Tankonyha és négycsillagos gyakorlóterep
A Dél-Tirolban működő kisvendéglő olasz tulajdonosa folyamatosan győzködi Magyarországról szerződtetett szakácsát: csábítsa ki egykori évfolyamtársait is. Az amúgy meglehetősen finnyás olasz azt mondja: kész szakembert kapott Győrből, ami pályakezdő esetében ritkaság. – Famulus, oké – mondja vigyorogva, és magasba tartja hüvelykujját. – Gőr (azaz Győr) oké – teszi hozzá.
A nála dolgozó magyar fiatalember a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai karának turizmus-vendéglátás szakán végzett Győrött. A képzés keretében fél évet a Famulus hotelben dolgozott. Ezt a szállodát a felsőoktatási intézmény által alapított kft. üzemelteti. A Dél-Tirolban munkát vállaló győri fiatalember ebben a hotelben ismerte meg a szállodaipart, a recepciós munkakörét, a felszolgálás szabályait, de végül megmaradt annál a kedvtelésénél, melyet már a kar tankonyháján megszeretett, ahol a diákok és a tanárok kedvezményesen ették meg, amit a vendéglátó-ipari hallgatók naponta főztek. Aki nem jutott be a konyhába, az kivetítőn nézhette, hogyan készül a Stroganoff-szelet vagy éppen a borsófőzelék. Bár diplomája más munkakörökre is alkalmassá teszi, egyelőre nem akar sem üzletvezető, sem főportás lenni. Még nem tudja, mennyi ideig marad külföldön, mindenesetre lelkiismeret-furdalása sem lehet, hiszen költségtérítéses szakon végzett, így nem vádolható azzal, hogy az állam kitanította, ő meg cserbenhagyta az országot.
A győri Apáczai karon a rendszerváltozás után teremtették meg a turisztikai és vendéglátó-ipari képzés feltételeit, lehetőségeit, kultúráját, nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy az akkor már több mint 200 éve tartó tanítóképzéssel nem lehet talpon maradni. Cseh Sándor, a mai dékán 1990-ben került az intézmény élére, és a meglévő értékekre alapozva kiszélesítette a kínálatot. A Vendéglátó-ipari Főiskolával közösen kidolgozták a falusi turizmus szakirányt, amit költségtérítéses képzésként akartak bevezetni, ám nem engedélyezték nekik, az állam viszont nem adott rá pénzt. Végül 1999-ben felsőfokú szakképzésként sikerült meghirdetniük a falusi turizmus szakot. Az ezredfordulón az egykori tanítóképző önálló karként integrálódott a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemhez, két évvel később elindult Győrben az idegenforgalom-szálloda főiskolai szak.
Az egyetem és a kar vezetői úgy döntöttek: színvonalas saját gyakorlati képzőhelyet teremtenek a hallgatóknak, mégpedig olyat, melyet megnyitnak a nagyközönség előtt, s a diákok élesben próbálhatják ki, mihez van kedvük, képességük. PPP-program keretében 2007-ben felépítették a négycsillagos Famulus szállodát, közvetlen szomszédságában pedig egy 200 férőhelyes korszerű kollégiumot. Az egytem megalapította a Pannon-Famulus Kft.-t, ez a társaság működteti a hotelt, az új és a régi diákszállót egyaránt.
Orbán Dezső, a kft. ügyvezetője, s egyben a Famulus igazgatója elmondta: a szálloda minden munkaterületén vannak főállású szakemberek, és nekik segít félévente az a negyven-negyven hallgató, aki itt tölti gyakorlatát, s munkájáért pénzt is kap. A hotel a válság idején is eredményesen működött, jelenleg 65 százalékos a kihasználtsága.
A turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatók egyébként – összesen ezerszázan vannak azalapképzésben, negyven százalékuk költségtérítéses formában – nem egyenesen az iskolapadból kerülnek a Famulusba, hanem előtte a tankonyhán és annak a kari étkezdéjében sajátítják el az alapvető fogásokat.
A meghonosodott vendéglátó-ipari kultúra további fejlesztése érdekében az Apáczai kar újabb alapképzési szakokat is indít – tudtuk meg Cseh Sándor dékántól. Ilyen lesz például a vallási turizmus szakembereinek képzése vagy az üzleti szakoktató szak. Az ez utóbbin végzettek a vendéglátás és az idegenforgalom területén működő gyakorlati képzések irányítói lehetnek.