Hallgat a mély

A mai magyar futball helyzetét jól mutatja, hogy a hazai labdarúgás főként a fogadási csalásokkal kapcsolatos hírekkel képes a címlapokra kerülni, kiemelt helyen szerepelni a híradókban.

Kisvárosi forradalom– első kézből

Szíria nem engedi be területére a külföldi újságírókat.

Írt egy ötös dolgozatot, majd megkéselte iskolatársát

– Úgy éreztem, mintha játékban lennék – ezzel indokolta tettét a tizennégy éves Krisztián, aki múlt héten szerdán, a második óra utáni tízperces szünetben a tiszaújvárosi Eötvös József gimnázium félemeleti fiúvécéjében nyakon és háton szúrta tőle egy évvel fiatalabb diáktársát, Bencét.

Nincs mézesmadzag, csak ostor

Heller Ágnes legutóbb az osztrák Der Standard című lapnak adott interjújában a kormánypolitika kapcsán bonapartizmusról beszélt.

Ősdilemmák torkában az Európai Unió

– Európa a 22-es csapdájában vergődik – mondja Ulrike Guérot, az Európai Külpolitikai Tanács berlini irodájának vezetője.

 

Az asztal alatti módosító

„Most ezt mivel indokoljuk?”, tette fel a kérdést magának a kanadai nemzeti liberálisok ifjú titkára, akinek az asztala alatt éppen egy parlamenti képviselő bujkált. Ő volt a lakásügyi bizottság alelnöke.

Az üresen kongó folyosón nagyban keresték már őt is a párt vezetői. Cipőik kopogását visszhangozták a falak. Párban jártak, mert egyedül féltek volna az üres épületben. Tíz perccel korábban láttak egy árnyat, utána futottak, de kiderült, hogy ellenzéki képviselőé volt. Mindegy volt nekik, hogy kit találnak meg a sajátjaik közül, de most már nagyon kellett valaki, aki aláír egy-két egyéni képviselői indítványt. A leopárd pózban asztal alatt kuporgó képviselő, százötven társához hasonlóan, nem szeretett volna egy újabb törvénymódosítást beadni a saját neve alatt. Arra számított, hogy ha fél órán át még kibírja titkár barátja lábainak közelében, addigra talán a vezetők csak összefutnak valaki mással a frakcióból. Jól értesült volt, tudott a helyzet súlyosságáról és arról is, hogy emiatt a „nagy öregnek” is telefonáltak már.

A mezőgazdasági bizottság már tíz perce tárgyalta volna a kanadai őshonos kapák népszerűsítésének marketingtámogatását, de senki nem találta a levezető elnököt. Keresték mindenfelé, néhányan az asztalok alá is benéztek. De ő az Alsóház nevű sarki kocsmában ült, és várta kollégája telefonját arról, hogy elkaptak-e végre valakit a párt vezetői. Nem jött a hívás. A kocsmáros jól ismerte, látta rajta, hogy baj van, hiszen nemzeti politikusi karrierjét is kockáztatva, ezúttal skót whiskyt ivott. A sokadikat. Rég volt, amikor úgy futotta a levezető elnök a százat, hogy akár a folyosón szembe jövő pártvezetők elől is el tudott volna rohanni. Az volt ám a szabadság, úgy mozoghatott és akkor, ahogy és amikor akart. De most százhúsz kiló. Korábban a fele sem volt. Így múlik el a fiatalság, és így kell egyre óvatosabbnak lenni a mindennapokban.

Busz érkezett a Parlament felé, tömve alulinformált, bérletes képviselőkkel. Az asztala alatt bujkáló képviselővel konspiráló fiatal titkár a Parlament ablakából nézett ki, elbambulva követte szemével a megállóba érkező járgányt, amelynek ablakában észrevette politikus barátait. Érdekes módon, egyszercsak mindannyian a buszon maradtak, ami visszazökkentette a titkárt a mindennapjaiba. A képviselők, a megállóba érkezés előtt, egyszerre vették észre a párt „nagy öregjét”, aki éppen a Parlament kapujában várt bebocsátásra.

„Most ezt mivel indokoljuk?”, kérdezte ismét az asztal alatt lapuló barátjától a titkár, aki egy „Halkabban, kérlek, halkabban”-t suttogott vissza. Teste remegett. Az asztal alatt is érezte az öreg közelségét, akit kizárólag rendkívüli esetekben szoktak behívni. Ilyen az, amikor nincs meg a többség a frakcióban, a botránykezelés, vagy amikor egyéni képviselőimódosítókat kell gyorsan megszervezni.

„Hívd az Intézetet!”, suttogott a képviselő, mire a titkár felkiáltott: „Milyen jó ötlet!” Aztán már nem is gondolkozott tovább a téren látottakon, csak rohant a telefonhoz. Erre egy „pssszt” érkezett válaszul az asztal alól, de azért a képviselő büszke volt az ötletére, csak rettegett, hogy felfedezik.

Az öreg prosztataproblémákkal küzdött, első útja a WC felé vezetett, ahonnan horkolás hallatszott. A környezetvédelmi bizottság tagja bújt el ott, és a hosszú várakozásban elaludt. Már rég meg akarta műttetni az orrát horkolása miatt, de nem volt elég bátorsága hozzá. A politikában veszélyes volt horkolni – nincs annál kellemetlenebb ugyanis, mint egy plenáris ülést megzavarni.

A piszoárhoz indult az öreg, és bár nem volt már jó a hallása, de erre a morgó medvehangra felfigyelt. Mivel egyértelmű volt, hogy az ezen az oldalon lévő mellékhelyiségbe csak kormánypárti képviselők járnak, gyorsan könnyített magán, majd elővette a mobiltelefonját, és a pártvezetőket aWC-hez hívta. Soha korábban ilyen gyorsan még nem oldott meg problémát.

„Szia, hogy vagy? …Nem fizetett? Majd telefonálok neki… Igazából azért hívlak, mert kérünk egy közvélemény-kutatást arról, hogy a nép szereti a bankokkal kapcsolatos egyéni képviselői módosító indítványokat… Úgy 60–65 százalék legyen az igenlők aránya, az elég. Igen, emlékszem, akkor rossz kedve volt a főnököknek. De beszéltem velük, és elmagyaráztam, hogy a kilencvenszázalékos elvárás sok. Beleegyeztek, tudnak a 60–65 százalékról, nem fognak reklamálni, ígérem. Majd szólok, persze, ők fizetik. Meg kellenének nemzetközi példák is, hogy másutt is alkalmazzák. Mi az, hogy nincs ilyen? Kell, és kész! Köszönöm a megértésedet. Szia.”

A párt vezetői rátörték a WC-ajtót környezetvédő kollégájukra. Együltő helyében két módosítót is elfogadtattak vele, majd elégedetten távoztak. Kezet sem mostak. Az Intézetben a tudósok már írták hozzá a közvélemény-kutatást és nagyon törték a fejüket, mik lesznek a nemzetközi példák. Nagy volt a boldogság, amikor találtak egy abház, illetve egy guernsey-i példát is. Gyorsan megnézték, hogy hol vannak ezek az országok, ésmár írták is amegnyugtató elemzést.

Pár napot kellett várni, és a választók is megtudták: Kanadában a dolgok jól mennek. Az ország gyorsan fejlődött, és a tévéből, a szakértők segítségével meg lehetett azt is tudni, mennyire euroatlanti minden olyan módosító indítvány, amelyet a kormánypárti képviselők tettek annak érdekében, hogy gyorsan fejlődjön minden.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.