Korhatár nélkül megtekinthető

Közel 200 stand, 40 000 látogató, szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény, a legújabb oktatási fejlesztések, taneszközök, módszerek – a szervezők szerint ezzel találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a 11.

Küzdelmes pálya

A felsőoktatás számára lényeges, hogy hogyan tudja magát megmutatni.

Lehetetlen küldetés

Nyugtalanul figyeljük a fiatalokat.

McKinsey szerint a világ

2000 milliárd dollár – a világ kormányai ekkora nagyságrendű összeget költenek évente oktatásra.

Tanári minősítés

Több intézményben a tantárgyfelvétel feltétele az előző félév óráinak értékelése az online hallgatói rendszerben.

 

Ifjúsági képviselet

A független és horizontális ifjúsági képviselet olyan alapvető jog, amiről egyik szomszédos országban sem mondanak le a fiatalok és a döntéshozók. Magyarország az egyetlen EU-elnökséget adó ország, ahol nincs Nemzeti Ifjúsági Tanács. Sokan nem is tudnak róla, hogy kellene ilyen. Minden, amit tudni érdemes erről a nálunk még nem létező érdekvédelmi fórumról.

Mit érdemes tudni az európai Ifjúsági Fórumról?

Az Európai Ifjúsági Fórum (www. youthforum.org) egy olyan nemzetközi és független ifjúsági képviselet, amely majdnem 100 nemzeti ifjúsági tanácsot és további európai hallgatói szervezeteket tömörít, mint például a Hallgatói Önkormányzatok Európai Szövetsége (ESU) vagy az Európai Hallgatók Hálózata (AEGEE). Ezeknek magyar tagszervezetei is működnek, viszont az ifjúság országos, független képviseletét egyik szervezet sem látja, láthatja el jelenleg. A Fórum legutóbbi közgyűlése Kijevben volt, ami jelzi, hogy a tagszervezetek köre jóval túlmutat az EU határain is. Igazából a szervezet az EU intézmények és az ENSZ felé is az elsődleges kapocs, ha fiatalokról van szó.

Milyen folyamatokba enged bekapcsolódni a Fórum?

Mind hazai, mind európai szinten számos olyan lehetőség van, amely az érdekképviselet és a társadalmi párbeszéd szempontjából lényegi feladatokat teremt a nemzeti ifjúsági tanácsok számára. Például a válság a fiatalokat az átlagosnál jobban sújtotta egész Európában. A 25 év alatti korosztályban minden ötödik fiatal munkanélküli, ami az átlagos munkanélküliség kétszerese. A spanyol-belga-magyar 18 hónapos trió elnökségek alatt az ifjúsággal társadalmi párbeszéd, úgynevezett strukturált párbeszéd folyamat zajlik. Ennek harmadik és egyben triózáró konzultációs köre után 2011 májusában a magyar EU-elnökség alatt fogadja el az EU Tanácsa a fiatalok által szorgalmazott akciótervet. Ennek a folyamatnak a nemzeti koordinációja, a munkacsoport vezetése a szomszédainknál a Nemzeti Ifjúsági Tanács feladatai közé tartozik. Nálunk a minisztériumok felé a nemzeti ifjúsági törvénykezésben vagy a fiatalokat érintő intézkedések előkészítésében lenne helye az ifjúsági képviseletnek.

Miért nincs Magyarországon Nemzeti Ifjúsági Tanács?

2008-ban már itt járt az Európai Ifjúsági Fórum elnöke, hogy helyben tájékozódjon az akkori konzultációs folyamatokról, melyek célja a Tanács előkészítése volt. Ez a folyamat aztán megállt, és most a 2011-es magyar EU-elnökség kapcsán került újra terítékre. Igazából nincs választási lehetőség, létre kell hozni az európai elvárásoknak megfelelő magyar Nemzeti Ifjúsági Tanácsot.

Mik az elvi feltételei az ifjúsági tanács megalakulásának?

A tanácsnak demokratikus és politikailag semleges szervezetnek kell lennie, amely minden magyarországi ifjúsági szervezet számára nyitott. Az irányító és vezető tisztségekben kizárólag fiatalok dolgozhatnak, akik a tagságnak tartoznak beszámolási kötelezettséggel. Szintén feltétel az elismert jogi működési forma és a saját költségvetés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.