Középvezetői beosztás öt éven belül

A kellemes munkahelyi légkör, valamint a vállalat által előállított termék és szolgáltatás minősége nagyon, míg annak etikus magatartása és adományozó tevékenysége szinte egyáltalán nem számít a hazai mérnök- és közgazdászhallgatóknak.

Vigyázz, mit osztasz meg!

Az európai HR-szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezőket az online felületeken, mielőtt felvételükről döntene – derült ki a Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatásból.

Magyar Bálint: Nincs alternatíva

„Bolognának nincs alternatívája.

Nem marad más hátra, mint tovább tanulni

A bolognai folyamat elmúlt tíz évet értékeli 47 ország oktatási minisztere március 11–12-én Magyarországon és Ausztriában. A rendszer hibáiról előadást tarthatna akár Villányi Benjámin magyar egyetemista is.

Pokorni Zoltán: Vakrepülés

„A bolognai rendszer válasz a tömegesedő felsőoktatás kihívásaira.

 

Próbaévfolyamok

„Rengetegszer párhuzamosan futott két tárgy, vagy még nem is tanultuk az előzményeket. Problémáinkra – például hogy nem voltak világosak a szigorlatok és a komplex vizsga feltételei – a válasz mindig az volt: mi vagyunk az első bolognai évfolyam.”

Így panaszkodott lapunknak Villányi Benjámin, a Corvinus Egyetem hallgatója, aki úgy százezer hallgatótársával együtt elsőként szembesült a hazánkban is bevezetett képzési rendszer anomáliáival.

Bőven kijutott belőlük, s valószínűleg ezekkel is kénytelenek lesznek foglalkozni azon a kétnapos konferencián, amelyen 47 ország oktatási minisztere értékeli a folyamat első tíz évét ma Budapesten, holnap pedig Bécsben.

Az összehasonlíthatóságot és átjárhatóságot, így természetesen a mobilitást is célzó, egész Európában bevezetett új, többciklusú képzési rendszernek is nevezett oktatási forma lényege, hogy minden hallgató előbb egy három-, három és fél éves alapképzésben vesz részt. Ezután a hallgató az alapdiplomával a zsebében kilép a munkaerőpiacra, vagy pedig bekapcsolódik az általában kétéves mesterképzésbe. A harmadik ciklust a doktori fokozat megszerzése jelenti.

A legégetőbb alapprobléma az, hogy az alapdiplomával nemigen lehet mit kezdeni, mesterszakra viszont tavaly például, legalábbis itt, Magyarországon, megdöbbentően kevesen jelentkeztek. A második oktatási szintre alig valamivel több mint 17 ezren pályáztak, holott támogatott képzésben is több mint 21 ezer hely volt. És közülük is csak 12 ezret vettek föl.

Pokorni Zoltán, az egykori Fidesz-kormány oktatási minisztere, aki annak idején aláírta Magyarország Bologna-csatlakozását, lapunknak azt mondta: a csatlakozás szükségessége nem volt kétséges, a rendszer bevezetése azonban – döntően az átgondolatlanság miatt – félrecsúszott. Magyar Bálint, a folyamat elindítója, volt szabad demokrata oktatásitárca-vezető úgy látja, hogy Bolognának egész egyszerűen nincs alternatívája.

 

Álláskínálat a lépcsősor tetején a Műegyetemen
Álláskínálat a lépcsősor tetején a Műegyetemen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.