Ne engedj el, Hollywood!

Tavaly nyáron a mexikói Cancúnban a Sony stúdió egy hétre vendégül látta a világ háromszáz legfontosabb filmes újságíróját, hogy bemutassa nekik az év hátralévő részére tartogatott filmek ízelítőjét és az új Pókembert, Andrew Garfieldet.

Baló György: Negyedszázad böjt

Sokáig vártam a hozzászólásokra „A magyar futball nyomora...” című cikkhez, amely meggyőzően bizonygatja, hogy mivel nincs annyi pénz, felejtsük el... mármint az élfutballt.

Orkán és tűzkő

A Pozsonyi úton, egy könyvesbolt előtt álltunk.

Sirályból király

Az Y nemzedék, vagyis a 14–30 éves korosztály egészen más,mint elődje: beleszületett a televíziós hirdetések és az internet világába, másként kommunikál, másként viszonyul a szüleihez, a környezetéhez, a termékekhez és a szolgáltatásokhoz,mást és másként követ figyelemmel.

Széthúzó riviéra

Elvonult a vihar. A szél elcsendesedett. Jöhet a takarítás és az újjáépítés. Vihar utáni állapotok jellemzik a balatoni idegenforgalmat is.

 

Pestszentlőrinctől Mexikóig

Agódom! – szól Takáts Alice pesti kávéházi lókötő atyája – léha figyelmetlenséggel egy gével aggódik, mert csak fél figyelemmel vesz részt az életben, de másfelől snorrolná, levágná, kicsikarná, magáévá tulajdonítná a széles egy világot.

Szomory Dezső prózai operáiban a főszereplők áriákat daloltak, duetteket hörögtek szerelmespárok, de mindegyik angyalszárnyon járó párbeszédek közt felbukkant egy frivolan köznapi linkóci pesti fickó.

A most a Shureban adja Takáts Zuárd szélhámoló atyát kedélyes szemfülesnek a kitűnő Ujvári Zoltán. Ő a komikus ellenpontja a tragikusra nagyzenekarilag hangszerelt műnek. Kerekes József egy mellékfigura (Horeb Homér), aki Szomory regényfőszereplőként is megmintázott. Kerekes finom jellemszínész. Horebje sem erős színekkel megföstött. Diszkrét, finom, erős színpadi jelenség. Andai Györgyi finom és vonzó analfabéta Markovits anya. Cs. Németh Lajos fegyelmezetten feszes inas. Segédfogalmazói ruhába bújtatottan.

A harmadik felvonásban felbukkanó, büntetlenül két évet leült Markovitsot Dolmány Attila játssza. Onnan tudni, hogy többre érdemes színész, hogy nem színészhangon beszél, nem emberien szól.

Agódom – gondolhatta Mikes Lajos Az Est lapok irodalmi szerkesztője, hogy irodalmi pártfogoltja, Szomory, tehetségéhez mérhetőnél csekélyebb színi eredményeket ér el. Rábeszélésére és tollvezetésével egyenes vonalú drámát írt.

Ráütött az író kezére, amint párbeszédeit orgonára hangszerelte vagy nagyzekari hangzatokra tört. Az előadás Gombaszögi Frida címszereplésével nagy siker. 136 előadás.

Az Asbóth utca kis színházban horgolt terítőkkel ékítettek az asztalok. Ómódi kézimunkákkal. Csipkék. Régen látott, naturalista színpadra illő akkurátus csipketerítők. A falon pergamenernyővel borított falikarok. És Tardy-Koós Géza professzor ebédlőasztali fölött középosztályi – korabeli – csillár. A terítékek alkalmi, olcsó vételek. Az étkezések illemében is található némi kifogás.

Benedek Miklós egyetemi tanár rendezése nem modernítette Szomory színre állítását. Igyekszik a polgári színjátszást utánalőni. Diszkréten, hivalgás nélkül.

1930-ban Gombaszögi Frida volt dr. Takáts Alice, az önálló nő. Tudós, takargatott bűnnel: Bécsben átsegített a halálba egy menthetetlent. A bűnért kiszabott két évet szerelmese, Markovits László ülte le helyette. Takáts Alice-ba szerelmes professzora, Tardy-Koós Géza. Áldott állapotba mégis széltoló fia ejti titokban. Mindez a doktornő önállóságát példázza. Modern nő. Maga akarata irányítja pötytyös életét.

1946-ban a Pesti Színházban Mezey Máriával újították fel. A háború után ugyancsak 136 előadást ért meg.

Gombaszögi is, Mezey is királytigris. Önakaratú asszony. A Shureban a tehetséges vendég Nagy Cilié a főszerep. Nem nagyvad. Inkább kislány. Szempillája, arcfestése, drámai énekbeszéde manapi naiva, semmint önmaga életét meghatározó asszony. Idejét múlta volna a határozó, önálló asszony izgató időszerűsége már, amikor nem Nóra, babaházi eltartott asszonyka a divat, hanem lábait és akaratát megfeszítő önálló asszonyember, aki miniszterségig is viheti világszerte.

A Vígszínház boldog véget csikart Szomorytól. Az összetartozó szerelmesek világgá kívánkoznak. Egzotikus távolba.

Végül ottrekednek bánatosan a pestszentlőrinci proli konyhában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.