Korhatár nélkül megtekinthető

Közel 200 stand, 40 000 látogató, szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény, a legújabb oktatási fejlesztések, taneszközök, módszerek – a szervezők szerint ezzel találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a 11.

Küzdelmes pálya

A felsőoktatás számára lényeges, hogy hogyan tudja magát megmutatni.

Lehetetlen küldetés

Nyugtalanul figyeljük a fiatalokat.

McKinsey szerint a világ

2000 milliárd dollár – a világ kormányai ekkora nagyságrendű összeget költenek évente oktatásra.

Tanári minősítés

Több intézményben a tantárgyfelvétel feltétele az előző félév óráinak értékelése az online hallgatói rendszerben.

 

Felvételi 2011

53 450 – ennyi államilag támogatott hallgatói hely várja a jelentkezőket 2011-ben a magyar felsőoktatásban. Az összes felvehető hallgatói létszámból 19 600 hallgató tanulhat majd államilag támogatott mesterképzéseken, míg 1300 jelentkező juthat be doktori képzésre.

A jelentkezési szabályokban tavaly óta nincs változás, csak a szerezhető többletpontok mértéke csökken, az emelt szintű érettségiért kapható pluszpontok kivételével. Így például a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár, de a nyelvvizsgákért összesen maximum 40 pont kapható. A minimális pontszám egyébként alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben 200 pont.

Az eljárási díj sem emelkedik idén, továbbra is három jelentkezésre van lehetőség 9000 forint ellenében. Aki háromnál több helyre felvételizik, annak egyenként 2000 forintot kell fizetnie. A hátrányos helyzetű jelentkezőknek a felvételi eljárás alapdíjának felét, a halmozottan hátrányos helyzetűeknek a teljes 9000 forintot elengedik kedvezményként.

Az ősszel induló képzésekre február 15. a jelentkezési határidő. A jelentkezéseket elektronikus és hagyományos postai úton is be lehet nyújtani, az e-felvételi azonban hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen.

Az elmúlt évhez képest 841 pluszképzés indul a különböző szinteken, hiszen idén 3256 alapképzés (tavaly 3100), 85 egységes és osztatlan (86), 1455 felsőfokú szakképzés (1199) és 3484 mesterképzés (3054) közül választhatnak a felsőoktatásba készülő jelentkezők.

Le ne csússz! Felvételi határidők

2011. február 15. - Jelentkezés

2011. február 23. - E-felvételi hitelesítése

2011. április 30. - Regisztrációs adatok megtekinthetők/regisztrációs csomagok kiküldése

2011. június 1. - Dokumentumok benyújtása (pl. középiskolai bizonyítvány)

2011. július 7. -Érettségi, nyelvvizsga, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumok benyújtása / végső sorrendmódosítás

2011. július 21. - Ponthatárok megállapítása

Európai ösztöndíjak

Mi értelme az ösztöndíjnak? Komoly kutatómunkára, pótolhatatlan ismeretszerzésre vagy inkább némi lazulásra, csavargásra ad lehetőséget? Ez is, az is, de mindenképpen sok múlik a hallgató hozzáállásán. A megváltozott környezet, az eltérő tananyag és az idegen nyelvi közeg inspirálóan hat a kreativitásra, de a networking, a kapcsolatok keresése sem elhanyagolandó szempont. Ami régen a legátusban járó diákok vándorútja volt, ma azt jelenti a külföldi ösztöndíj. Összegyűjtöttük a magyar hallgatók számára elérhető legfontosabb pályázati lehetőségek forrásait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.