A legjobb helyek, a legjobb alkalmak

Az étteremválasztás összetett feladat: kivel mennénk és milyen alkalomból. Találunk-e csendes asztalt, ahol akár egy jegygyűrűt is át lehet nyújtani – erre a kérdésre még az asztalfoglalás előtt tudnunk kell a választ. Ehhez nyújthat segítséget alábbi szelekciónk.

TOP 4 A legjobbak gyerekszemmel

Kevés étterem van, ahol valóban figyelemmel vannak a kicsik igényeire, és még kevesebb gyermek, aki becsülné egy ambiciózus séf merész kreációit. Körültekintően kell hát választani, ha a felnőttek is jót szeretnének enni, és a gyerekeknek sem kell végigfeszengeni az ebédet. Az alábbi sorrendet gyerekszempontból állítottuk fel, nem a kulináris teljesítmény az elsődleges.

1. Pastrami

Az óbudai amfiteátrumnál, a régi gyárépületben kialakított, nagyvonalú léptékű étterem igazi gyerekparadicsom. Ha a látványkonyhában sürgő szakácsok nem elég érdekfeszítőek, még mindig számtalan könyv, játék, érdekes zug vár felfedezésre. A piszoárhoz készített kis sámliért külön pont jár.

2. Náncsi néni

Máriaremete kultikus vendéglője több generációt nevelt már fel. Az árnyas kertben lévő játszótér a nyugodt hétvége biztosítéka a túlhajszolt kisgyermekeseknek.

3.Kistücsök

Az országos élvonalba tartozó vendéglő a család egy tagjának se jelent tortúrát. A pincérek is rendkívül türelmesek, a kényelmes etetőszékek és a jól összeválogatott gyerekmenü miatt általában a kicsik se túl izgágák.

4.Porcellino grasso

A rózsadombi irodaházban lévő étteremben nyáron a teraszon kialakított játszótéren, télen a belső teremben levő gyereksarokban is jól elvannak a kicsik. A pizzával pedig nehéz mellényúlni.

TOP 3 A legjobb vidéki helyek

A toplista élvonalában kissé felülreprezentáltak a vidéki éttermek, ha összességében nézzük, még ma is nagyon kevés megbízható, becsületes konyha működik távol a nagyvárosoktól. Az alábbi helyek meglátogatásáért érdemes külön kirándulást tenni, és a legtöbb fővárosi étteremnek is volna mit ellesni tőlük.

1. Chateau Visz

A Balatonlel­létől­ néhány­ kilométernyire található kastélyszállóban Erik Schröter séf hamar­ lefőzte­ vetélytársait. Tavaly is a toplista élén szerepelt, és az idei tesztelések alatt­is­az­ő­menüjétértékeltük­legtöbbre.­

2. Kistücsök

Távol áll a fehér­ kesztyűseleganciától, nem Michelin­csillagokra vadásznak,­mégis­előkelő­ helyen­ szerepel­ arangsorban.­A­Kistücsök a szívélyes vendéglátás, regionális kötődés­egyik­legelsőés legjobb példája.

3. Enoteca corso

A pécsi étterem régóta az élvonalban­van.­A­Babelbőlérkezett új séf is hozta az elvárt színvonalat.­ Rövid,­ de­ figyelemre­ méltó­ menüjeaz egyik legkulturáltabb program a kulturális­fővárosban.

TOP 4 A legromantikusabb éttermek

Legyen első randevú vagy sokadik évforduló, meghitt vagy romantikus, nehéz olyan helyet ajánlani, mely minden ízlésnek, minden korosztálynak megfelel. Az alábbiak azért már sokaknak beváltak.

1. Babel

A­művészien­ kivitelezettés tálalt ételek minden széplelket lebilincselnek. A kissé közel­eső­asztalok­ugyan­zavarbaejtők­ lehetnek­ egy­ szerelmi­ vallomásnál, de a látvány, ízek, illatok kavalkádja még a magasabb árfekvés mellett is megéri.

2. Café Pierrot

Az­új­ séffel­ korszerűsítőklasszikus, elegáns étterem udvara a Budai vár egyik legrejtettebb­zuga,­bent­pedig­élő­zongoraszó­ kényezteti­a­ fület.­Nem­olcsó, érdemes komoly szándékkal érkezni.

3. Café Bouchon

A pesti Broadway közelében­ a­ századelő­ kávéházainak­ hangulatát­idéző­franciaétterem. Elegáns, mégsem feszengős,­ családias­ hangulatú­hely­meghitt találkákhoz.

4. Kővirág

Panzióval egybekötött étterem a Káli­medencében. Jó­ szívvel­készülő­ételek,­hangulatos udvar, búbos kemence, házi szörpök – minden megvan, ami egy romantikus kirándulás kiinduló vagy célpontjává teheti.

TOP 5 A legjobb regionális konyhák

Regionális konyha, tájjellegű ételek – talán ez hiányzik leginkább a hazai palettáról. Pedig világszerte ez a trend hódít: a környékről beszerzett alapanyagok, helyi hagyományokra épülő receptek. Egy jó étterem vidéken nem csak a turizmust lendíti fel, munkát is ad a környékbeli termelőknek, gazdaságoknak, így a szállítás sem szennyezi annyira a környezetet. A közönség pedig a sokféleségben gyönyörködik, minden táj, minden évszak más ízekkel kényezteti az ínyenceket. (Mivel itt a hangsúly a sokféleségen van, az éttermeket rangsor nélkül, ábécérendben listázzuk.)

1. Chateau Visz

A német séf, Erik Schröter valódi fanatizmussal vetette magát a környék adta alapanyagok felfedezésébe­és­ feldolgozásába.­ Neki­ köszönhetjük,­ hogy­ az­ ősi­ ízeket­–­vadturbolya,­ fenyőrügy,­ vízibivaly­ – visszahozta a köztudatba.

2. Ginti

Egyszerű ­panzió­ az­ Őrségben,­de étlapján olyan helyi specialitásokat is találni, mint a dödölle, tökmagolajos saláták, tökös­ mákos rétes, friss ­erdei­ gombákból ­készülő­ levesek, vasi pecsenye. Megbízható színvonal, barátságos környezet.

3. Kistücsök

A Balaton egyetlen, télen is telt házas­ vendéglője,­ahol­a­ balatoni­halak legjava, környékbeli hentesek legszebb áruja és a földek legszebb terményei találkoznak egymással. Az étterem tulajdonosa és séfje valódi élharcosai itthon a regionális konyhának.

4. Ráspi

A ­Fertő-tó ­mellett,­ a­ körülötte­ virágzó­ életből­ merít.­Saját­ fűszerkertjének­ értő­ művelése,­ a­ környék beható ismerete, a bor és étel szeretete­ érződik­ minden­ részleten. Házi szörpjeit, lekvárjait már a­budapesti­ fiókéttermében­is­meglehet kóstolni.

5. Sárga borház

Tokaj­ Hegyalján – ahogy egyébként az egész országban – a borászat­ színvonala­messze­beelőzte­a­ gasztronómiáét.­A­Disznókő­Pincészet éttermében viszont már igyekeznek utolérni magukat. Kínálatukban­ feltűnnek­ a­ helyi­ hagyományok, a szlovák konyha hatása­ is­ felfedezhető­ néhol.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.