Vigyázz, mit osztasz meg!

Az európai HR-szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezőket az online felületeken, mielőtt felvételükről döntene – derült ki a Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatásból.

Próbaévfolyamok

„Rengetegszer párhuzamosan futott két tárgy, vagy még nem is tanultuk az előzményeket.

Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok

A fiatalok egzisztenciális félelmei egyre nőnek: 2004-ben még a drog és alkohol terjedését tartották a legnagyobb problémának, 2008-ban már a munkanélküliség állt az első helyen.

Száztízmillióra adósodott el a medika

Saját történetét meséli unokahúgának elrettentő példaként egy 41 éves ohiói háziorvosnő, aki tudja: diákhitel-tartozásai egész életén – a törlesztések jelenlegi üteme mellett legalábbis 70 éves koráig – végigkísérik majd.

Kommunikáció: túl sok a pályakezdő, kevés az állás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb továbbtanulási céljává váltak a különféle kommunikációs képzések.

 

Édes élet Budapesten

– A magyar cukrászok a világ legjobbjai közé tartoznak –mondja Devin Ticmanis, a csaknem százéves múltra visszatekintő, s tavaly megújult Lukács cukrászda kanadai séfje. Aligha udvariasságból dicséri magyar kollégáit, hiszen neki, aki megfordult már a londoni Royal Albert Hallban, és édességeket kreált egy ottani elegáns klubban, amelyet az angol királyi család tagjai is látogattak, igazán nincs szüksége erre. Ticmanis jól tudja, hogy Budapest a múlt század első évtizedében –Bécs mellett – Európa cukrászfővárosa volt, kitűnő receptek alapján csodás sütemények készültek itt, s ezt a hagyományt szeretné újjáéleszteni.

Más kérdés persze, hogy az évtizedek alatt sok minden változott, az alapanyagok például, de a fogyasztók ízlése is más lett, úgyhogy a múlt századi receptek kissé korszerűbb változatban keltek új életre a keze alatt.

Az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló Lukács cukrászdába belépve az ember nehezen tudja eldönteni, hogy a fényűzően berendezett belső teret, a XVI. Lajos korabeli díszleteket, a kárpitozott székeket, a kristálycsillárokat, a márványborítást csodálja-e, vagy a sztársüteményeket, a pehelykönnyű feketeszeder-mousse-t, a megygyel díszített, csokoládéréteggel bevont marcipános lúdlábtortát, amely Ticmanis kedvence egyben. A neoreneszánsz stílusban, Hauszmann Alajos tervei alapján épült, s most megújult palotáért a Magyarországról elszármazott kanadai Huszti József söpri be az elismerést. Aki hazai karrierépítése során – előtte húsz évet töltött a kanadai ingatlanfejlesztő szakmában – mondhatni véletlenül keveredett a cukrászatba. Séta közben fedezte fel, hogy az épület új tulajdonosa, a Stena svéd hajózási vállalat bérbe adná a meglehetősen elaggott állapotban lévő Lukács cukrászdát. Társtulajdonosára, Devinre gondolt, az ő szakmai tudására számított, miközben a leendő cukrászda filozófiája már megszületett a fejében: a minőséget kell ötvözni a legjobb hagyományokkal.

A felújítási munkálatokra mintegy 300 millió forintot költött, amiből 80 milliót csupán a konyhára, új gépek beszerzésére fordított. Pontosan tudja, hogy vállalkozása még jó darabig veszteséges lesz, noha az ezer forint körüli süteményár magyar viszonylatban nem számít olcsónak. De hát a bérleti díjak is európai színvonalúak, a rezsi semmivel sem olcsóbb, mint Kanadában, a legtöbb pénzt azonban az alapanyagok beszerzésére költi a tulajdonos.

Mert a receptek hiába magyarok, jó minőséget csak osztrák tejből és lisztből, francia vajból, olasz, illetve francia csokoládéból lehet előállítani, a külföldi beszállítók ráadásul megbízhatóbbak, pontosabbak, no és drágábbak. S ami magyar, például a biogyümölcs, -méz, -tojás, -zöldség, az válogatott, kiváló minőségű termék.

Egy év kellett ahhoz, hogy a beszállítói kör kialakuljon, miközben a konyhában minden kézzel készül: tömegáru, szintetikus félkész termékek kizárva. Maguk főzik a szilva-, illetve baracklekvárt, sütik a kenyeret, saját pasztörizálójuk van, s ők főzik a fagylaltot is. A forró csokit nem kakaóporból, hanem Oscar-díjas Amadei csokoládéból, a gyümölcsfagylaltot pedig valódi málnából, citromból vagy mangóból, s nem esszen ciából készítik.

A Lukács egyébként feszegeti a cukrászda kereteit is, süteményei mellett ebédmenüvel várja látogatóit. Devin a rakott krumpliért rajong leginkább, amelyet maga alakított át krumplisalátává, portugál chorisóval megspékelve. Az ínyencek a legfinomabb süteményekkel együtt emlegetik.

Devin Ticmanis a hagyományt ötvözi a minőséggel
Devin Ticmanis a hagyományt ötvözi a minőséggel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.