Nyuszifül, nyuszifül!

Nyuszifül, nyuszifül! – a közönség egy emberként mutatja és kiáltja, amikor a Subscribe belekezd a Use Her Friendly című számába. E rituálén túl azonban senki sem lehet biztos abban, mire számítson a hazai metálzene egyik legnagyobb üdvöskéjével kapcsolatban.

Modern metalalapú zenei világ, megspékelve némi reggae-vel, funkyval, dzsesszel vagy népdalbetétekkel és Boris Viant idéző szürreális szövegekkel. Nem éppen populáris elemek, azonban a teljesen kiszámíthatatlan banda olyan népszerűségnek örvend, hogy kisujjból csinálnak telt házas klubkoncerteket a fővárosban. A fesztiválokon állandó nagyszínpados fellépők, de kétszer már megtöltötték a Petőfi Csarnokot és aMűvészetek Palotája Fesztivál Színházát is.

A sztori ismerősen indul: a Subscribe klasszikus középiskolai rockbandaként kezdett. A budapesti Táncsics Gimnázium öt lelkes diákja, Rékasi Attila (dobos), Horváth Attila (gitáros), Reich Tamás (gitáros), Tilk Máté (énekes) és Anga-Kis Miklós (basszusgitáros) úgy ugrott fejest a zenekar-alapításba, hogy a zenével a kapcsolatuk mindössze abban állt: egyikük bátyjának volt egy gitárja. Négy hónapot adtak maguknak, hogy beszerezzék a hangszereket és megtanuljanak bánni azokkal.

Az induláskor még THC néven futó formáció 1999 februárjában esett túl az első gimnáziumi fellépésén. A repertoár az akkoriban népszerű bandák, a Tankcsapda, a Nirvana vagy a Green Day dalainak feldolgozásából állt. Fél év múlva egy bulin kinézték maguknak a már jól menő Cry Full Life együttes énekesét. Csongor Bálint azonban egy kedves mosollyal nemet mondott, mivel állítása szerint a fiúk borzalmasan rosszak voltak. – Amikor fél évvel később újból láttam őket egy koncerten, csak néztem, hogy mennyit fejlődtek. A buli végén én mentem oda hozzájuk, hogy itt vagyok, beszállnék –meséli a frontember.

Elsőként „szalonképesebbre” keresztelték a zenekart. Az ötletet egy külföldi Metal Hammer magazin lapozgatása adta. Ott figyeltek fel a „Subscribe to thismag” (Fizess elő erre a magazinra!) reklámfelhívásra. Megtetszett nekik a „Subscribe” hangzása, s bár a szónak a metalzene világához nem sok köze van, maradtak ennél a választásnál.

A Subscribe karrierje a gimnáziumi bulik világából a Denevér Stúdió 2003-as tehetségkutatójára vezetett. Első helyezettként egy teljes hét stúdióidőt kaptak. Tíz számot vettek fel, ezekből lemez végül nem lett, de az anyag promócióra alkalmas volt. Egy évvel később megjelent az első albumuk, amit Németországban és a Benelux államokban is kiadtak. – Akkoriban még volt a Kultiplex. Szépen sétáltunk be az Üllő út felől és nem hittünk a szemünknek, mert a Mária utca sarkáig állt a sor. Számomra felfoghatatlan volt, hogy ez a sok ember miattunk jött el. Azt hiszem, azon a napon indult el igazán a banda – meséli Csongor Bálint.

Az elmúlt tíz év minden képzeletüket felülmúlta: olyan gyerekkori kedvenceikkel turnézhattak Európa-szerte, mint a Pro-Pain, a Deftones, a Meshuggah vagy a Korn. 2007-ben pedig Magyarországon a rock-metal kategóriában elsőként nyertek meg egy Fonogram-díjat. – Már az is hatalmas dolog volt, hogy jelöltek minket, és óriási volt, hogy ott felléphettünk – meséli Csongor Bálint. A produkcióról máig kering egy legendás felvétel az ismert videomegosztón. – A szervezők elkövették azt a hibát, hogy előbb hirdették ki a díj nyertesét,mint ahogy felléptünk volna, így a zenélés már nem igazán sikerült. Borzasztó hamisan énekeltem, és felmásztam mindenhová – idézte fel az énekes. A Subscribe rajongói tisztában vannak Csongor „mozgékonyságával”. A bulik alkalmával bárhol felbukkanhat, lámpaállványra mászik és legalább két kilométert fut egy-egy show alkalmával.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kevesen gondolnák, hogy Csongorékat bármi is képes lenne zavarba hozni, mégis, júniusi müpás fellépésük során a közönség megismerhette „romantikusabb oldalukat” is. – Kimentünk a színpadra, síri csend fogadott. Még csak nem is tapsoltak. Mit mondjak, eléggé megilletődve kezdtünk bele – eleveníti fel a „színházi est” kezdetét Csongor Bálint. A banda mellé szegődtek egy este erejéig vonósok, a PASO fúvosszekciója, egy női a cappellacsapat és más vokalisták. A Subscribe-dalok egészen új köntösben köszöntek vissza: semmi zúzás, semmi ugrabugra a színpadi hangszórókon, ehelyett hangulatos szalondzsesszt, funkyt, salsát és szvinget játszottak. Az ötletet jó két éve érlelgették, a koncerten elhangzott stílusgyakorlatokat Cséry Zoltán, a Subscribe billentyűse hangszerelte át. Ősszel várhatóan megjelenik az anyag DVD-n és CD-n, a produkciót el akarják vinni vidéki színházakba.

Idei lemezük, a Bookmarks a szaksajtó véleménye szerint 2011 legizgalmasabb hazai albumának ígérkezik, erről az Álomtégla lett rádiósláger. Magasra tették a lécet. Az biztos, hogy jócskán okoznak még meglepetéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.