Pozsonyban már Obamát is Orbánra küldenék

A magyar kormányfő politikája annyi potenciális problémát és biztonsági veszélyt hordoz magában, hogy megfékezésére nem lenne lehetetlen megszerezni az USA támogatását is – vélekedik a Sme.

'Orbán alkotmánya történelmi kacat'

A neves cseh publicista szerint nem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani a magyarországi kettős állampolgárság ügyének, ugyanis ez a téma az Európai Unión belül zavaros, balkáni típusú problémakör, amelynek semmilyen gyakorlati következménye nincs.

Ján Slota kikezdte Berényi Józsefet

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ma beadvánnyal fordult a pozsonyi belügyminisztériumhoz, amelyben kéri, hogy vizsgálják ki, vajon múlt szombaton törvényesen választották-e meg újra Berényi Józsefet a Magyar Koalíció Pártjának elnökévé.

Lassan járnak a hírek Moldvában

Az elsők között, a március 15-i nemzeti ünnepen tett magyar állampolgársági esküt csángó magyarok egy csoportja.

Az izraeli magyarok nem akarnak szavazni

A tel-avivi magyar nagykövetségen már április 22-én megtörtént az első állampolgári eskütétel.

 

Egy, csak egy legény

Északi szomszédunknál idáig csupán egyetlen személy hozta nyilvánosságra, hogy megkapta a magyar állampolgárságot. Mást nem is tehetett, mert az ünnepélyes eskütételét azonnal feltöltötték a YouTube videomegosztóra. Ő Ladislav Sikorcin szlovák jégkorongozó, aki magyar válogatottként szeretett volna eljutni jövőre a legfelsőbb osztályú világbajnokságra, de az álma egyelőre nem vált valóra...

Azt is csak ketten jelentették be, hogy kérték a könnyített honosítást. Egyikük Berényi József, aki kifejtette: aMagyar Koalíció Pártjának elnökeként kutya kötelessége ezt a lépést megtenni. Azóta titkolja, hogy már kettős állampolgár lett-e, ami leginkább Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét dühítette fel.Ő felkérte a pozsonyi belügyminisztériumot: derítse ki végre, vajon az MKP elnöke megkapta-e már a magyar állampolgárságot? Ha igen, akkor a hatályos jogszabály szerint elveszíti a szlovákot, s emiatt nem töltheti be a jelenlegi tisztségét. Úgy tudjuk, hogy a belügyi tárca levélben kívánja felszólítani a felvidéki pártvezetőt, hogy valljon színt. Ő azonban hallgat, és a kettős állampolgársággal kapcsolatos, hónapok óta halogatott szlovák törvény módosítására vár.

A révkomáromis zületésű Boldoghy Olivér színművész idén január 3-án az elsők között sétált át az Erzsébet hídon, és amagyarországi Komáromban kérte a könnyített honosítást. –Nem racionális megfontolás vezérel, hiszen a magyar állampolgárságból semmiféle előnyöm, anyagi hasznom nem származik majd. Érzelmi kötődéseim miatt döntöttem így. Nem érdekel az úgynevezett szlovák ellentörvény. Ha valaki azért hurcol meg vagy ró rám büntetést, mert magyar vagyok, ám tegye – nyilatkozta az új esztendő első munkanapján.

A neves színművészt – aki jelenleg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban estéről estére nagy sikerrel kelti életre Lebegyevet Csehov Ivanovjában – tegnap ismét felhívtuk. – Nem volt egyszerű az adatlapok kitöltése, rá adásul az önéletrajzomat kézzel kellett megírnom, de végül mindent elkészítettem és leadtam. Egyelőre nem kaptam meg a magyar állampolgárságot, amelyre büszke leszek, viszont a szlovákot sem szeretném elveszíteni. Azt várom a pozsonyi kormánytól, hogy választási ígéretéhez híven teremtsen számunkra is esélyegyenlőséget, vagyis, akárcsak a külföldön élő szlovák polgártársainknak, nekünk is lehessen mindenféle megtorló intézkedés nélkül kettős állampolgárságunk és magyarországi szavazati jogunk is – közölte. –A színésztársaim kedvesek, megértő a közönség, nincsenek fenntartásaik velem szemben – hangsúlyozta Boldoghy Olivér.

Egyébként a szlovákiai magyarok körében a félelem és a kivárás jellemző. Mégis sokan felkapták a fejüket Daniel Lipsic pozsonyi belügyminiszter minapi nyilatkozata hallatán, aki azt közölte: vannak eszközeik annak felderítésére, hogy ki lett kettős állampolgár. Volt, aki a csütörtöki szlovák–magyar külügyminiszteri találkozótól várt áttörést – hiába. Pozsony továbbra is csak azok kettős állampolgárságát ismerné el, akik legalább egy éve egy másik országban laknak, vagy ott közvetlen rokoni kapcsolataik vannak. Feltehetően ilyen értelemben módosítják a tavaly sebtében összetákolt Fico-féle jogszabályt. Emiatt eddig harmincketten veszítették el a szlovák állampolgárságot. Tizenketten német, tízen osztrák, öten cseh, ketten brit útlevelet szereztek. Mindössze egy személy nyilatkozott arról, hogy magyar, s ugyanennyi, hogy olasz, illetve holland polgár lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.