Láthatatlan légió

Minden nyárra jut legalább egy hátborzongató hír a legionellafertőzésről.

Libikóka a kilókkal

A nyár nagy kihívás a fogyni vágyóknak.

Pollen ellen

Rossz hír a városban élők számára: egész Európában növekszik a levegő pollenkoncentrációja, évente átlagosan három százalékkal.

Tihany kincse, a világhírű levendula

Júniustól július végéig virágzik az egyik legszebb és leghasznosabb gyógynövény, a levendula, melyet az 1920-as évek közepétől termesztenek Tihanyban.

Cukormentes országtorta verseny

Ebben az évben már nem csak a Magyarország Tortája verseny győztesét hirdetik ki augusztus 20-án, de a Magyarország Cukormentes Tortájáét is! A tortában nem lehet se finomliszt, se fehér cukor, de ízletesnek kell lennie.

 

Kettős teher

Nem túlzás azt állítani, hogy a mozgásszegény életmód és a radikálisan emelkedő életszínvonal miatt az elhízás a világ egyre növekvő részén népbetegséggé vált. A túlsúly egészségügyi következményeit alaposan ismerjük, de arra kevesen gondolnak, hogy a fölös kilóknak kihatása lehet a termékenységre is.

Az elmúlt évtizedekben nem is annyira a jóléti társadalmakban növekedett aggasztó mértékben a túlsúly és az elhízás előfordulása – bár az Egyesült Államok élen jár a büszkeségre okot nem adó statisztikában –, hanem a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és Afrika egyes területein. Vagyis a világ nagyobbik felén. A hétmilliárd földlakóból egymilliárd túlsúlyos, 300 millióan pedig elhízottnak tekinthetők. Az elhízottak aránya az Európai Unióban a férfiak körében 29%, míg a nőknél 38%. Ha a számokat összevetjük a kontinensen általános népességcsökkenés és elöregedés tendenciáival, nyilvánvaló, hogy a probléma égetőbb, mint gondolnánk.

Kövér a magyar

Magyarországon teljes körű populációs felmérés nem történt, de a hivatalos adatok szerint minden ötödik magyar elhízott, és a lakosság több mint fele rendelkezik súlyfelesleggel. Nagyobb probléma, hogy növekszik a túlsúlyos, illetve elhízott gyermekek aránya is. 2009-ben Budapesten végeztek iskoláskorú gyermekek körében felmérést, e szerint a fiúk 18,1%-a, a lányok 19,6%-a volt túlsúlyos a konzervatív szemléletű testtömegindex alapján. Ha azonban a jelenlegi elmélet szerint mérvadó derékkörfogatot is figyelembe vették, akkor a fiúk fele és a lányok közel harmada volt elhízottnak tekinthető. Pedig a gyermekkori túlsúly előrevetíti a felnőttkori elhízást, és jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az elhízás legrettegettebb következménye a cukorbetegség, ami világszerte vezető oka a vakságnak és a veseelégtelenségnek. 30 feletti testtömegindex esetén harmincszorosára nő az esély a kettes típusú cukorbetegségre! Ha egy negyvenéves embernél cukorbetegséget állapítanak meg, jó eséllyel elveszít húsz évet a várható élettartamából.

Sovány esély

2010-ben a Reproduction című nemzetközi szaklapban részletes összefoglalót közöltek arról, hogyan befolyásolja az elhízás a fogamzóképességet. Számos klinikai vizsgálat alapján megállapították, hogy a túlsúly mind a menstruációs ciklus szabályosságát, mind a természetes, mind pedig az asszisztált reprodukciós technikák segítségével tervezett fogantatás esélyét egyértelműen csökkenti. A háttérben számos kórélettani folyamat szerepe merül fel.

Az egyik legfontosabb az, hogy a túlsúlyos, illetve elhízott páciensek vérében mérhető magasabb inzulinszint úgynevezett inzulinrezisztens állapothoz vezet. Emiatt csökken a vérben a nemi hormonokat szállító fehérjék szintje: nőkben emelkedik a férfihormonok és az úgynevezett inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintje. Tüneti szinten mindez az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) típusos klinikai képében jelenhet meg, ami fokozott szőrnövekedést, férfias típusú hajhullást és rendszertelen menstruációt, ritkábban jelentkező peteérést eredményezhet.

Mindennek közvetett következménye a nehezebb teherbe esés.

Ha mégis sikerül egy elhízott nőnek teherbe esni, számolnia kell azzal, hogy a vetélés és a terhesség során létrejövő szövődmények – a terhességi cukorbetegség és toxémia – esélye náluk sokkal nagyobb, mint egészséges súlyú kismamáknál.

A férfiak termékenységét sem kímélik a fölös kilók. Az elhízás miatt csökken a szabad tesztoszteronszint, aminek következtében potenciazavar alakulhat ki. Azt is fontos tudni, hogy a cukorbetegség első klinikai jele lehet a potenciazavar. Az eddigi vizsgálatok alapján azt nem sikerült bizonyítani, hogy az elhízás önmagában a spermiumokban eltérést okozna, bár arra már találtak bizonyítékot, hogy az apák gyermek- és kamaszkori túlsúlya genetikai információként öröklődik, és hízásra hajlamosítja a következő generációt.

 

Mennyitől túlsúly?

A túlsúly és elhízás mértékének megítélésére jelenleg elsősorban az ún. testtömegindexet használjuk (body mass index = BMI), de használatos a derékkörfogat és a derék-csípő térfogatarányának meghatározása is. Kórosnak nőknél a 80 cm feletti, férfiaknál a 94 cm feletti derékkörfogat tekinthető. A testtömegindex nem más, mint a testtömeg (kg) osztva a méterben mért testmagasság négyzetével (kg/m2). Egészségesnek a 20-25 kg/m2 közti BMI tekinthető, ha a BMI 25–30 kg/m2 közti, akkor túlsúlyról, ha 30 kg/m2 feletti, akkor elhízásról beszélünk.

Óvatos kívánós: a terhesség könnyen elfedi a fölös kilókat
ÓVATOS KÍVÁNÓS: A TERHESSÉG KÖNNYEN ELFEDI A FÖLÖS KILÓKAT
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.