. A cég kiemelte, hogy az érintett csoportok globális tőkepiaci műveleteket folytatnak, és ezért nagymértékben ki vannak téve a jelenlegi helyzetben fokozódó kockázatnak. Mindeközben bírálta a német jegybank, hogy az Európai Központi Bank enyhített a fedezetelfogadás szabályain: így akar a dél-európai bankok helyzetén könnyíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.