Az irány jó, de az úton sok a kátyú

Az elemzők egyöntetű elismeréssel szólnak a Széll Kálmán Terv irányáról, és szintén egyhangúan hiányolják abból a részleteket.

Orbán bujkál, mert először kell kellemetlenséget okoznia

Orbán Viktor életében először kényszerül arra, hogy politikusként valami nagy, országos kellemetlenséget okozzon.

Aczél Endre: Matolcsy és az összeomlás

Lám milyen nagyszerű ötlet volt az Orbán-kormánytól, hogy a parlament jelenlegi törvénykezési szakaszát „lefoglalta” az alkotmányozásnak és kirekesztett a T.

Az állam kiszáll: Matolcsy ismertette a Brüsszelben várt tervet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az ülés után beszámolt arról, hogy 2012. január elsejétől a munkanélküli-ellátásokat 90 napban maximálják, utána az állam kiszáll.

Brüsszel ismét feladta a leckét az Orbán-kormánynak

Ahhoz, hogy az elismerés teljes legyen, a kormánynak az utolsó betűig végre kell hajtania a Széll Kálmán Tervben felsorolt intézkedéseket, de lehet, hogy még az sem lesz elegendő – szögezték le.

 

Az ortodox Orbán-csomag lefullasztja a gazdaságot

Eljött hát az igazság pillanata. A nem ortodox módszerekre esküsző kormány pénteken bejelentett adócsomagja nem dúskál az extrém ötletekben, ellenben bőven merít a korábbi kormányok által alkalmazott eszközökből.

Az áfát megemelni például nem túl fantáziadús lépés – igaz, roppant előnyös, ha be kell tömködni a költségvetési lyukat. A járulékemelés sem eredeti gondolat, a járulékplafon megállapítása a vállalkozóknál pedig egyszerűen lopás a szocialista kormánytól.

S még nem tartunk a végén!

A kormány most már csak 1,5 százalékos növekedéssel számol 2012-re, vagyis épp feleannyival, mint tavasszal. Az akkor kiadott Széll Kálmán Tervből megtudtuk, hogy ilyen-olyan okokból jövőre 550 milliárd forint megszorítá..., akarjuk mondani, újjászervezést hajtanak végre, hogy a költségvetés hiánya ne repüljön 2,5 százalék fölé. Ha ekkora lyukat kellett befoltozni 3 százalékos növekedési prognózis mellett, akkor vajon a pénteken bejelentett 750 milliárd mekkora foltra lesz elég? S még ezzel sem értünk a végére. Mert egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a 1,5 százalék is optimista előrejelzés.

Nem leszünk meglepve, ha októberben ennél is lejjebb szállítják a prognózist. S már nem csak a külföldi piacok miatt szorulnak majd rá erre: az adóintézkedések egy része, mint az áfaemelés, a fogyasztást, ezen keresztül pedig a növekedést fogja vissza. Ha se kint, se bent nem kap hajtóerőt a motor, akkor az lefullad. Hogy lesz ebből növekedés vezérelte hiány- és államadósság-csökkentés?

Ez nem a kormány gondja, ez az ország gondja. A kormány kínjának nem örülni kell, hanem folyamatosan figyelmeztetni, ha tévutakra téved. Figyelmeztetni, még ha pökhendi módon tudomást sem vesz a vészjelzésekről, sőt gúnyosan kikacagja az ellenkező véleményt hajtogatókat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.