Orosz erdő

Tíz évvel ezelőtt Oroszország területének 70 százalékát erdő borította. Az orosz erdő, ha nem is olyan félelmes gyorsasággal tűnik el a föld színéről, mint az Amazonas menti esőerdők, vészesen zsugorodik.

Putyin és/vagy Medvegyev?

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen erős elnöki hatalommal bíró országban megkérdőjeleződik az államfő vezető szerepe?

Szembementek az úthengerrel

Nanovfszky György, 1992–1998 közötti moszkvai nagykövet budai otthonában valóságos magánmúzeumot rendezett be, a katalogizált házi könyvtárból rövid idő alatt előkerülnek az ünnepi alkalmakat dokumentáló fényképalbumok.

Szóhuszárok

Nehéz legyőzni az IMF-et, ugyanis egy csapatban fociztunk vele. A valutaalap nem bank, nincs hitelezési kényszere, sőt: akkor a legsikeresebb, ha egy meghitelezett minél hamarabb olyan helyzetbe kerül, hogy nincs szüksége további segítségre.

Zsúfolt VIP-páholy - A Videoton-álomprojekt

A csapat mögött a Mol és a Magyar Fejlesztési Bank, a háttérben pedig a sportrajongó miniszterelnök, Orbán Viktor sziluettje rajzolódik ki.

 

Szeptemberi horoszkóp

KOS: A Földanya havában ön el akarja adni a szavazatát, de senki sem akarja megvenni. Nem mintha en general nem akarna senki szavazatot venni, de ön mégse mehet be az okmányirodára, a borfesztiválon kétszázezer a helypénz, a nagycsarnokba meg már nem jár senki, utoljára Petrasovits Anna kampányolt benne, önhöz beszélt, „aki nap mint nap megküzd a csirkenyakért és a csirkelábakért”, és azokat ostorozta, „akik Lenin helyett ma az aranyborjút imádják”. Ön azóta is ezen töpreng, hogy az előbbre jutás érdekében vajon a borjút vagy Lenint célszerűbb-e imádni; persze ha a kérdés végre eldőlne, akkor se tudná a szavazatát hol eladni, a Plútó miatt. Szar ügy.

BIKA: Örüljön: hatodikán olyan fáin fényszögek vannak, hogy önnek még az aranyere is visszahúzódik. Mint amikor egy képet megigazítanak a falon.

IKREK: Tizedikén a Mars miatt az ön lakásába, noha mániákusan takarít, porszívózik és fényesre suvikszol minden eldugott sarkot, hosszú tömött sorokban érkeznek a csótányok. Ezt egyébként az egészségügyi gázmesterek előre megmondták, amikor ön nem rendelt tőlük csótányirtást, és ők, a cipőjük orrát agresszíven az ajtónyílásba rakva, az ön makacsságának várható következményeiről kellő időben és erős kárörömmel tájékoztatták, majd az önével szomszédos lakásokat félméteres magasságig teleszórták DDT-vel, a svábbogarak számára pedig iránymutató táblákat helyeztek ki az ön lakása felé mutató nyilakkal, amely nyilak mentén a csótányok boldogan és engedelmesen el is indultak, mert így nem kellett nekik gondolkodniuk.

RÁK: Egyelőre nem sikerült méltó ingatlant találni Sólyom Lászlónak a Béla király út helyett – huszonegyedikén ön a Nap–Jupiteroppozícióra figyelemmel a Széchenyi-hegyet javasolja, de a kormány egyértelműsíti, hogy a Lujza utcában keres.

OROSZLÁN: Hetedikén egy kvinkunx miatt ön Túrkevén jár, ahol negyvenöt jelölt fog szerepelni a szavazólapon, ön pedig mindegyiktől kap egy csülköt. Önnek már negyven füstölt csülke van, hatalmas nejlonszatyrokat hurcol, embereket kellett fogadnia, akik ön mellett szintén csülköt hurcolnak; kurvául bonyolítja a dolgot, hogy közben ők is kapnak. Ha egyszer kijut a faluból, Nyírtelekre nemenjen; vagymondja azt, hogy ön is jelölt. A jelöltek egymásnak nem adnak csülköt, angyaltrombitával, salamonpecséttel, ördögcérnával próbálkoznak, legyen résen.

SZŰZ: Amikor a Nap a Mérlegbe lép, a vadonatúj hatos hidat, amire ön régóta gyűjt, a fogorvos – „na de hát ez gyönyörű!” felkiáltással – egyből véglegesre akarja beragasztani. A fogorvosa szerint a pácienseknek a hidakat egyszerűen meg kellene szokniuk, ők azonban hetekig járnak vissza a rendelőbe, foglalják azok elől a helyet, akiknek újabb hidakat lehetne az első minutában beragasztani, nyafognak hogy itt meg ott tessék még csiszolni, és hetek múlva is húzódoznak a fogművet véglegesen beragasztatni; na ezeket a kezdeményezéseket akarja az ön fogorvosa csírájában elfojtani, mielőtt felüti a fejét a revizionizmus, és elharapódzik a totális anarchia. Ha a Nap nincs, ön is ráfaragna.

MÉRLEG: Huszadikán az Uránusz miatt ön a miniszterelnöktől illatos levélkét kap, amelyben a kormányfő azt tudakolja öntől, hogy mi a teendő. Ön letölti az internetről az Állam és forradalom teljes szövegét (http://www.marxists.org/archive/lenin/ works/download/staterev.zip), és e-mailben elküldi a kormányfőnek. Hamarosan újabb levél érkezik a kabinetirodától, csak ez áll benne: „Jujj, de jó.”

SKORPIÓ: Huszonkettedikén a Nap–Plútókvadrát miatt ön lát az utcán egy Szüzet, aki észveszejtve menekül egy dentista elől, aki egy hatos híddal üldözi. Nem akarjuk elkeseríteni, de a híd egy fertályórán belül az ön szájában fog – véglegesen – landolni. Nem tehet semmit.

NYILAS: A Szűz-újhold napján ön megtudja, hogy Fidel Castro azt nyilatkozta, rossz a kubai modell. Ön portréfilmet látott egyszer egy fenomenális szakácsról, aki a világ legjobb halászlevét állította elő. Az idős úr részletesen elmagyarázta, hogy kell, a kamerák előtt meg is főzte, majd amikor elkészült, belekóstolt, elgondolkodott, a fakanalat arrébb tolta a szájától, és azt mondta: „Hát ez nem jó.”

BAK: Hó végén az ön Lujza utcai lakását a kormány meg akarja venni. Nem tudjuk, miért. Talán mert a közelben van egy kocsma, a Zöld Remény.

VÍZÖNTŐ: Nyolcadikán, amikor a Vénusz a Skorpióba lép, ön érettségit hamisít; és egyben diplomát is, jobb ezen egyszerre túlesni. Ha nem akarja, hogy elbocsássák, mint pár éve a teljes sülysápi rendőrőrsöt, kellő gondossággal járjon el: kandidátusi meg kisdoktori már nincs, csak PhD, az akadémikusokat úgy választják, a búzakoszorús-vörös csillagos címer már nem érvényes, az érettségi nem novemberben van, és nem is egy t-vel írják.

HALAK: A Zöld Reményben egy dentista sorban ragasztja a hidakat különféle magas szintű delegációk tagjainak a szájába, mert nálunk olcsóbb. A csapos túl van azon, hogy bármin csodálkozzon, a fekete autók meg csak jönnek.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.