Csengetéstől csengetésig

Kilenc egyetemistát állítottak bíróság elé a leningrádi diákok 1957.

Orosz erdő

Tíz évvel ezelőtt Oroszország területének 70 százalékát erdő borította. Az orosz erdő, ha nem is olyan félelmes gyorsasággal tűnik el a föld színéről, mint az Amazonas menti esőerdők, vészesen zsugorodik.

Putyin és/vagy Medvegyev?

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen erős elnöki hatalommal bíró országban megkérdőjeleződik az államfő vezető szerepe?

Szeptemberi horoszkóp

Amikor a Nap a Mérlegbe lép, a vadonatúj hatos hidat, amire ön régóta gyűjt, a fogorvos – „na de hát ez gyönyörű!” felkiáltással – egyből véglegesre akarja beragasztani. A fogorvosa szerint a pácienseknek a hidakat egyszerűen meg kellene szokniuk, ők azonban hetekig járnak vissza a rendelőbe, foglalják azok elől a helyet, akiknek újabb hidakat lehetne az első minutában beragasztani, nyafognak hogy itt meg ott tessék még csiszolni, és hetek múlva is húzódoznak a fogművet véglegesen beragasztatni.

Szóhuszárok

Nehéz legyőzni az IMF-et, ugyanis egy csapatban fociztunk vele. A valutaalap nem bank, nincs hitelezési kényszere, sőt: akkor a legsikeresebb, ha egy meghitelezett minél hamarabb olyan helyzetbe kerül, hogy nincs szüksége további segítségre.

 

Szembementek az úthengerrel

Nanovfszky György, 1992–1998 közötti moszkvai nagykövet budai otthonában valóságos magánmúzeumot rendezett be, a katalogizált házi könyvtárból rövid idő alatt előkerülnek az ünnepi alkalmakat dokumentáló fényképalbumok. Kiderül, nem nagyon kell megerőltetnie az emlékezetét.

– Naivak voltak, ábrándokat kergettek, szembementek az úthengerrel – összegzi véleményét a szovjet ellenálló diákokról. Úgy tudja, hogy a csoport tagjai írógéppel gyártották házilag „barkácsolt” röplapjaikat, aztán stencilgéppel sokszorosították valamelyikük lakásán vagy a ház pincéjében. Úgy vélték, a terjesztés leghatásosabb módja, ha a papírokat nemcsak az egyetemen „felejtik ott” a legképtelenebb helyeken, hanem egy-egy röplapkupacot a mindig zsúfolt villamosok épp felszabaduló ülésein helyeznek el. A „partizánakciónak” így persze hamar híre ment, s eljutott a helyi KGB fülébe is.

Elítélésükkor családi körülményeiket is megvizsgálta a KGB, s jött a „baj”: Pusztincev apja Sztálin-díjas mérnök volt, a rendszer egyik kedveltje. Tengeralattjárót tervezett, amit később rendkívül sikeresen használt a szovjet hadsereg. „Megtévedt” fia a Gulagot ugyan nem úszhatta meg, ám másfél esztendő elmúltával szélnek eresztették. Borzasztóan röstellte ezt barátai előtt, évtizedek múlva is szégyenkezett miatta. Félt, hogy azt gondolják róla a többiek, besúgó vagy áruló lett, feladta korábbi elveit. Nanovfszky György emlékeztet rá: Oroszországban nem volt gyerekjáték politikai elítéltnek lenni. Utó- és halmazati büntetésként kitiltották őket a nagyvárosokból, nem tudták folytatni, befejezni tanulmányaikat. Dolgoztak kazánkovácsként, mosodában, szemetesként vagy utcaseprőként. A belső száműzetésbe, rácsok mögé került egykori egyetemisták, mint Nanovfszky elmondja, sosem bánták meg „bűnüket”, továbbra is szerették a magyarokat. Még a kelet-európai rendszerváltozások idején is naivak voltak. Azt hitték, új szelek fújnak, bekopogtathatnak a moszkvai magyar nagykövetség kapuján, és hálálkodva a nyakukba borulnak. Csalódniuk kellett, hiszen az akkori magyar nagykövetet Rajnai Sándornak hívták, aki korábban az ÁVH magas rangú beosztottja volt. Rajnai ölelő karok helyet ajtót mutatott nekik.

– Pusztán a véletlennek és egy 1956 emlékét bemutató kiállításnak köszönhető, hogy sikerült újra kapcsolatba lépni velük. 1993 nyarán Nanovfszky György meghívására magánlátogatásra érkezett Moszkvába Göncz Árpád köztársasági elnök, akinek bemutatták az egyik színdarabját. Ekkor történt, amire talán már nem számítottak a megőszült hajú volt leningrádi egyetemisták, hogy a magyar államfő kitüntetésekkel hálálta meg 1956-os helytállásukat. A ceremóniára a követségen került sor 1993. június 21-én.

Persze a kitüntetettek, saját beismerésük szerint, soha nem vártak elismerést, csak abban reménykedtek, „hőstettükről” valamilyen módon tudomást vesz majd az utókor. A Nanovfszky által személyesen is megismertek valamennyien leülték büntetésüket, ahogy az oroszok mondják, csengetéstől csengetésig kitöltve az időt. Mordvin földön, az ottani „Gulagokon” raboskodtak. Ezek, ha nem is koncentrációs táborok, de mindenképpen büntető- és munkatáborok voltak. Arrafelé nem ismert a jó magaviseletért járó harmadolás, a kegyelem pedig végképp nem szerepelt a büntetés-végrehajtási szótárban. – Akivel végül is elsőként megismerkedtünk, Borisz Pusztincev volt, s azt kértem tőle, ha ismeri a többi elítélt, a többszörösen megfélemlített egykori barátok, harcostársak fellelhetőségét, közölje velem – idézi fel az egykori nagykövet. – Pusztincev akkoriban Szentpéterváron jól ismert mérnök volt, egy tervezőirodában dolgozott, szerencsére tudott nevekkel szolgálni, összehozta a társaságot, s eljöttek hozzám a követségre. Csak öten, mert a pap, Onufrij atya kimentette magát. Ő még ma is fél, kerüli a nyilvánosságot, nehogy „véletlenül” megismétlődjék sorsának alakulása.

A kitüntetés hírét persze felkapta az orosz sajtó, s ezt követően további 11 esetről szereztek tudomást. Jelentkeztek a követségen olyanok, akiket máskor, másutt juttattak rácsok mögé (volt köztük örmény, tádzsik, és egy nő is) azért, mert kiálltak a magyar ügy mellett, s nem fogták be a szájukat. Ők egy másik ceremónia alkalmával kapták meg elismerésüket. Összességében 17 orosz „ötvenhatos” került Nanovszky látókörébe. Göncz Árpád a kitüntetések átadásán túl meghívta őket magyarországi látogatásra és egy balatoni nyaralásra is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.