Ha hajt a főnök, több a pénz

– Nyáron nincs elég időm, télen pedig nincs elég pénzem ahhoz, hogy éljek – summázza Kornél, a maszek víz-gáz-fűtésszerelő-szakma szépségét.

A melegétel-utalvány a legnépszerűbb

A legbőségesebb cafeteria-rendszert a külföldi cégek kínálják, az állami szektor fukarabb.

Tudással segítik az indulást

– A legjobb amerikai egyetemeken úgy tartják, hogy az igazi siker nem az, ha az egyetem után találsz magadnak egy jó állást, hanem ha megteremted magadnak a munkahelyet, amiről álmodtál.

Még van mit elvonni: százezrek nyelvoktatása került veszélybe

Januártól a munkáltatók a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás bizonyos százalékát már nem fordíthatják dolgozóik nyelvi (vagy egyéb) képzésére.

Magadban keresd az ellenséget!

– Akármilyen nehéz is a gazdasági világválság nyomán a munkaerőpiaci helyzet, továbbra is vannak elérhető minőségi állások, ám a piac nem a puszta tudást, hanem a megszerzett készségek „készletét” fizeti meg – nyilatkozta Dave Ulrich a Népszabadságnak.

 

Kalapács alatt az esélyegyenlőség

– Először, másodszor, senki többet harmadszor! – hangzik fel pontosan egy hét múlva a Néprajzi Múzeumban az aukciók jól ismert mondata.

Ám Winkler Nóra ezúttal nem műtárgyat akar eladni, hanem civil szervezetek szolgáltatásait a vállalkozói szférának. A Civil Licit olyan üzleti lehetőség, ahol a civil szervezetektől valódi, kézzelfogható értéket, elsősorban a munkavállalói esélyegyenlőség megteremtését elősegítő szolgáltatásokat vehetnek meg a licitálók, akik nem csak fizetnek az elnyert szolgáltatásért, de vállalják azt is, hogy az alkalmazottaik a munkahelyükön, több órában foglalkoznak is a témával.Winkler Nóra szerint – aki majd Novák Péterrel vezeti le a napot – a Civil Licit egyik legfontosabb hozománya, hogy kapcsolatba kerül egymással a nonprofit és az eredményközpontú szféra, ráadásul kénytelen átgondolni működésüket a „másik fejével”.

Az európai uniós forrásból támogatott aukción idén 15 szolgáltatás kerül kalapács alá, köztük családbarát munkahely kialakításáról szóló javaslat, látássérültek szempontjainak vállalati szintű megjelenítése, megváltozott munkaképességűek vagy hátrányos helyzetben élők foglalkoztatását segítő programok, a környezeti fenntarthatóságot szolgáló kezdeményezések, de azt is megtanulhatják a cégek, hogyan vehetik ki a részüket az önkéntesek foglalkoztatásából. Összesen ötven civil szervezet pályázott a megmérettetésre, és közülük került be a kiválasztott 15 a programba – mondta Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón. Ahogyan egy hagyományos árverésen, itt is egy kikiáltási árról indul a licit, ami 100–350 ezer forint között van meghirdetve. A leütési árat természetesen a cégek határozzák majd meg.

A Szempont Alapítvány immáron harmadik éve részese az aukciónak, 2009-ben a Magyar Telekom, 2010-ben pedig a többi között munkaerőtoborzást végző Kelly Services Hungary Kft. vitte el a programjukat, amely fókuszában a látássérült alkalmazottak álltak – mondta Csákvári Éva, a Szempont Alapítvány tanácsadója. A munkaerő-piaci tanácsadással foglalkozó Kelly Services számára tavaly a látássérült emberek mindennapjait és munkavállalási esélyeit bemutató demonstrációkat és workshopokat rendezett az alapítvány. Idén egy olyan ügyfélszolgálat kialakítását szeretnék lehetővé tenni, amely alkalmas a látássérültek szakszerű, jogszerű kiszolgálására – tette hozzá Csákvári Éva.

A Civil Licit alapvető célját váltotta valóra a Kelly Services azzal, hogy hosszú távon profitál a civil szervezettel való együttműködésből. A cég ugyanis azóta, hogy megvette a Szempont Alapítvány szolgáltatását, új üzletágat indított – októberben kezdte meg a működését – a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Ahogyan Jónás Anikó, a cég ügyvezető igazgatója mondta, tavaly szembesültek először testközelből a megváltozott munkaképességűek, fogyatékosok, azon belül a vakok, látássérültek elhelyezkedési problémáival. Ez olyannyira meghatározó találkozás volt, hogy döntöttek: ha évente több száz egészséges jelöltet juttatnak munkalehetőséghez, akkor ezt ezek után a megváltozott, vagy hátrányos helyzetű munkakeresők esetében is megteszik, ráadásul a lehető legszélesebb körben.Magát a feladatot egyébként 50 újonnan felvett, megváltozott munkaképességű kolléga végzi, már csak azért is, mert a toborzás, kiválasztás során ők még jobban bele tudnak érezni a problémába, és még inkább érzik, milyen típusú segítségre van szükség. A Civil Licitre vállalati oldalról egyébként még lehet jelentkezni, a szükséges információk a www.civillicit.hu oldalon találhatók meg.

Tízezer jelentkező

A Kelly Services idén nyáron elvégzett kutatása szerint a megváltozott munkaképességűek 80 százaléka legfeljebb szakiskolai képzésben vett részt, és mindössze 20 százalékuknak van érettségije, vagy felsőfokú végzettsége. De nemcsak emiatt találnak nehezen állást, hanem azért is mert nagyon hamar feladják a próbálkozást. Néhány elutasítás után felhagynak a munkakereséssel. Ráadásul nehezen boldogulnak az önéletrajzírással, és magára az állásinterjúra is sokkal lassabban tudnak felkészülni.

31

AZ ELMÚLT négy év során 31 szolgáltatás talált gazdára a Civil Liciten.

Kapcsolatba kerül az eredményorientált és a nonprofit szféra
Kapcsolatba kerül az eredményorientált és a nonprofit szféra FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.