Lennart Nilsson megmutatja

Nilsson már a 40-es években letette névjegyét, amikor fotóriporterként szenzációs képeket hozott a svéd lapok olvasóinak a Kongó folyamon élő halászokról, Norvégia felszabadításáról, vagy a Spitzbergákon zajló jegesmedvevadászatról.

Ne áltassa magát: a pipa és a szivar éppoly káros, mint a cigaretta

A New York-i Presbyterian Kórház orvosai kimutatták, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - a kétféle dohányfogyasztás egyike sem óv meg a krónikus obstruktív tüdőbetegségtől.

Ép testben ép ész

Az állóképességi felmérésen jobban teljesítő diákok tanulmányi eredménye is jobb volt kaliforniai iskolások körében.

Obama túl sokat bűnözik! - Galéria

Túl sok sajtos hamburgert és édességet eszik az amerikai elnök. Az orvos azt tanácsolta, sétáljon többet, igyekezzen leszokni a dohányzásról és mérsékelje az alkoholfogyasztást.

Hiába szedi a vitamint, ha a konyhában tárolja

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

 

Kellemetlen pikkelyek

Azt mondják, van az a pénz, amiért az ember haja korpásodik. Nem nagy ügy bevallani, élete során minden második ember találkozik a makacs kis mocsokkal a vállán, csak nem fizetik meg érte.

A fejbőr természetes hámlással egy hónap alatt újul meg teljesen, láthatatlanul pergetve az elszarusodott felső réteget. Nagyobb, látványosabb, fehér pikkelyes korpa akkor lesz belőle, ha megborul a bőr normális egyensúlya, amit kiválthat anyagcserezavar, hormonváltozás, stressz vagy fokozott faggyútermelés. A kellemetlen jelenség hajlam kérdése, és nem múlik el – ha valakinek egyszer volt, élete során oda kell figyelnie és kezelni kell a problémát. Nincs veszve semmi, ma már remek szerek vannak a fejbőr célzott ápolására.

A fokozott szarusodás, az epidermisz sejtjei gyors osztódásának másik kiváltó oka lehet a fejbőrön élő mikroorganizmusok elszaporodása.

A Pityrosporum ovale gomba mindenkinek a társbérlője, de ha kedvezőek a körülmények, invazíven megtelepszik és szaporodik a fejbőrön. Az eredmény a nagy fl ekkekben leváló korpapikkely, súlyosabb esetben viszkető, vörös, gyulladt bőr a faggyútól sárgás, összetapadt pikkelyek alatt. Ilyenkor már seborrheás dermatitiszről beszélünk, de felmerül a pszoriázis vagy allergiás ekcéma gyanúja is.

A pszoriázis vagy pikkelysömör kiváltó okát ma sem ismerjük, az örökletesség mellett nem elhanyagolhatóak azonban a lelki tényezők. A korpásodás csak egyik tünete lehet, ennél sokkal súlyosabb a test egyéb részein megjelenő, pikkelyréteggel fedett, gyulladt, megvastagodott bőr. A pszoriázis nem gyógyítható, a tünetek azonban megfelelő kezeléssel enyhíthetők. Ugyanez igaz a korpásodásra is: az elhanyagolt tünetek fokozódnak, a hatékony korpa elleni szerek azonban kordában tartják a fejbőr mikroorganizmusát és anyagcseréjét.

KORPÁTLANÍTÁS

Nem túl gyakori hajmosás – kivált száraz bőrűeknek, és hideg évszakban. Ha naponta mosunk hajat, erősen hígított, kímélő samponnal tegyük, langyos vízzel.

Kiegyensúlyozott táplálkozás, lúgosítás, candidadiéta.

Célzott hajápoló szerek, olajok, hajpakolás használata a bőrgyógyász tanácsait követve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.