Bioritmus

Az óra körbejár, és közben a szervezetünk is követi a nap útját. Az általunk érzékelt idő legrövidebb teljes ciklusa a két napfelkelte közötti szakasz, ami alatt energiaszintünk, testsúlyunk, immunrendszerünk, fizikai és lelki állapotunk, agyi tevékenységünk folyamatosan változik. Alvási mintáink, a fényviszonyok és genetikai szerkezetünk határozza meg, hogy milyen ritmusra jár belső biológiai óránk. Aki felismeri és tiszteletben tartja az agy által diktált órarendet, lehetőséget kap az egészségesebb, kiegyensúlyozott és legfőképpen energikus életre.

6–7 ÉBRESZTŐ

Még ha a téli sötét mást is sugall, energetikai szempontból a hatórás ébredés a legjobb, kivált, ha sikerült előző este időben nyugovóra térni. Ha tevékeny napunk lesz, rövid ébrenlét és nyújtózkodás után keljünk ki az ágyból.

7–9 INTIM ZÓNA

Az angol „morning glory” név ugyan a hajnalka (ipomoea) növényt jelöli, virágnyelven mégis a reggeli erekciót hívják így. A jelzés valódi, az ébredés utáni óra ugyanis remek alkalom az összebújásra. Ilyenkor a legmagasabb az oxitocin (szerelmi hormon) szintje, és ilyenkor a férfiak és nők agya ugyanazon a hullámhosszon jár.

Az intimitás nem feltétlenül jelent szexet: a reggeli órákban érdemes felhívni szeretteinket, barátainkat.

9–11 KREATÍV ZÓNA

Ilyenkor még mérsékelt a kortizol nevű stresszhormon szintje, ami ebben a mennyiségben segít az összpontosításban. Délelőtt még az idősebbek agya is jobban vág, a fiatalok szinte szárnyalnak, a gyerekek képesek magukba szívni a tananyagot.

A céges brainstorming, az értekezlet ideje.

11–13 KONSTRUKTÍV ZÓNA

Minimumra esett a melatonin alvási hormon szintje, szellemi kapacitásunk a csúcson, jó a reakcióidőnk és a terhelhetőségünk. A stressz megelőzése érdekében próbáljunk meg egyszerre egy dologgal végezni, mert ha többfélét csinálunk, romlik a koncentrációképesség és nő a frusztráció.

13–14 EBÉD

Igazából a főétkezés, amikor a nap további, hoszszabb részéhez veszünk magunkhoz táplálékot és energiát. Lecsengeti az előző tevékeny órákat, átvezet a következő pihenő szakaszba.

14–15 SZIESZTAZÓNA

Az emésztés miatt az agyból a gyomorba és belekbe áramlik a vér, csökken a lendület és az energia. Fellép a délutáni álmosság. Ne álljunk ellen, tartsunk tudatos pihenőt: olvassunk, meditáljunk, szunyókáljunk egy negyedórát. Ha a munkahelyen erre nincs lehetőség, pár perces relaxálás után – erre egy üres WC-fülke vagy a parkoló autó is alkalmas – tegyünk egy élénk sétát, ami jót tesz a vérkeringésnek.

15–18 TÁRSAS ZÓNA

Agyunk ekkorra már eléggé elfáradt, és bár a reakcióink lassulnak, a stressz szintje is alacsonyabb. Könnyedebb témájú megbeszéléseket szervezzünk erre az időpontra. Ha rendszeres testedzést végzünk, ez a legjobb időpont.

18–20 ÉLÉNK ZÓNA

Az alvás előtti fickándozás ideje: iyenkor a legalacsonyabb a melatonin szintje, még nem vagyunk fáradtak és álmosak. Ideális alkalom egy sétára, bevásárlásra, főzésre, a családi vagy baráti együttlétre, szórakozásra. Ez a vacsora ideje is, amit lehetőleg költsünk el este 7 óra előtt.

20–22 EJTŐZŐ ZÓNA

Gyorsan szökik fel az álmosságot előidéző melatonin szintje, kivált ha hamar sötétedik, napnyugtával ugyanis csökken az élénkséget okozó szerotonin az agyban. Zenehallgatás, beszélgetés egy pohár bor mellett, fi lmnézés, könnyű és kikapcsolódást adó hobbi a legjobb ilyenkor. Kerüljük a testedzést, bár néhány jóga- és légző gyakorlat jót tehet az esti alvásnak.

22–23 TAKARODÓ

Agyunk ilyenkor illeszti össze és dolgozza fel a napi élményeket, a megtanult új dolgokat. Fontos, hogy zavartalanul pihenjünk egész éjszakán át, így másnap a bonyolultabb feladatokat is el tudjuk végezni. Az elalváshoz készülődés rutinja a pihentető éjszakai álom fontos eleme. Alkattól függően napi 7-9 óra nyugodt alvás tudja feltölteni a felnőtt szervezetet energiával.

Fürdés, naplóírás, olvasás,meditálás, egy csésze kamillatea és a napi történések átgondolása visszafelé sorrendben – ennél megerőltetőbb dolgot ne tegyünk már ilyenkor.

24 BOSZORKÁNYOK ÓRÁJA

Az éjfél nem véletlenül misztikus és kultikus időpont: a szervezet ilyenkor van bioritmusa mélypontján, amit legjobban alvással tud áthidalni. Aki ébren tölti ezt az időt, nagyon rosszat tesz magával, ráadásul megnehezíti a pihentető éjszakai alvást, mert az agy átbillen, a melatonintermelés lelassul, felborul a hormonális egyensúly.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.