A legjobb helyek, a legjobb alkalmak
TOP 4 A legjobbak gyerekszemmel
Kevés étterem van, ahol valóban figyelemmel vannak a kicsik igényeire, és még kevesebb gyermek, aki becsülné egy ambiciózus séf merész kreációit. Körültekintően kell hát választani, ha a felnőttek is jót szeretnének enni, és a gyerekeknek sem kell végigfeszengeni az ebédet. Az alábbi sorrendet gyerekszempontból állítottuk fel, nem a kulináris teljesítmény az elsődleges.
1. Pastrami
Az óbudai amfiteátrumnál, a régi gyárépületben kialakított, nagyvonalú léptékű étterem igazi gyerekparadicsom. Ha a látványkonyhában sürgő szakácsok nem elég érdekfeszítőek, még mindig számtalan könyv, játék, érdekes zug vár felfedezésre. A piszoárhoz készített kis sámliért külön pont jár.
2. Náncsi néni
Máriaremete kultikus vendéglője több generációt nevelt már fel. Az árnyas kertben lévő játszótér a nyugodt hétvége biztosítéka a túlhajszolt kisgyermekeseknek.
3.Kistücsök
Az országos élvonalba tartozó vendéglő a család egy tagjának se jelent tortúrát. A pincérek is rendkívül türelmesek, a kényelmes etetőszékek és a jól összeválogatott gyerekmenü miatt általában a kicsik se túl izgágák.
4.Porcellino grasso
A rózsadombi irodaházban lévő étteremben nyáron a teraszon kialakított játszótéren, télen a belső teremben levő gyereksarokban is jól elvannak a kicsik. A pizzával pedig nehéz mellényúlni.
TOP 3 A legjobb vidéki helyek
A toplista élvonalában kissé felülreprezentáltak a vidéki éttermek, ha összességében nézzük, még ma is nagyon kevés megbízható, becsületes konyha működik távol a nagyvárosoktól. Az alábbi helyek meglátogatásáért érdemes külön kirándulást tenni, és a legtöbb fővárosi étteremnek is volna mit ellesni tőlük.
1. Chateau Visz
A Balatonlellétől néhány kilométernyire található kastélyszállóban Erik Schröter séf hamar lefőzte vetélytársait. Tavaly is a toplista élén szerepelt, és az idei tesztelések alattisazőmenüjétértékeltüklegtöbbre.
2. Kistücsök
Távol áll a fehér kesztyűseleganciától, nem Michelincsillagokra vadásznak,mégiselőkelő helyen szerepel arangsorban.AKistücsök a szívélyes vendéglátás, regionális kötődésegyiklegelsőés legjobb példája.
3. Enoteca corso
A pécsi étterem régóta az élvonalbanvan.ABabelbőlérkezett új séf is hozta az elvárt színvonalat. Rövid, de figyelemre méltó menüjeaz egyik legkulturáltabb program a kulturálisfővárosban.
TOP 4 A legromantikusabb éttermek
Legyen első randevú vagy sokadik évforduló, meghitt vagy romantikus, nehéz olyan helyet ajánlani, mely minden ízlésnek, minden korosztálynak megfelel. Az alábbiak azért már sokaknak beváltak.
1. Babel
Aművészien kivitelezettés tálalt ételek minden széplelket lebilincselnek. A kissé közelesőasztalokugyanzavarbaejtők lehetnek egy szerelmi vallomásnál, de a látvány, ízek, illatok kavalkádja még a magasabb árfekvés mellett is megéri.
2. Café Pierrot
Azúj séffel korszerűsítőklasszikus, elegáns étterem udvara a Budai vár egyik legrejtettebbzuga,bentpedigélőzongoraszó kényeztetia fület.Nemolcsó, érdemes komoly szándékkal érkezni.
3. Café Bouchon
A pesti Broadway közelében a századelő kávéházainak hangulatátidézőfranciaétterem. Elegáns, mégsem feszengős, családias hangulatúhelymeghitt találkákhoz.
4. Kővirág
Panzióval egybekötött étterem a Kálimedencében. Jó szívvelkészülőételek,hangulatos udvar, búbos kemence, házi szörpök – minden megvan, ami egy romantikus kirándulás kiinduló vagy célpontjává teheti.
TOP 5 A legjobb regionális konyhák
Regionális konyha, tájjellegű ételek – talán ez hiányzik leginkább a hazai palettáról. Pedig világszerte ez a trend hódít: a környékről beszerzett alapanyagok, helyi hagyományokra épülő receptek. Egy jó étterem vidéken nem csak a turizmust lendíti fel, munkát is ad a környékbeli termelőknek, gazdaságoknak, így a szállítás sem szennyezi annyira a környezetet. A közönség pedig a sokféleségben gyönyörködik, minden táj, minden évszak más ízekkel kényezteti az ínyenceket. (Mivel itt a hangsúly a sokféleségen van, az éttermeket rangsor nélkül, ábécérendben listázzuk.)
1. Chateau Visz
A német séf, Erik Schröter valódi fanatizmussal vetette magát a környék adta alapanyagok felfedezésébeés feldolgozásába. Neki köszönhetjük, hogy az ősi ízeket–vadturbolya, fenyőrügy, vízibivaly – visszahozta a köztudatba.
2. Ginti
Egyszerű panzió az Őrségben,de étlapján olyan helyi specialitásokat is találni, mint a dödölle, tökmagolajos saláták, tökös mákos rétes, friss erdei gombákból készülő levesek, vasi pecsenye. Megbízható színvonal, barátságos környezet.
3. Kistücsök
A Balaton egyetlen, télen is telt házas vendéglője,ahola balatonihalak legjava, környékbeli hentesek legszebb áruja és a földek legszebb terményei találkoznak egymással. Az étterem tulajdonosa és séfje valódi élharcosai itthon a regionális konyhának.
4. Ráspi
A Fertő-tó mellett, a körülötte virágzó életből merít.Saját fűszerkertjének értő művelése, a környék beható ismerete, a bor és étel szeretete érződik minden részleten. Házi szörpjeit, lekvárjait már abudapesti fiókéttermébenismeglehet kóstolni.
5. Sárga borház
Tokaj Hegyalján – ahogy egyébként az egész országban – a borászat színvonalamesszebeelőztea gasztronómiáét.ADisznókőPincészet éttermében viszont már igyekeznek utolérni magukat. Kínálatukban feltűnnek a helyi hagyományok, a szlovák konyha hatása is felfedezhető néhol.