A férfiak tudatosabban építik jó hírüket

Egy friss felmérés szerint a nők nincsenek tisztában a személyes szakmai jó hírük fontosságával, míg a férfiak tudatosan építik azt.

A stressz a vezetők réme

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség munkavédelmi felmérése szerint a pszichoszociális kockázatok, a stressz, az erőszak és a zaklatás egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az európai szervezetekben.

Fiatal nő a McDonald’s élén

Nemrég a 36 éves Horváth Ágnest nevezték ki a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

Diplomával könnyebb

Nem igaz, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk, vagy hogy oklevéllel csak hosszú idő után lehet állást találni.

Prózaolvasásban jók vagyunk

Világviszonylatban az elmúlt tíz évben nemigen változott a felnőttek olvasási képessége, a magyarok ezzel szemben – önmagukhoz képest – ugrásszerű javulást könyvelhetnek el ezen a téren – derült ki az OECD ALL-felmérés (Adult Literacy and Lifeskills Survey) előzetes adataiból.

 

A férfiak nem kedvelik a nőies állásokat

– Aki férfiként iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg –derül ki az Európai Bizottság tanulmányából, amely azt vizsgálta, miként küzdenek az európai országok a nemek közötti egyenlőség hiánya ellen az oktatás területén.

A Eurydice hálózat munkájára támaszkodó vizsgálat 29 ország oktatási rendszereire vonatkozóan gyűjtött és elemzett adatokat. A vizsgálat rámutatott: a férfiak és a nők gyakran a hagyományos nemi szerepeknek megfelelő hivatásokat választják –mondta a tanulmány szerzője, Bernadette Forsthuber.

Jól jellemzi a helyzetet, hogy míg az iskolákban túlnyomó többségben nők dolgoznak, az oktatási rendszereket férfiak irányítják. A kevésbé jól fizetett egészségügyben és a szociális szférában az egyetemi végzettségűek 76 százalékát teszik ki a nők, míg a mérnököknek és az építőiparban dolgozóknak csupán 25 százalékát. A tanulmány szerint a pályaválasztás az egyik fő oka annak, hogy a nők Európában átlagosan negyedannyival keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a legtöbb diplomás a nők közül kerül ki, ezzel szemben az iskolákból kimaradók többsége fi ú. Az EU-ban a lányok 13,2 százaléka, a fiúknak pedig lényegesen nagyobb hányada, 17,2 százaléka hagyja ott az iskolát. Az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosa, Androulla Vassiliou szerint a nemi egyenlőség megteremtésének legnagyobb akadálya a hagyományos szerepmintákhoz való ragaszkodás, és a hagyományos sztereotípiák jelentik továbbra is a legnagyobb kihívást a nemek közötti egyenlőség számára az oktatás terén.

A tanulmány szerint néhány kivételtől eltekintve valamenynyi európai ország beépíti –vagy tervezi beépíteni – az oktatásba a nemek közötti egyenlőség előmozdítását célzó politikákat. A célkitűzések között szerepel még a nők fokozottabb bevonása a döntéshozatali szervekbe, a nemi szerepeken alapuló eltérő iskolázottsági szint megszüntetése, valamint a nemi alapon történő zaklatás elleni küzdelem az iskolákban. Ritkák azonban az olyan kormányzati kezdeményezések, amelyek célja a szülők tájékoztatása a nemek közötti egyenlőség kérdéseiről.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.