Kötődés

A baby boom idején, vagyis a második világháború után született nők 86 százaléka 25 éves korára teljesen függetlenítette magát szüleitől.

Nem tata, apa

Soha életemben nem fociztam annyit, mint mostanában.

Otthonra vágynak

Egyelőre aligha van esély arra, hogy az időskorúak ápolásának és elhelyezésének megalázó és kilátástalanul kusza problémáját orvosolják Magyarországon.

Sose halunk meg?

Sose halunk meg? – el lehet játszani ezzel a lehetőséggel, de még nem akadt példa egy földi élőlény örökéletűségére.

Tom Jones megint

Augusztusban ijesztő hír röppent föl Tom Jonesszal kapcsolatban: a walesi világsztár néhány órával a fellépése előtt mondta le koncertjét az egyik leghíresebb monte-carlói klubban.

 

Szűrővizsgálatok

Ne kerteljünk és ne szépítsünk: lehet, hogy az igazi élet negyven fölött kezdődik, de legyünk bármilyen aktívak, jó fejek és fiatalosak – az időskor ötven felett kopogtat.

A biológiai óra ketyeg, a szervezet sejtjei akárhogy cserélődnek, megjelennek az öregedés jelei, jelentősen megnő a hajlam bizonyos szervi elváltozásokra. Mindennél fontosabb, hogy ezeket figyelemmel és kordában tartsuk. Tetszik vagy sem, a szűrési repertoárba fel kell vennünk néhány újabbat is.

PAJZSMIRIGYVIZSGÁLAT

Hízás, levertség, fáradtság, száraz bőr és törékeny körmök – sokan betudják a változókornak, pedig okozhatja ezeket a tüneteket a thyrotropin hormon (TSH) magas szintje is, ami a pajzsmirigy alulműködését jelzi. Ennek ellentéte, a túlműködést indikáló alacsony hormonszint pedig szapora pulzussal, álmatlansággal és indokolatlan fogyással jár.

Tünetmentesség esetén elegendő ötévente ellenőriztetni a TSH-szintet átfogó laborvizsgálat keretében, de ha a fenti panaszok ismerősek, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A pajzsmirigy zavara gyógyszerrel jól kordában tartható.

KOLONOSZKÓPIA

Legtöbben a nőgyógyászati daganatoktól tartanak, nem is tudják, hogy a nők körében a vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákfajta. Ezért kiemelten fontos a kolonoszkópiás vizsgálat, ami a vastagbélben esetlegesen burjánzó polipokat tárhatja fel, és még időben lehet kezelést és életmódváltást eszközölni. Panaszmentesség esetén elegendő 5–10 évente elvégeztetni, de ha a családban előfordult ilyen betegség, a szűrést javasolt korábban kezdeni és gyakrabban, legalább háromévente elvégeztetni.

CSONTSŰRŰSÉG-VIZSGÁLAT

A változókor egyik velejárója az ösztrogénszint esése, aminek egyenes következménye a csontritkulás. Megelőző óvintézkedésként ajánlott étrend-kiegészítők és vitaminok szedése. A kellő mennyiségű D-vitamin bevitelére feltétlenül figyeljünk, mert a csontok egészsége mellett a diabétesz, a szívbetegségek és egyes rákfajták ellen is hatásos védelmet nyújt. Igyekezzünk természetes forrásból – például lazac és tojássárgája fogyasztásával – biztosítani.

Életmódtól függetlenül ötvenéves kor fölött rendszeresen, előbb két-három évenként, majd hatvan fölött akár évente kérjünk beutalót DEXA-vizsgálatra, melynek során pontosan mérik a csontok kalcium- és ásványianyag-tartalmát. Ne feledjük, hogy a combnyaktörés idősebb korban végzetes is lehet, és ennek kivédését nem lehet elég korán kezdeni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.