Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Februári horoszkóp

KOS: Február tizenegyedikén a Vénusz a Halak jegyébe lép, így Ön halálosan beleszeret a zöldségesbe. A zöldséges ormótlan, foghíjas, másnak talán kevéssé vonzó ember és így első ránézésre Ön komolyabb szellemi kalandokat sem várhat tőle, de Ön tizenhatodikára, amikor a Vénusz kedvező fényszögben találkozik a Jupiterrel, tökéletesen elveszett. Szonetteket olvas föl a zöldségesnek, az Ön kamrájában hatalmas krumpli- és káposztahegyek állnak, hevületét a szatyrába csempészett rothadt almák mit sem lohasztják, naphosszat teljes transzban térdepel a zöldségesnél, és átszellemülten szaval.

BIKA: Huszonhetedikén a Hold szextilbe kerül a Vénusszal, így Ön egy ezerkilencszázhatvanhetes sercialt ízlel a d’Oliveiras madeirák közül. Pontosan érzi, hogy ez élete egyik csúcspontja. Mondhatnánk, hogy Önnek a szeme bepárásodik, de igazság szerint már eddig is be volt párásodva, ugyanis a madeirák kóstolását Ön a kétezerkilencessel kezdte, évről évre visszafelé haladva, s ahelyett, hogy a teletöltött poharakba csak belekóstolt volna, a kurva Jupiter miatt az utolsó cseppig bevitte mindet a szervezetbe, így az Ön tekintete a párásodást követően az üvegesedés fázisába lépett, ráadásul az ezerkilencszázhatvanhetes sercialt az Ön perisztaltikája háborogva fogadja. Másképpen szólva, Ön ezt elkúrta.

IKREK: Huszadika után a Merkúr oppozícióba kerül a Szaturnusszal és a Plútóval, ezért önt kirúgják a munkahelyéről, a felesége elhagyja Önt a hentesért, a barátnője szintén, az Ön lánya azt nyilatkozza a pályaválasztási tanácsadóban, hogy bárcás kurva szeretne lenni (igaz, hajlandó keményen dolgozni ezért), az Ön fiáról pedig kiderül, hogy lány, leszbikus, és néger. Várjon, amíg a Plútó arrébb megy.

RÁK: Tizennegyedikén a Nap konjunkcióba kerül a Neptunusszal, így Ön levelet kap az APEH Észak-budapesti Igazgatóságától, amelyben arról értesítik, hogy az igazgatóság Bora Bora szigetére költözik, mert ott jobb. Azt kérik Öntől, hogy a továbbiakban ne zavarja az igazgatóságot, e-mailben sem. OROSZLÁN: Nyolcadikán a Merkúr az ötödik házba lép, ezért Ön is lángra gyúl a zöldséges iránt. Elemi erejű, hatalmas, grandiózus láng ez: a zöldséges torkig van Önökkel.

SZŰZ: Huszonkettedikén a Merkúr kvadrátba kerül a Szaturnusszal és a Plútóval, így Ön francia négyest jár a Grassalkovichkastélyban a történelemtanárok bálján. Ön nem érti az egészet: Ön nem történelemtanár, sőt, történelemből (és földrajzból) megbukott, most mégis polkát jár a számtantanár frakkjában, a földrajztanár lakkcipőjében, és a pedellus felöltőjében, amit az a pedellusok bálján viselt. Ne törődjön semmivel: amint a Szaturnusz arrébb megy, Ön a kastélyoldal kirúgásával azonnal felhagy, hazafelé a HÉV-en kibújik a földrajztanár lakkcipőjéből, kihajítja az ablakon a glaszékesztyűt, kiadja magából a szupét, és a továbbiakban magasról tesz rá, hogy Grassalkovichné Klobusiczky Terézia megfelelően ellenőrizte-e az új porcelánszervizt.

