Top 5 A legjobb borlapok

Nehéz különválasztani, hogy amikor jó borlapról beszélünk, nemcsak a jó szortimentről beszélünk, hanem e sajátos prózai műfajról, mely viszonylag szűk mozgásteret biztosít a fantázia szabad csapongásának. A saját koncepttel rendelkező helyeket preferáltuk, nem annyira azokat, amelyek valamely közvetítő kereskedőház szortimentjét kínálják.

Hol jó borlap van, ott jó étterem van, ezért alábbi listánk nem lesz túl eredeti, és nem különbözik diametrálisan a legjobb éttermek listájától, hiszen egy jó étterem csak akkor jó étterem, ha jó a borlapja is. A borlap szárba szökkenése azzal a (napjainkban menő kifejezéssel) forradalminak nevezhető folyamattal függ össze, mely a magyar konyha progresszívebb műhelyeiben fortyog mostanában és a kádárista menzacuisine hideg zsírjába dermedt magyar gasztronómiát az utóbbi fél évtizedben elindította a modern konyha felé.

1. Kistücsök

A Kistücsök borlapja kész regény, de tényleg: a több mint 300 borról szabályos könyv szól, mely egy telefonkönyvre vagy menetrendre hajaz, csak kicsit izgalmasabb. A szortimentet szervező alapelv elég egyszerű: a tulajdonos Csapody Balázs ízlését tükrözi, aki áldozatos munkával évente többször végigtallózza a honi borvidékeket, és azt veszi meg, ami ízlik neki. Nehéz kenyér ez. A másik alapelv a lokalitás, tehát hogy balatoni borok képezzék a borlap gerincét, a harmadik a kis árrés. Csapodyék még arra is ügyelnek, hogy két-három évig érleljék azokat a borokat, melyek még nincsenek a csúcson.

2. Costes

340 tétel, 60 százalék magyar, a külföldi borok a legismertebb borvidékekről, több évjárat vájtfülűeknek, kis árrés. A legtöbb étterem 3-500 százalékos, elmebeteg árréssel dolgozik, a boron próbálva kitermelni az ugyancsak horribilis bérleti díjat, működési költséget, járulékokat és a béreket. Ahogy a Kistücsökben, itt is igyekeznek elviselhető haszonkulcsot alkalmazni, mert a legtöbb bor mindig a szolidabb árúból fogy, és pörög a készlet. Ami nem azt jelenti, hogy ez egy olcsó hely, VBK-nkat (vörösboros kóla) ne az 1983-as Château Margauxból keverjük, mert az például 390 ezer forint.

3. Arany kaviár

Elegáns borlap, árak euróban is, minden, mi szem-szájnak ingere, az erős kézműves magyar vonal mellett a legnagyobb világborok is. Nem a szolidabb árfekvés világa, de vannak helyek és borok, melyek hétköznapokra, és vannak, melyek ünnepnapokra valók. A jó borlapon szerepelnie kell az évjáratnak, az árnak (1 dl-nek is a poharaztatott tételeknél), (angolul is) a borvidéknek és a bortípusnak. Részletes leírásnak nem, mert az a sommelier dolga, az igazi vendéglátás lényege a vendéglátó és a vendég közti személyes, bizalmi alapon nyugvó diskurzus, nem a borlap.

4-5. Olimpia – Csalogány 26

Az új konyhát vivő kisvendéglők szortimentjei kisebbek, borlapjai egyszerűek, deminden ételhelyzetre van adekvát válaszuk, jellemzően a magyar kézművesiskolára bazírozva, jó minőség/ár aránnyal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.