Természetes nyugalom

Az altató gyógyszer csak a legvégső megoldás, és szigorúan orvosi felügyelet mellett, az előírt dózisban szedhető. Van viszont néhány triptofántartalmú étel és ital, amivel érdemes próbálkoznia az éjszakai baglyoknak.

Ősi, bevált recept a meleg mézes tej, a maláta, a banán és a zab –ezek mind triptofánt tartalmaznak, ami elő segíti az alvást. Fokozhatjuk a hatást ájurvédikus recept szerinti tejes főzettel, ami az ópiátokhoz hasonló hatást vált ki a szervezetben: 2 dl teljes, lehetőleg friss, pasztőrözetlen tejet forraljunk fel egymás után háromszor (nem babonából, hanem így nem fog kifutni). Adjunk hozzá egy csipet kurkumát és kardamommagot, egy darabka friss gyömbért, egy kávéskanál nád- vagy pálmacukrot; ha nem diétázunk, ilyenkor télen egy darabka tisztított vajat (ghee) is tehetünk bele. Forraljuk pár percig, amíg kétharmadára redukálódik, aztán szűrjük és öntögetve hűtjük. Még melegen kortyolgassuk lefekvés előtt.

Egy kevés szénhidrát egyébként is segít az elalvásban, de ez nem jogosít fel a rendszeres esti nassolásra. Egy-két szem aszalt szilva, gyümölcsös müzliszelet, vagy egy kanál méz is megteszi. Ne együnk viszont savas gyümölcsöt, például almát, mert az igénybe veszi az emésztőrendszert. Kerüljük viszont este hét után a zsíros, nehéz, fehérjedús ételeket, az alkoholt, a cigarettát – a nikotin serkentő hatású – és a teában, kávéban, kólában lévő koffeint. Az alkoholtól például könnyebben elálmosodunk, viszont nyugtalanul alszunk, zaklatott álmaink lesznek, és a kiszáradás miatt fejfájással, rosszul ébredünk. Ha mégis kiadósat boroztunk lefekvés előtt, akkor tankoljunk fel vízzel is rendesen.

A napi vízbevitelt viszont ne este pótoljuk, mert akkor tele hólyaggal ébredünk hajnalban. Este nyolc után keveset együnk és igyunk, mert tíz óra körül teljesen lelassul az emésztés. Ha mégis iszunk egy jóéjt-teát, akkor az ne legyen vízhajtó és hűtő hatású: kerüljük a borsmentát, bodzát, méhfüvet, nyírfa- és áfonyalevelet. A gyömbér és az orbáncfű teája kevés mézzel, vagy rooibos egy csöpp tejjel kiváló esti ital.

JÓ ÉJSZAKÁT!

Az álmatlanság okai: gyógyszer mellékhatása is lehet, olvassuk el a tájékoztatót. Előfordulhat, hogy csak a napi kávémennyiségét kell, mondjuk, hatról kettőre csökkenteni, agy a kólát kiiktatni a vacsora után, és már jönnek is az álommanók.

Leggyakrabban a stressz miatt nem alszunk – ezt vegyük komolyan!

Megoldások: Az elalvás első élettani fázisában csökken a test maghőmérséklete, a vér a perifériára, a kezekbe és a lábakba áramlik.

Gyorsabban el tudunk aludni, ha lábunkat melegen tartjuk, és elképzelünk egy vörös, meleg tárgyat a kezünkben. Szintén gyorsítja a folyamatot, ha egyik tenyerünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra tesszük, mélyen, lassan lélegzünk, és gondolatban összekötjük ezt a két pontot.

Alkoholt semmiképpen ne igyunk lefekvés előtt, viszont egy kicsi édeset ehetünk. A homeopátiás golyócskák hordozóanyaga tejcukor, ezért az alkatunknak és tüneteinknek megfelelően kiválasztott altatószer kétszeresen is hat. Az esti fogmosás után várjunk legalább negyedórát a szerek elszopogatásával, vagy használjunk homeopátiás fogkrémet.

Bach Goldberg variációi kifejezetten altatónak készültek, megpróbálkozhatunk néhány tételével esténként.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.