Túl átlátszó univerzum?

Űrtávcsövek és földi teleszkópok időről időre bizonyítják, van mit még tanulnunk a bennünket körülvevő világegyetemről.

Ukrajnában „titokban” kérnének útlevelet

Alighanem a kárpátaljai magyarság nyerhetne a legtöbbet a kettős állampolgárság kiterjesztéséből, de egy esetleges budapesti törvénymódosításból éppen ők érzékelnék a legkevesebbet.

A kokárda

Fémből vagy gyöngyből legyen? Horgolt, villogós, cipzáras vagy matricás kivitelben? Tűzzománcolt, esetleg batikolt? Petőfi-fényképes vagy Pepsi mintás?

A történet ereje

Megítélésem szerint tehát a polgári alkotmányosság magyar története a különféle, önmagukban is erős tartalmak egymás hatását felerősítő erejével indult. A tartalmak azóta is élnek, politikai kultúránk szerves részei.

Ámítás nélkül

Egyik kritikusomnak az „ablakaim”, mint írta, amelyeken át a történelemre és az emberi történetekre nézek, a reneszánsz festő Leon Battista Alberti módszerét juttatják eszébe, s idézi a festő-teoretikust: „Mindenekelőtt oda, ahová festenem kell, rajzolok egy derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.

 

Miképpen az alázat

Miképpen az alázat, úgy a várakozás sem ismeri az egyszerű ismétlést, mondta Ferenc, miközben egy lepréselt kamillavirág simult szelíden a lábához.

Látjátok, velünk szenved és vajúdik húgocskánk, a kamilla virága is, hát akkor mennyivel inkább nekünk adatott szótlanul készen lennünk a segítségre, átadva romló testünket is azoknak, akiknek szükségük lehet a gyógyulásra? A herbáriumban az idő lelassítja a létezést. A kicsiny kamilla lankadtan simult Ferenc lábának könnyező sebeihez. A soványka testen sebek jelezték, ahol gombostűk szúrták át, hogy kifeszíthessék a tárló zöld bársonyán. A légmentesen lezárt vitrinekben a kitömött madarak üveg szemei néztek. Ferenc tudta, hogy azok nem érthetik őt. Maga körül pillangókat látott. Gombostűk szúrták át kifeszült szárnyaikat. Akkor kedves húgocskáimnak, a pillangóknak prédikálok, mondta Ferenc. A színek hordozói a prédikáció alatt csendben maradtak és figyelmesen hallgatták:

Húgocskáim, pillangók! Tömérdek sokkal tartoztok a teremtő Istennek, kötelesek vagytok ezért őt mindenkor és mindenütt dicsérni. Íme, kényetekre bízta, hogy akárhová szabadon röpülhessetek. Annak idején, hogy nemetek ki ne vesszen, helyet szorított nektek Noé bárkájában, folytatta. Nem vettek, sem nem arattok, mégis minden megadatik nektek, zárta le. Mindez Cannaio és Bevagno között történt, olvashatják a látogatók az információs táblán. A lepkegyűjtemény tárlóiban a tűkkel kifeszített pillangók mind némán és figyelmesen hallgattak, mert az alázat, amiképpen a szeretet is, nem ékesen szóló. Borbély Szilárd (1964) Artisjus irodalmi díjas. Legutóbbi könyvét Egy gyilkosság mellékszálai címmel 2007-ben adta közre a Vigíliánál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.