Matolcsy szavaira megroppant a forint

Percek alatt 302 forint fölé szalad az euróárfolyam, miután Matolcsy György jelezte: elképzelhető az államadósság bóvli kategóriába történő leminősítése.

Bóvli a kormányzati retorika

Elképzelhető, hogy a nagy hitelminősítők közül legalább egy hamarosan lerontja a magyar államadósság besorolását, így az is, hogy az ország bóvli kategóriába kerül.

Új év, újabb megrázkódtatás vár ránk

Idén már nem, 2012 elején viszont emelhet alapkamatot a monetáris tanács.

Elemi kockázatokat látnak a költségvetésben Bajnaiék

Kockázatosnak minősítette Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a jövő évre tervezett költségvetést.

Giró-Szász leminősítette a Fitch Ratingset

Az EU-nak szüksége lenne egy saját hitelminősítő szervezetre, a jelenleg piacon lévők ugyanis nem az uniós érdekek mentén fogalmazzák meg a véleményüket – állítja Giró-Szász András.

 

Magyarország hajszálra a bóvlitól

A hitelminősítők elrontották az amúgy meglehetősen baljós kilátásokat felvázoló csütörtöki brüsszeli országjelentést győzelmi beszámolóként értékelő kormány jókedvét.

A három leginkább meghatározó szervezet közül utolsóként a Fitch pénteken az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú lejáratú államadósi besorolásának kilátását. A hitelminősítők gyakorlatában ez azt jelenti, hogy általában 6-24 hónapon belül ismét felülvizsgálják az adott országban zajló folyamatokat, és ha nem látnak érdemi változást, lerontják az állam adósbesorolását.

A Standard & Poor’s (S & P) szombaton ennél is tovább ment: a leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette Magyarországot. A Moody’s-nál és immár a Fitchnél is érvényben lévő negatív kilátással szemben itt már csak hetekben mérhető a haladék. Az S & P közleményében fel is hívja a figyelmet arra, hogy a hónap végéig meghozza döntését hazánkkal kapcsolatban. Magyarországot mindhárom hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategória legalján szerepelteti, vagyis a kilátásba helyezett rontással átkerülnénk az úgynevezett bóvli kategóriába.

A társaságok jellemzően ugyanazokat a jelenségeket kifogásolják, illetve azonosítják kockázatként.Mindkét intézet kiemelte, hogy a külső növekedési és finanszírozási lehetőségek „meredeken romlottak”, és nehezen tartható a jövő évre tervezett költségvetési hiány. A devizahitelek kedvezményes végtörlesztése roppant módon árt a külföldi befektetői bizalomnak, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a növekedési kilátások amúgy is visszaestek. Az S & P azt is kiemeli, hogy a különböző átmeneti adók rossz hatással lehetnek a beruházásokra, s így visszavetik a gazdaságot.

Növekedési kilátásainkat ugyanakkor egy leminősítés is jelentősen rontaná. A bóvli kategória miatt romlana az ország csődkockázatát jelző, már így is a 2009. tavaszi mélypontot idéző CDS-mutató, aminek eredményeként az államadósság, illetve a költségvetési hiány külföldi finanszírozása megdrágulna.Mindezek a forint árfolyamát is tovább gyengítenék, s ebben az esetben aligha lenne elkerülhető egy jegybanki kamatemelés.

A kabinet szerint torz képet mutatnak
A kabinet szerint torz képet mutatnak FOTÓ: AFP STAN HONDA

Bár két hete egy interjúban maga Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevezte reális veszélynek a leminősítést, a kormány most hevesen kritizálta az intézetek döntését. A Nemzetgazdasági Minisztérium még pénteken azt közölte, hogy a kabinet nem ért egyet a Fitch helyzetelemzésével. Továbbra is úgy vélik, tartható a 2012-es három százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökkenthető az államadósság is. Nem sokkal később a Magyar Televízió Az Este című műsorában Giró-Szász András kormányszóvivő ehhez már azt tette hozzá: a hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.