Vidék kontra Budapest

Jobbára kiegyenlítődtek a Budapesti és a vidéki munkabérek, bár jelenleg valamivel többet lehet keresni a fővárosban.

Való világ: mi vár a kirúgott közmédiásokra?

A Facebookon már elkezdődött a munkakeresés, a közmédiumokból kirúgottak barátai arra kérik ismerőseiket, ha valahol tudnak megüresedett állásról, szóljanak.

Máshoz értenének

A Manpower minap közzétett, 39 országra kiterjedő felmérése szerint a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan nem csak Magyarországon probléma a keresleti és kínálati oldal egyensúlytalansága.

Megoldás lehet a kelet-európai szakemberimport

– Az Audi beruházása egyszerűen vákuumot teremt a helyi munkaerőpiacon – mondta Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára azon a konferencián, amelyet a Duna-régiós országok szakképzéseinek összehangolási lehetőségeiről és a munkaerő-piaci igényekhez leginkább igazodó oktatási rendszerek kidolgozásáról rendezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A munkahelyváltás trükkjei

Napjaink munkaerő-piaci viszonyai miatt sok szó esik a kirúgásról, tömeges leépítésről, és mind kevesebb az önkéntes munkahelyváltásról.

 

Támogatás a „túlkorosakért”

A kormány múlt heti döntése alapján, a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül 60 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a hátrányos helyzetű munkavállalók a következő négy évben – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

ANemzetgazdaságiMinisztérium (NGM) 2011 májusától a Társadalmi Megújulás Operatív Programjain (TÁMOP 1.1.2 és TÁMOP 1.1.4) keresztül kiemelt támogatást biztosít a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalóknak.

A projektekre összesen 60 milliárd forintot különítettek el, melyből a hátrányos helyzetű munkavállalók hat csoportját, az alacsony iskolai végzettségű és elavult szakképesítéssel rendelkezőket, a pályakezdőket, gyes vagy gyed után visszatérőket, bérpótló juttatásban részesülőket, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteket és az ötven év feletti álláskeresőket támogatják.

Utóbbiak számára ebből az összegből az NGM 17 milliárd forintot különített el, mivel az ötvenévesnél idősebbek teszik ki a regisztrált álláskeresők 21 százalékát, ami 130 ezer főt jelent – indokolta a kiemelt támogatást Czomba Sándor.

Az elkülönített milliárdokat egy speciális, foglalkoztatásra ösztönző bértámogatási projekthez használják fel, amely 17 ezer, ötvenévesnél idősebb álláskeresőt juttathat munkához. Ennek lényege, hogy a munkavállaló egyéves bér- és járulékköltségeinek minimum 50 százalékát az állam a munkáltató részére megtéríti.

A támogatott időszak legfeljebb egy év lehet, melyet háromszor négy hónapos szakaszokra osztanak.

A támogatásmértéke ésmikéntje időszakonként a következőképp alakul: az első négy hónapban a támogatás a bér és járulékainak 100 százalékára, a következő időszakban legfeljebb 50 százalékára, míg az utolsó négy hónapban már csak a járuléktámogatásra terjed ki, mindvégig maximum a minimálbér kétszeresének erejéig. Ily módon a munkaadók új alkalmazottanként több mint egymillió forintot takarítanak meg egy év alatt. A támogatást egy évnél rövidebb időszakra is lehet igényelni, ekkor ennek megfelelően arányosítják a háromszakaszos támogatást. Bár továbbfoglalkoztatás nem kötelező, a munkaadóknak nincs lehetősége a rendszer kijátszására azzal, hogy évről évre új támogatottakra cseréli le az állomány egy részét.

A foglalkoztató csak akkor vehet igénybe új támogatást, ha az előző év statisztikai létszámátlagát növeli az új alkalmazottal. A kiskapukat bezártuk, mert a cél a foglalkoztatás tényleges növelése – mondta az államtitkár.

A bértámogatás mellett az ötven éven felüliek elhelyezkedési esélyeiket növelő képzésekben is részt vehetnek, ekkor mind a képzés, mind a foglalkoztatás idejére mentor segíti a munkavállalót.

A hátrányos helyzetű munkavállalók támogatására létrejött programokba 70 ezer főt (köztük 11 800 romát) akarnak bevonni, melyből 35 ezren vehetnek részt képzésben is. Előzetes becslések szerint várhatóan 20 ezer fő kerülhet így tartósan vissza a munkaerőpiacra.

A támogatási rendszerről információt, a pályázáshoz segítséget a területileg illetékes munkaügyi központban lehet kérni.

21%

EKKORA az ötvenévesnél idősebbek aránya a regisztrált álláskeresők körében. A koruk miatt hátrányos helyzetben lévő munkát keresők száma jelenleg több mint 130 ezer.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.