Lennart Nilsson megmutatja

Nilsson már a 40-es években letette névjegyét, amikor fotóriporterként szenzációs képeket hozott a svéd lapok olvasóinak a Kongó folyamon élő halászokról, Norvégia felszabadításáról, vagy a Spitzbergákon zajló jegesmedvevadászatról.

Ne áltassa magát: a pipa és a szivar éppoly káros, mint a cigaretta

A New York-i Presbyterian Kórház orvosai kimutatták, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - a kétféle dohányfogyasztás egyike sem óv meg a krónikus obstruktív tüdőbetegségtől.

Ép testben ép ész

Az állóképességi felmérésen jobban teljesítő diákok tanulmányi eredménye is jobb volt kaliforniai iskolások körében.

Obama túl sokat bűnözik! - Galéria

Túl sok sajtos hamburgert és édességet eszik az amerikai elnök. Az orvos azt tanácsolta, sétáljon többet, igyekezzen leszokni a dohányzásról és mérsékelje az alkoholfogyasztást.

Hiába szedi a vitamint, ha a konyhában tárolja

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

 

Makacs pocak

A legmakacsabb kilókat sajnos úszógumiba zárták, a szelep pedig szuperbiztos, nem ereszt. Főleg egy bizonyos kor után. A makacs pocak zavaró lehet az önképünkre, de ami még ennél is rosszabb: megsokszorozza a betegségek kockázatát.

Bizonyított, hogy a terjedelmes hasi zsírszövet – csúnya nevén a zsigeri elhájasodás – nagymértékben felelős szív- és érrendszeri problémák, a cukorbaj és más metabolikus szindrómák kialakulásáért. Tetézendő a bajt, amerikai kutatók nemrégiben kimutatták, hogy az egyébként is egészségkárosító tartós stressz tovább fokozza a testzsír lerakódását a hasi tájékon. Majmokon végzett megfigyelések támasztják alá, hogy stresszhormonok hatására a szervezet hasi hájasodással reagál. Emberek milliói szeretnék tudni a biztos tippet arra, hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből.

A makacs pocak nem csak látványban különül el a testet borító zsírrétegtől – a derék magasságában körben elhelyezkedő zsigeri zsírszövet ugyanis a hiedelmekkel ellentétben sokkal aktívabb, mint a bőr alatti zsír, ezáltal könnyebb is megszabadulni tőle. Sőt, minél nagyobb a túlsúly, annál gyorsabban bomlik a hasi zsírszövet. Ezért tudnak látványosabban fogyókúrázni a jelentős túlsúllyal küszködők, legalábbis a kúra elején. A kutatási eredmények tehát keresztülhúzzák a pocakosok nyafogó érveit, viszont szerencsére alátámasztják az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás és a stresszkezelés szentháromságának fontosságát.

Evés

A táplálkozásnál legfontosabb a csökkentett kalóriabevitel. A „levegőtől is hízom” sóhajtozás merő önáltatás – a legtöbb túlsúlyos ember diétájából további kalóriákat lehetne kiiktatni a cukor, a nasik és ízesített italok csökkentésével. Mindennél hatékonyabb a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó, rostban gazdag étrend, ami serkenti az inzulintermelést, és ezáltal a zsírraktárak bontását. A finomított, magas glikémiás indexű szénhidrátok ugyanis gyorsan emelik a vércukor szintjét és fokozzák a zsír lerakódását.

Mozgás

A képlet itt is egyszerű: a bevétel és kiadás oldal aránya dönti el, hogy a kalória elég vagy lerakódik. Több mozgás és több kaja egyenlő makacs pocak. Rossz hír az ürömben, hogy a célzott testmozgás semmilyen hatással nincs a hasi zsírszövet mennyiségére. Felülés vagy futás, egyre megy, a lényeg, hogy az aktív testmozgás több energiát vigyen el, mint amit megeszünk. Ha hasizomra gyúrunk, a szexi kockák csak akkor fognak látszani, ha eltűnt a zsír.

Stressz

Ez talán a legnehezebb része a pocaktalanításnak. A stressz mindenkire másképpen hat. Az a legveszélyesebb, ha lelki nyomás hatására depresszívek, passzívak leszünk. A legkézenfekvőbb stresszmentesítés az evés, amivel máris újraindul a bűvös kör. Ha ellenben sikerül betartani az egészséges diétát, az már fél siker – legjobb tanácsadó az önbecsülés. A rendszeres mozgás stresszoldó hatása is felbecsülhetetr nem csak a pocak a tét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.