Vigyázz, mit osztasz meg!

Az európai HR-szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezőket az online felületeken, mielőtt felvételükről döntene – derült ki a Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatásból.

Próbaévfolyamok

„Rengetegszer párhuzamosan futott két tárgy, vagy még nem is tanultuk az előzményeket.

Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok

A fiatalok egzisztenciális félelmei egyre nőnek: 2004-ben még a drog és alkohol terjedését tartották a legnagyobb problémának, 2008-ban már a munkanélküliség állt az első helyen.

Száztízmillióra adósodott el a medika

Saját történetét meséli unokahúgának elrettentő példaként egy 41 éves ohiói háziorvosnő, aki tudja: diákhitel-tartozásai egész életén – a törlesztések jelenlegi üteme mellett legalábbis 70 éves koráig – végigkísérik majd.

Kommunikáció: túl sok a pályakezdő, kevés az állás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb továbbtanulási céljává váltak a különféle kommunikációs képzések.

 

Középvezetői beosztás öt éven belül

A kellemes munkahelyi légkör, valamint a vállalat által előállított termék és szolgáltatás minősége nagyon, míg annak etikus magatartása és adományozó tevékenysége szinte egyáltalán nem számít a hazai mérnök- és közgazdászhallgatóknak. Többek között ez is kiderül abból a felmérésből, amit az AIESEC és a Develor Tanácsadó Zrt. közösen készített, 15 felsőoktatási intézmény 4700 diákját megkérdezve. A „Legvonzóbb vállalat” kutatás átfogó elemzés is, melynek elkészítésében multivállalatok HR-vezetői is részt vettek. Újdonsága, hogy mérnök és informatikus hallgatókat is megkérdeztek.

A hallgatók negyede csupán a záróvizsgáját követően kezdi el az álláskeresést, s ennek során a leghitelesebb információszerzésnek azt tartják, ha személyesen léphetnek kapcsolatba az adott vállalattal. Érdekes viszont, hogy a válság következtében megugrott azon pályakezdők száma, akik úgy vélik: az első ledolgozott évet követően nem számíthatnak fizetésemelésre.

Noha amérnökhallgatók számára sokkal fontosabb szempont a választás során, hogy az adott cég hosszú távon biztos munkahelyet biztosítson számukra, mindkét csoport szemében kiemelten fontos a jó munkahelyi légkör. Számít az előrejutási lehetőség is: a közgazdászok nyolcvan, míg a mérnökök hetven százaléka már nem sokkal munkába állását követően szeretne középvezető lenni, s általános vélemény a körükben, hogy erre négy és fél éven belül módjuk is nyílik.

Az ambíciókhoz nem minden esetben párosulnak képességek: míg a közgazdászhallgatók hatvan százaléka beszél két idegen nyelvet, addig a műszaki területre készülőknek csak harmada. Mindezt tetézi, hogy sok esetben a tehetséges jelöltek sem beszélik jól az angolt, annak ellenére, hogy mind a műszaki, mind a gazdasági pályán ez ma már alapkövetelmény. Noha a közgazdászhallgatók nyelvtudását jobbnak mérte a kutatás, mégis a mérnökpályakezdők szemében fontosabb az, hogy a vállalat adjon lehetőséget külföldi munkavállalásra.

Ami a fizetési vágyakat illeti, általánosságban igaz, hogy a hölgyek szerényebb elvárásokkal mennek interjúkra, mint a férfiak. Különbséget lehet felfedezni aszerint, ki milyen felsőoktatási intézményből érkezik: a műszaki pályán a Semmelweis, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzőseinek a legmagasabbak az elvárásaik, nettó 180 ezer forintot meghaladó fizetési igénnyel, míg a gazdasági pályán a Corvinus Egyetem végzősei között 177 ezer forintos fizetési igényt mértek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.