Horgadó hormonok

A potenciaproblémák hátterében sokféle ok állhat – leggyakrabban pszichés indíttatású a gond –, ezért a tünetek orvoslására is széles körben kínálkoznak megoldások.

Kategorikus diagnosztika

Egyedülállóan széles körű genetikai elemzést végeztek angol és kanadai rákkutatók az emlődaganat előfordulásának és gyógyulási hajlamának összefüggéseit vizsgálva. Ennek alapján tíz különböző kategóriát sikerült meghatározni, melyek genetikailag azonosítható paraméterek szerint befolyásolják a betegség lefolyását.

Ki szedje ki?

Egy felmérés szerint még mindig hiszünk a kullancseltávolítás népi módszereiben.

Kis csípés, nagy gond

Itt a nyár, itt vannak a rovarok.

Örömtelibb a biztonságos szex

A biztonságos szex egyik alapfeltétele az óvszer használata, ám egy felmérés szerint, a fiatalok negyede csupán nyűgnek érzi azt.

 

Programozott császár

Új rendelkezéssel lepte meg anyák napjára az angol nőket a parlament. Az elmúlt években kialakult klinikai gyakorlatot követve az Egyesült Királyságban idén májustól törvényesen is jóváhagyták, hogy a leendő anyák önszántukból, orvosi indok nélkül is választhassák az előre tervezett, programozott császármetszéses szülést.

Az anya és a magzat egészségét vagy akár életét veszélyeztető magas kockázat – farfekvés, nagy magzati testsúly, vagy idősebb korú szülő nő – miatt a szülészek természetesen eddig is javasolhatták a beavatkozást, ám a várandósok egy része nem egészségügyi, hanem személyes okból kéri a császáros szülést természetes vajúdás helyett. Van, aki a fájdalomtól fél, van, aki későbbi szexuális életét látja veszélyben a hüvelyi szüléstől.

A törvény egyrészt biztosítja a nők számára a szabad döntést ebben a számukra kulcsfontosságú kérdésben, másrészt – és tegyük hozzá: szerencsére – határozottan és szigorúan előírja a várandósok alapos tájékoztatását és felkészítését a műtétre. Talán ennek is köszönhető, hogy a brit bábák között végzett friss felmérés szerint az eredetileg programozott császárt fontolgató terhes anyák döntő többsége a kockázatok és következmények alapos megismerése, illetve a szülésről kapott bővebb, naprakész információk nyomán inkább a hagyományos szülés mellett dönt.

Sokféle oka lehet annak, hogy a császármetszéses szülések statisztikái óriási eltérést mutatnak Európa-szerte – a kulturális háttér és a törvényi szabályozás mellett valószínűleg az egészségügyi ellátás jellege, finanszírozása és színvonala, az anyák tájékoztatásának és a bábák hálózatának szervezettsége állhat az eltérések hátterében. A brit anyáknak például közel negyede szüli műtéti úton a gyermekét. A császármetszések száma az északi országokban a legalacsonyabb, nem éri el az összes szülések 15 százalékát, ami összefüggésben lehet a kis népsűrűséggel, az otthon szülések magas arányával és általában a természetes életmód és gyógymódok tiszteletével és gyakorlásával. Kiugróan magas ugyanakkor a császárral szülők aránya Olaszországban – 40 százalék. Magyarországon pontosan minden harmadik szülés végződik valamilyen okból a műtőben, a tervezett, programozott császárszülések aránya pedig lassan, de emelkedik.

Startra készen az anya dönthet, hogy mikor és hogyan látja meg a napvilágot a magzat
STARTRA KÉSZEN AZ ANYA DÖNTHET, HOGY MIKOR ÉS HOGYAN LÁTJA MEG A NAPVILÁGOT A MAGZAT
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.