Demográfiai fordulópont az EU munkaerőpiacán

Az elmúlt néhány évtized alacsony születési rátája miatt az idén a történelemben először fordul elő, hogy az európai munkaerőpiacon kevesebb a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló munkavállaló.

Sokszor túlértékelik magukat a pályakezdők

Egyre több álláshirdetésben kérik a pályázókat: jelöljék meg, mekkora fizetésre tartanának igényt.

A pénzügy és az IT a nyerő

Tíz pályakezdőből hat számára a munkahelyválasztás során az egyik legfontosabb szempont a jó fizetés.

Gyakornoki program fogyatékkal élőknek

Az Európai Parlament idén is meghirdette fizetett gyakornoki programját fogyatékkal élők számára, azzal a céllal, hogy megkönnyítse munkahelyi beilleszkedésüket.

Munka iskola mellett

.

 

Vállalkozói képzés a virtuális térben

Virtuális Kampusz néven közös online vállalkozásmenedzsment mesterképzést hoz létre négy nyugat-európai felsőoktatási intézmény és a Budapesti Gazdasági Főiskola.

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) kezdeményezésére fogott össze az angliai Essex Business School, a németországi University of Wismar, valamint a franciaországi ESCEM és Université Paris Ouest – Défense, hogy közös kis- és középvállalkozói mesterképzést hozzanak létre. A Virtuális Kampusz online vállalkozásmenedzsmentképzés során a hallgatók ismereteket szereznek a projektben részt vevő nemzetek eltérő vállalkozói kultúrájáról, piaci jellegzetességekről, így felkészülhetnek arra, hogy határokon átnyúló kis- és középvállalkozásokat hozzanak létre és működtessenek sikeresen.

A négynyelvű, online tananyag moduljai beépülnek az egyes intézmények képzéseibe, a projekt középtávú célja pedig, hogy a képzést elvégző hallgatók a partnerintézmények közös, egymás által is elismert diplomáját vehessék majd kézbe.

A Virtuális Kampusz létrehozását kutatások előzték meg, és azok eredményei mentén állították össze intézmények azt a tananyagot, amely a mindennapi üzleti-gazdasági életben is hasznos vállalkozói ismereteket biztosít a hallgatóknak. Abban, hogy a tudásanyag naprakész legyen, helyi vállalkozói képviseletek is segítettek, így a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége és a németországi BVMW. A projekt haszonélvezői lehetnek maguk a hallgatók és azok a cégek, amelyek igénylik a továbbfejlődést, a mesterszintű képzést, de hasznos tapasztalatokat szerezhetnek általa a felsőoktatási intézmények, a vállalkozói szövetségek is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.