Korunk Zsazsája: Paris Hilton

Nem mindennapi felelősség nyomja Arnold Schwarzenegger széles vállát. Megkegyelmez-e a kormányzó a kedden börtönbe vonuló Paris Hiltonnak, ahogy több tízezer aláíró kérvényezi, vagy sem. Hilton kisasszony kalandos élete. Videók >>>

Énekes az üres zenekarból

Hét évig bontogatta szárnyait az É-trend nevű zenekarban, most mégis a másik szerelem, a karaoke viszi tovább a siker felé. Petrik György második lett a karaoke-világbajnokság magyarországi elődöntőjén.

Rendőrség, egókat félretenni!

Újra együtt játszik a The Police: a "három dudás" igyekszik megférni egymással. Nem egy környéken nőttek fel, nem jártak együtt iskolába, s fiatal srácokként sem lógtak együtt. A sors úgy hozta, hogy hét évig mégis egy bandában voltak, s ezalatt uralták a rock világát. Videó >

Majdnem díva

Én vagyok a műsorszám, mondja a legpatinásabb miskolci szállodában meghirdetett karácsonyi koncert reklámja előtt, és egy pici csodálkozás még ott bujkál a hangjában. Videó >

Nyuszifül, nyuszifül!

Nyuszifül, nyuszifül! – a közönség egy emberként mutatja és kiáltja, amikor a Subscribe belekezd a Use Her Friendly című számába.

 

A trombitától a 42 húrig

Hogy bátyja, Mike példáját kövesse, először trombitálni kezdett, de nagyon utálta, amikor a testvéréhez hasonlították játékát. „Mérgében” a húrok közé csapott, és tizenkét évesen gitárra cserélte fúvós hangszerét. Mindenki szerencséjére. Ezzel a döntéssel lett ugyanis a világ talán legjobb élő dzsesszgitárosa az október 28-án ismét Budapesten fellépő Pat Metheny (képünkön) személyében.

Amíg egy átlag zenész kamaszkorában még az iskolai hangszereket koptatja, addig a Missouri államból, Kansas City egyik elővárosából származó Pat Metheny tizennyolc évesen, minden idők legfiatalabb zenetanáraként oktatott először egy floridai egyetemen. Egy évvel később pedig már – még mindig szemtelenül fiatalon – a világhírű bostoni zenei főiskola, a Berklee College of Music tanára lett. Húszévesen csatlakozott fő mentora, Gary Burton vibrafonos zenekarához, a vele való együttműködés pedig meghozta számára a sikert. Már nemzetközi szinten elismert dzsesszgitárosként tartották számon. Nincs is mit csodálkozni ezen, a Burtonnel töltött három év alatt nemcsak saját hangjára talált rá, de kifejlődött zenei egyedisége is. Metheny fontosnak tartotta, hogy játéka megőrizze a harmóniát és a ritmust, de azt is, hogy az ehhez igazodó improvizációk a klasszikus dzsessz, a szving és a blues elemeiből építkezzenek.

Pat Metheny tizennyolc évesen, minden idők legfiatalabb zenetanáraként oktatott az egyetemen.

Hiba lenne azonban csak afféle könnyű szárnypróbálgatásként emlegetni ezt az időszakot. Az 1975-ben megjelent első albumával, a Bright Size Life-fal ugyanis újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitárhangzást. Az állandó megújulásra való törekvés sosem csitult benne, vélhetően ezért vett részt többfajta gitár „kifejlesztésében” . Szerepet vállalt a többi között a szoprán akusztikus gitár, a legendás 42 húros Pikasso és az Ibanez PM–100-as dzsesszgitár megalkotásában is.

Pályafutása során a szénaboglyaszerű hajviseletéről, valamint csíkos pólóiról is jól ismert Metheny több mint ötven albumot készített, és évente átlagban 180 koncertet adott. Eddig tizennyolc Grammy-díjjal halmozták el, ami szintén tiszteletet parancsoló eredmény. Jelenleg Bill Stewart dobossal és Larry Grenadier basszusgitárossal járja Európát, a turné keretében a trió a Budapest Kongresszusi Központban lép fel. Mivel minden koncertre más műsorral készülnek, Metheny és társai csak arra vállalnak garanciát, hogy régi és új dalok egyaránt felcsendülnek. Valószínűleg szemezgetnek majd a nyáron megjelent What’s It All About című stúdióalbumból is.

Az ötvenhét éves dzsesszgitáros nem először koncertezik Magyarországon – legutóbb például a Pat Metheny Grouppal látogatott el Budapestre. Interjúi során rendre megemlíti a magyar népzene szépségét, és megemlékezik a hetvenéves korában, 1998-ban elhunyt Zoller Attiláról. A híres magyar származású dzsesszgitáros 1948-ban menekült Nyugatra, előbb Németországban, majd az 1960-es évek végétől az Egyesült Államokban élt. Metheny még kamasz volt, amikor megismerkedett Zollerral, akivel haláláig szoros kapcsolatot ápolt.

Metheny nemcsak kilép a megszokottból és nyit az újra, de ő az, aki az iramot diktálja. Zenei laboratóriumában mindig kísérlet folyik, és nincs végeredmény, csak épp aktuális állapot van. És ezért nincs két ugyanolyan koncertje. Amit csinál, az megismételhetetlen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.