Étterembe nem enni járunk

Legalábbis nem elsősorban enni. Elsőre furcsán hangozhat ez a kijelentés, de higgyék el, kedves Olvasók, ez így van. Ha nagyon éhesek, ne menjenek étterembe! Vagy egyenek előtte egy kicsit.

A nagyon éhes ember türelmetlen, ideges, nekem speciel még a fejem is megfájdul, és csak egy dolog érdekel: mikor hozzák már az ételt? Így viszont semmi másra nem tudok figyelni. Pedig étterembe menni szórakozás. Kikapcsolódás, kalandozás az ízek, hangulatok világában, miközben jó esetben mindenki körülöttünk a kedvünket keresi. Szabadon választunk az étlapról, rábízzuk magunkat a pincérre, esetleg speciális kívánságainkkal teszteljük a séf rátermettségét. Mindhárom megoldásnak megvan a szépsége, melyhez az étkezés csupán csak alibi.

Egy baráti társasággal én is több éve járom Budapest éttermeit. Bár nem vagyunk profi gasztrokritikusok, csak mindanynyian szeretjük a hasunkat, mi is elkezdtünk értékelni, sőt: pontozni is szoktunk. Az évek során sokat változott a pontozás menete: az értékelés egyre kevésbé szól az ételnek – azért komoly levonás jár ám, ha a leves csak langyos, vagy ha a fehérbor nem elég hideg, vagy a választék szegényes –, azt vettem észre, hogy egyre inkább az „estét”, azaz a hangulatot pontozzuk. Azt, hogy hogyan éreztük magunkat a vacsora során, és ez bizony nagyon sok mindenen múlik.

Attól a pillanattól kezdve, hogy beléptünk az étterembe, a távozásig ezernyi inger ér bennünket, és ezeknek csak egy kis része érkezik az ízlelőbimbóinkról.

Amikor étterembe mennek, szánjanak rá bőven időt. Adják át magukat az étterem hangulatának, nézzenek körül, fedezzék fel a dekoráció apró részleteiben megbújó ötleteket, beszélgessenek a pincérekkel, felszolgálókkal, kérdezzenek rá az ételek és a hely titkaira. Mosolyogjanak és gyűjtsék be a személyzet mosolyát is. És, ha úgy gondolják, pontozzanak is nyugodtan, sőt: osszák meg a személyzettel a véleményüket. Higgyék el, változik a világ: mind a dicséretet, mind pedig a kritikát örömmel fogadják majd. Legyenek hát őszinték!

A Népszabadság negyedszer kalauzolja olvasóit a gasztronómiai fellegvárak világában. A listán szereplő éttermek és azok rangsora egy pillanatnyi érzés lenyomata. Ahogy az olimpiai játékokon egy tornagyakorlatot szigorú szabályok szerint pontoznak a bírák, mégis rengetegszer fütyül a közönség – egy ilyen lista is számos szubjektív elemet tartalmaz. Abban viszont biztosak lehetnek, kedves Olvasók, hogy a listán a magyarországi éttermek krémje szerepel – bármelyikbe térnek is be, nem fognak csalódni. Ha mégis, írják meg nekünk!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.