Nem tata, apa

Soha életemben nem fociztam annyit, mint mostanában.

Otthonra vágynak

Egyelőre aligha van esély arra, hogy az időskorúak ápolásának és elhelyezésének megalázó és kilátástalanul kusza problémáját orvosolják Magyarországon.

Sose halunk meg?

Sose halunk meg? – el lehet játszani ezzel a lehetőséggel, de még nem akadt példa egy földi élőlény örökéletűségére.

Szűrővizsgálatok

Ne kerteljünk és ne szépítsünk: lehet, hogy az igazi élet negyven fölött kezdődik, de legyünk bármilyen aktívak, jó fejek és fiatalosak – az időskor ötven felett kopogtat.

Tom Jones megint

Augusztusban ijesztő hír röppent föl Tom Jonesszal kapcsolatban: a walesi világsztár néhány órával a fellépése előtt mondta le koncertjét az egyik leghíresebb monte-carlói klubban.

 

Kötődés

A baby boom idején, vagyis a második világháború után született nők 86 százaléka 25 éves korára teljesen függetlenítette magát szüleitől. Ez a jelenlegi 46–65 év közötti korcsoport ennek ellenére átlagon felüli mértékben gondoskodó anyává vált – derült ki a The Kitchens Group felméréséből, amely rámutatott, hogy a baby boomerek 60 százaléka központi szerepet vállal felnőtt korú gyerekei napi problémáinak megoldásában. Nagyjából harmaduk még most is együtt él felnőtt gyermekével, 12 százalékuk meg azt állítja, hogy személyesen felelős gyereke anyagi jólétéért.

Ez a nemzedék immár felnőtt korú gyerekeihez vélhetően azért kötődik ilyen erőteljesen és több szállal, mert saját felnőtté válásukat erőteljesen befolyásolta a hatvanas évek hatása, amikor forradalmian megváltoztak a nemi szerepek, megerősödött a feminizmus, és más megvilágításba került az egyenjogúság kérdése – véli Liz Kitchens, a Lady Boomert című könyv szerzője. Ezek a nők – teszi hozzá – már munka mellett nevelték fel gyerekeiket, emiatt elnézőbbek velük, és örülnek annak, ha minél tovább velük élnek. 31 százalékuk még akkor is együtt él gyerekeivel, amikor azok már kvázi függetlenként élik mindennapjaikat. A vizsgált generációba tartozó anyák fele támogatja anyagilag felnőtt gyermekeit, akár vele élnek, akár külön, önállóan – derül ki az ELTE Társadalomtudományi Kara által közölt kutatásából.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.