Magyar csontok

Román Sándor táncos-koreográfus imigyen összegezte a 2011 áprilisában megnyílt, az ExperiDance által üzemeltetett RaM Colosseum célkitűzéseit: „Ebben a színházban az egyetlen kötelező dolog, mint azt hiszem, minden színházban, hogy ne legyen benne szex és politika.

Megyesi Gusztáv: Milyen bulum?

A preambulum a szerző blogbejegyzései szerint Brüsszel és Strasbourg között készült. Hazánk fővárosa, minden hatalom forrása, a magzat is ember, s hogy a Szent Korona méltó örökösei vagyunk; csak tudnánk, milyen az.

Tényleg okos az a telefon?

Robbanásszerűen gyorsuló mobilinternetet, egyre szaporodó mobiltelefonos alkalmazásokat hozott 2011.

Vaslady a konyhapult mellett

Álom és papedli – minden színész ebben a két kategóriában gondolkozik.

„az milyen országgyűlés, amelyben kövér viccel?”

A Twitter-mikroblog oldalon a felhasználók maximum 140 karakteres, olykor sajátos nyelvi formában fogalmazott üzenetekben osztják meg véleményüket „követőikkel”.

 

Mobil szeráj

Fejében tengernyi teendő, noteszában határidők tornyosulnak, gyerekével – ha van neki – átlag napi hét percet beszél, „mi volt az ebéd, feleltél-e, mit kell befizetni, jó lesz-e, ha pizzát rendelünk vacsorára?”, öltönye trendi, asszonya szintúgy.

Korán kel, későn fekszik, a köztes időt betáblázza, reggel kocog egy kicsit, délután teniszezik, közbenmítingel, brénsztormingol, olykor tímbildingezik, időnként a társadalmi felelősségvállalás jegyében játszótéren fest libikókát vagy pucolja kutyaszartól a homokozót. Sosem lazsál, sosem pihen, felpörögve él a nap huszonnégy órájában, tán még álmában is siet.

A mobil szerájt direkt neki találták ki. Nem is kell messzire menni érte, rendelésre házhoz, de legalábbis városhoz megy: idén nyáron Győrben a Vaskakas Fesztiválon már érezhették áldásos hatását a helyiek, meg is telt zsúfolásig a brokátsátor, volt olyan üzletember, aki korán reggel itt kezdett egy kardamomos kávéval, délben leugrott, elszívott egy vízipipát, este meg beült erotikus mesét hallgatni vagy hastáncosműsort nézni.Most, télvíz idején törökországi műhelyekben nemezből, selymekből és bársonyokból már készül egy másik, nem mobil, hanem éppenséggel stabil, állandósított szeráj, amely Egerben, a vár alatti utcában kap majd helyet: télen meleg lesz benne, nyáron meg hűvös, bárki beugorhat, leheveredhet a puha párnákra, kizökkenhet a rohanó világból, s legalább egy-két órára a mesés, gondtalan Keleten érezheti magát, mielőtt újra visszaállna a taposómalomba.

„Ottomán mobil szeráj.” Buja gondolatokat idéz, libbenő tüllöket, formás lábakat, mélyfekete igéző szempárokat. Lexikont lapozni persze nincs idő, pedig abból kiderülne, hogy a szeráj perzsa szó, s elegáns, fogadásokra alkalmas fogadóhelyet jelent. Már Dareiosz idejében ismerték, része volt a legtöbb keleti palotának, az uralkodó nem a lakosztályába hívta meg vendégeit, hanem ide. Diplomáciai fogadások, lakomák és a társasági élet helyszínéül szolgált, szökőkutak, puha szőnyegek és míves vázák mellett köttettek meg fontos alkuk, dőltek el csaták stratégiai kérdései. Amire pedig majd mindenki „téveszt” a szeráj szó hallatán, nem más, mint a „hárem”, ahová viszont maga a nagyúr is csak szigorú szabályok szerint tehette be a lábát, amikor betette.

Mindebből láthatjuk, hogy a mobil szeráj társadalmi és népegészségügyi szempontból stratégiai jelentőséggel bír. Ha ilyenben tartja december eleji ülését az egri önkormányzat, biztosan nem száműzi a török harcosokat is megörökítő Végvári vitézek szobrát a Dobó térről egy picike kis parkolóba, hogy ne lássa ott a kutya se; csörgedező szökőkutak, puha párnák között efféle otromba döntést nem hozna senki. Ha mobil szerájban ülésezne a parlament, együtt szívhatná a vízipipát Budai Gyula meg Szanyi Tibor, közös pamlagon heverhetne el Kósa Lajos Szekeres Imrével vagy Rogán Antal Novák Előddel. Miközben erotikus meséket hallgatnának a felolvasó hakkavátitól, s szájuk szélén csalafintán csorogna le a baklava mézszirupja, a kormánypárti képviselők talán nem elmélkednének újabb adópréseken, s a táncosnők szoknyájának összecsendülő érmecskéiről sem a költségvetési szigorítás jutna eszükbe, hanem egészen más.

Hastáncos Győrben
Hastáncos Győrben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.