MÉRLEG: Huszonnyolcadikán a Nap és a Jupiter hatodfényben áll, ennek következtében Ön az „Egy a jelszónk, a béke!” kezdetű dalt énekli egész álló nap. A családja megőrül Öntől, de Ön átszellemülten dalol, „Milliónyi szív dobogja ritmusááát”, mondja a vízóra-leolvasónak, az kinyitja a száját, aztán becsukja, „Egy nagy cél érdekééében tör előőőre ifjúúú seregünk”, említi meg a díjbeszedőnek is. A díjbeszedő rövid gondolkodás után menekülőre fogja; ez mindenképpen A Nap-Jupiter szextil hozadéka.

SKORPIÓ: Tizedikén, amikor a Merkúr a Vízöntőbe lép, a Mars retrográd mozgása következtében a benzinkútnál, ahol Ön véletlenszerűen tankol, a benzin hatszáznyolcvan forint. Ön elkáprázva mered a táblára, aztán a sebesen forgó mutatóra, majd a megrendült tanksapkát a helyére illesztő benzinkutasra, aki sátáni vigyorral nevezi meg a végösszeget, és Bora Bora felé mutat.

NYILAS: Kutat huszonkilencedikén ásson. Ereszkedjen a félbehagyott gödörbe egy Kocsis Irmával, mert a kút a szervezetet megszívja. Körkörösen, egyenletesen ásson a nedves agyagban, hogy a kútnak ne legyen lógása. Ásson mindaddig, amíg a Szaturnusz ennyire holdkórosan imbolyog odafent; mindazonáltal fölfelé ne nézzen. Ha a kút hűvöséből a szűkülő lyukba bámul, a Plútó Önt elkapja, a Kocsis Irmát kicsavarja a kezéből, beviszi a plútói szervezetbe, Ön pedig úgy érzi, mennek össze a kútgyűrűk, Ön azon az apró lyukon többé ki nem fér, párttitkár, szakszervezeti bizalmi nem lesz.

BAK: Huszonharmadikán hajnalban a Szaturnusz-Plútó kvadrát eredményeképpen egy HÉV-szerelvény halad el Ön mellett, amelyből egy elmeháborodott SZŰZ kidobja a földrajztanár lakkcipőjét, utánahajít egy pár glaszékesztyűt, és Grassalkovichné Klobusiczky Terézia porcelánszervizéből egy Rosenthal levesestálat is, amelyet Ön a két fülénél fogva, bámulatos reflexszel elkap, mivelhogy a Nap a tizenkettedik házban van. Minden egyéb esetben a Rosenthal levesestálat a földrajztanár lakkcipője törné az Ön fején miszlikbe, Grassalkovichné Klobusiczky Terézia pedig, valahonnan a távolból, útszéli stílusban káromkodna.

VÍZÖNTŐ: Tizenkettedikén, amikor a Mars az Ön jegyének hetedik házában tartózkodik, és keresztezi a Plútó pályáját, a zöldséges Önbe szeret. Ön elég érdekesen mutat az utcán, az Önt árnyékként követő zöldségessel, aki mögött a térden csúszva közlekedő KOS és a RÁK szonetteket szaval, de hát senkinek se könnyű, pláne ilyen csillagjegyben.

HALAK: Tizennegyedikén, amikor a Vénusz kvinkunxot alkot (öt-tizenketted fény) a Szaturnusszal és a Marssal, Ön találkozik egy kútásóval, aki elmeséli Önnek, hogy a Plútó kicsavarta a kezéből a Kocsis Irmát, és az egészet megitta; ugyanakkor látott a Plútónál egy ezerkilencszázhatvanhetes d’Oliveiras sercialt is, amelyet a planéta e pillanatban is ördögi mosollyal kortyolgat. Az Ön tekintete a kútásó kezére téved: a kútásó fehér glaszékesztyűt visel. Ön elkerekedett szemmel nézi, a kútásó lakkcipőjét nemkülönben, és egy pillanatig némi aggodalommal gondol tulajdon elmeállapotára, Önnek azonban aggódnia nem kell: alighogy másnap a Mars hatodfénybe kerül a Szaturnusszal, a kútásó eltűnik, Ön visszasüllyed unalmas hétköznapjaiba, tévé előtt hever, Barátok köztet néz, benzinárat, Bora Borát leszarja, ahogy elváratik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.