A pénzügy és az IT a nyerő

Tíz pályakezdőből hat számára a munkahelyválasztás során az egyik legfontosabb szempont a jó fizetés.

Gyakornoki program fogyatékkal élőknek

Az Európai Parlament idén is meghirdette fizetett gyakornoki programját fogyatékkal élők számára, azzal a céllal, hogy megkönnyítse munkahelyi beilleszkedésüket.

Munka iskola mellett

.

Vállalkozói képzés a virtuális térben

Virtuális Kampusz néven közös online vállalkozásmenedzsment mesterképzést hoz létre négy nyugat-európai felsőoktatási intézmény és a Budapesti Gazdasági Főiskola.

Modellek, távol a rivaldafénytől

25-30 éve prostituáltakból és a kétkezi tevékenységet tisztes távolból figyelő urakból állt össze az akkor még főiskola modellcsapatának derékhada.

 

Tankonyha és négycsillagos gyakorlóterep

Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Olaszországban is keresettek a Győrött végzett vendéglátó­ipari szakemberek. A Nyugat­-magyarországi Egyetem négycsillagos szállodájában vezeti be a hallgatókat a szakma rejtelmeibe.

A Dél-Tirolban működő kisvendéglő olasz tulajdonosa folyamatosan győzködi Magyarországról szerződtetett szakácsát: csábítsa ki egykori évfolyamtársait is. Az amúgy meglehetősen finnyás olasz azt mondja: kész szakembert kapott Győrből, ami pályakezdő esetében ritkaság. – Famulus, oké – mondja vigyorogva, és magasba tartja hüvelykujját. – Gőr (azaz Győr) oké – teszi hozzá.

A nála dolgozó magyar fiatalember a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai karának turizmus-vendéglátás szakán végzett Győrött. A képzés keretében fél évet a Famulus hotelben dolgozott. Ezt a szállodát a felsőoktatási intézmény által alapított kft. üzemelteti. A Dél-Tirolban munkát vállaló győri fiatalember ebben a hotelben ismerte meg a szállodaipart, a recepciós munkakörét, a felszolgálás szabályait, de végül megmaradt annál a kedvtelésénél, melyet már a kar tankonyháján megszeretett, ahol a diákok és a tanárok kedvezményesen ették meg, amit a vendéglátó-ipari hallgatók naponta főztek. Aki nem jutott be a konyhába, az kivetítőn nézhette, hogyan készül a Stroganoff-szelet vagy éppen a borsófőzelék. Bár diplomája más munkakörökre is alkalmassá teszi, egyelőre nem akar sem üzletvezető, sem főportás lenni. Még nem tudja, mennyi ideig marad külföldön, mindenesetre lelkiismeret-furdalása sem lehet, hiszen költségtérítéses szakon végzett, így nem vádolható azzal, hogy az állam kitanította, ő meg cserbenhagyta az országot.

A győri Apáczai karon a rendszerváltozás után teremtették meg a turisztikai és vendéglátó-ipari képzés feltételeit, lehetőségeit, kultúráját, nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy az akkor már több mint 200 éve tartó tanítóképzéssel nem lehet talpon maradni. Cseh Sándor, a mai dékán 1990-ben került az intézmény élére, és a meglévő értékekre alapozva kiszélesítette a kínálatot. A Vendéglátó-ipari Főiskolával közösen kidolgozták a falusi turizmus szakirányt, amit költségtérítéses képzésként akartak bevezetni, ám nem engedélyezték nekik, az állam viszont nem adott rá pénzt. Végül 1999-ben felsőfokú szakképzésként sikerült meghirdetniük a falusi turizmus szakot. Az ezredfordulón az egykori tanítóképző önálló karként integrálódott a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemhez, két évvel később elindult Győrben az idegenforgalom-szálloda főiskolai szak.

Az egyetem és a kar vezetői úgy döntöttek: színvonalas saját gyakorlati képzőhelyet teremtenek a hallgatóknak, mégpedig olyat, melyet megnyitnak a nagyközönség előtt, s a diákok élesben próbálhatják ki, mihez van kedvük, képességük. PPP-program keretében 2007-ben felépítették a négycsillagos Famulus szállodát, közvetlen szomszédságában pedig egy 200 férőhelyes korszerű kollégiumot. Az egytem megalapította a Pannon-Famulus Kft.-t, ez a társaság működteti a hotelt, az új és a régi diákszállót egyaránt.

Orbán Dezső, a kft. ügyvezetője, s egyben a Famulus igazgatója elmondta: a szálloda minden munkaterületén vannak főállású szakemberek, és nekik segít félévente az a negyven-negyven hallgató, aki itt tölti gyakorlatát, s munkájáért pénzt is kap. A hotel a válság idején is eredményesen működött, jelenleg 65 százalékos a kihasználtsága.

A turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatók egyébként – összesen ezerszázan vannak azalapképzésben, negyven százalékuk költségtérítéses formában – nem egyenesen az iskolapadból kerülnek a Famulusba, hanem előtte a tankonyhán és annak a kari étkezdéjében sajátítják el az alapvető fogásokat.

A meghonosodott vendéglátó-ipari kultúra további fejlesztése érdekében az Apáczai kar újabb alapképzési szakokat is indít – tudtuk meg Cseh Sándor dékántól. Ilyen lesz például a vallási turizmus szakembereinek képzése vagy az üzleti szakoktató szak. Az ez utóbbin végzettek a vendéglátás és az idegenforgalom területén működő gyakorlati képzések irányítói lehetnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.