Őszi-téli nyavalyáink

Aki érzett már reumás fájdalmat, aki ízületes, ahogy nagyanyáink mondták, az jól tudja, hogy a nedves, hűvös idő beálltával a fájdalmak gyakoribbá és tűrhetetlenebbé válnak. Mi a teendő? A hűtés és a fűtés. Csak az időzítést kell jól eltalálni.

MELEGTARTÁS

A vállra, a térdre, a könyökre meleg ruházattal a legkönnyebb vigyázni, autóvezetés közben érdemes egy plusz sálat a problémás területre tenni. A meleg csökkentheti a fájdalmat, ellazíthatja a feszes, fájdalmas izmokat, mivel átmenetileg fokozza a helyi vérkeringést. A melegítőpárna, az infralámpa, a melegítőbalzsamok (köztük a közkedvelt „lóbalzsam” piros változata) és a melegfürdők jó hatást tesznek. A szaunázás helyett inkább a gőzfürdő ajánlott, illetve a meleg vizes medencék közül a 36-38 fokos.

HIDEGTARTÁS

A gyulladt ízületekre a hideg hat gyógyírként. Néhány hazai wellnessfürdőben bevezették már a jégkamra intézményét, ahol 5-8 percig kell a mínusz fokok között tartózkodni, és ezzel néhány napra javul a gyulladás, így a fájdalom is alábbhagy. Otthon is ki lehet próbálni lokálisan a hidegkúrát hideg vízbe mártott borogatással, jégakkuval (ezt előbb textilbe kell csavarni, nem érintkezhet közvetlenül a bőrfelülettel), illetve jégkockás maszszírozással. Érdemes néhány száz forintért jégzselét várárolni, ezt állandóan a fagyasztóban lehet tartani, és a kívánt pillanatban máris kéznél van a hideg borogatás. Gyorsan felveszi a test formáját, így kényelmesen és maszatolás nélkül lehet használni, hiszen nem olvad a testre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.