Demográfiai fordulópont az EU munkaerőpiacán

Az elmúlt néhány évtized alacsony születési rátája miatt az idén a történelemben először fordul elő, hogy az európai munkaerőpiacon kevesebb a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló munkavállaló.

Sokszor túlértékelik magukat a pályakezdők

Egyre több álláshirdetésben kérik a pályázókat: jelöljék meg, mekkora fizetésre tartanának igényt.

A pénzügy és az IT a nyerő

Tíz pályakezdőből hat számára a munkahelyválasztás során az egyik legfontosabb szempont a jó fizetés.

Munka iskola mellett

.

Vállalkozói képzés a virtuális térben

Virtuális Kampusz néven közös online vállalkozásmenedzsment mesterképzést hoz létre négy nyugat-európai felsőoktatási intézmény és a Budapesti Gazdasági Főiskola.

 

Gyakornoki program fogyatékkal élőknek

Az Európai Parlament idén is meghirdette fizetett gyakornoki programját fogyatékkal élők számára, azzal a céllal, hogy megkönnyítse munkahelyi beilleszkedésüket. A kezdeményezéssel azt üzenik, hogy a fogyatékkal élőknek is esélyt kell adni a különböző gyakornoki programokban való részvételre, illetve szeretnék elérni, hogy magukban az Európai Parlament alkalmazottaiban is tudatosuljon, mit jelent, ha valaki fogyatékkal él. Ugyanekkor ösztönözni szeretnék a munkatársakat arra, hogy törekedjenek lebontani a fogyatékkal élők integrálódásának korlátait. A résztvevők amellett, hogy hasznos munkatapasztalatot szerezhetnek, lehetőséget kapnak megismerkedni a parlament tevékenységeivel.

 

Jelentkezni a 2010. október 1-jétől 2011. február 28-ig terjedő időszakra május 15-ig lehet, a szükséges információk az Európai Parlament honlapján (www.europarl.europa. eu) érhetők el. A fizetett szakmai gyakorlat öt hónapos időtartamra szól, és nem jelenti azt, hogy a résztvevőkből automatikusan az európai parlament tisztviselői lesznek. Jelentkezni a 18 éven felülieknek van lehetőségük, további feltétel az Európai Unió egyik hivatalos nyelvének magas fokú, egy másik nyelvének pedig középfokú ismerete. A résztvevők havonta valamivel több mint 1100 eurót kapnak, amennyiben a szakmai gyakorlat helyszíne Brüsszel vagy Luxembourg, a tagállamokban végzett munka ellentételezése országonként különböző. A gyakornokok fogyatékosságához közvetlenül kapcsolódó további költségeket legfeljebb a havi ösztöndíj 50 százalékáig térítik meg, és fizetik az oda-, valamint a hazautazást is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.