Kertészpecsenye
Tápértékben, karotin- és C-vitamin-tartalomban minden egyéb kabaktermésű zöldséget felülmúl, 100 grammonként 16,5 g a szénhidráttartalma, és páratlanul gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminban, illetve folsavban és pantoténsavban. Van benne bőven kálium, foszfor, vas, réz és mangán, ezért enyhe vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van, az antioxidánsok és karotinoidok pedig jó immunerősítők.
TÖKÖS KONYHA
Nincs jobb egy tepsi sült töknél. Van, aki forrón szereti, tejföllel, van, aki másnap kihűlve. Pürésítve kiváló bébiétel – bár fehérje alig van benne, ezért kombináljuk más alapanyagokkal. Ha unjuk a mezei sült tököt, jöhetnek a levesek, mártások, tészták, köretek és desszertek. A sütőtök meghálálja a fűszereket: szerecsendió, római kömény, koriander, fahéj, kurkuma és gyömbér is illik hozzá, vagy sós ételekben, krumplipüré helyett köretben bolondíthatjuk rozmaringgal.
Tökvásárlásnál kövessük a szemünket és az orrunkat, nézzük meg, milyen felvágva az adott fajta és szállítmány. A sötét, narancsos szín érett, édes tökről árulkodik. Be is tárazhatunk belőle, mert az enyhébb fagyot is elviseli, hűvös, sötét, jól szellőző helyen pedig akár tavaszig is eláll. Ha van kiskertünk, a komposztra, félárnyékba ültethetünk belőle, egyetlen fészek elegendő.
Recept
MÉZES-MUSTÁROS TÖKLEVES
Felkockázott tököt és répát főzünk együtt puhára vízben. Forró olajon fekete mustármagot pirítunk (fedő alatt, mert pattog!). Sonkahagymát adunk hozzá dinsztelődni félcsészényi erőlevessel. Fél-fél teáskanálnyi kurkuma, fahéj, római kömény és gyömbér keverékét adjuk hozzá egy percre, majd az egészet beleborítjuk a fővő zöldségbe. Forrón pürésítjük botmixerrel, tejszínnel sűrítjük, tűzről levéve mézzel, sóval ízesítjük. Friss korianderlevéllel, pirított kenyérrel tálaljuk.