Lennart Nilsson megmutatja

Nilsson már a 40-es években letette névjegyét, amikor fotóriporterként szenzációs képeket hozott a svéd lapok olvasóinak a Kongó folyamon élő halászokról, Norvégia felszabadításáról, vagy a Spitzbergákon zajló jegesmedvevadászatról.

Ne áltassa magát: a pipa és a szivar éppoly káros, mint a cigaretta

A New York-i Presbyterian Kórház orvosai kimutatták, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - a kétféle dohányfogyasztás egyike sem óv meg a krónikus obstruktív tüdőbetegségtől.

Ép testben ép ész

Az állóképességi felmérésen jobban teljesítő diákok tanulmányi eredménye is jobb volt kaliforniai iskolások körében.

Obama túl sokat bűnözik! - Galéria

Túl sok sajtos hamburgert és édességet eszik az amerikai elnök. Az orvos azt tanácsolta, sétáljon többet, igyekezzen leszokni a dohányzásról és mérsékelje az alkoholfogyasztást.

Hiába szedi a vitamint, ha a konyhában tárolja

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

 

Hogyan előzzünk meg síbaleseteket

„A síelés intenzív erőkifejtéssel járó sport, amely nagy terhelést jelent a szervezet számára” – figyelmeztet Székely Réka, a Súlypont Ízületklinika gyógytornásza. „Nagyon fontos a jó állóképesség, az erőfeszítéshez való fokozatos hozzászoktatás, a bemelegítés, de a tudásszintünknek megfelelő pálya kiválasztása is. Megfelelő kondíció és körültekintés nélkül könnyebben sérülhetnek izmaink, ízületeink.”

Törés, rándulás, ficam vagy ínszalagszakadás következtében sérült csontjaink, ízületeink pedig mindig érzékeny pontjai maradnak testünknek. Síelés közben legnagyobb veszélynek a bokaízület, a lábszárcsont és a térd van kitéve, de szerencsétlen esések következményeként gyakran a könyök, a csukló, a hüvelykujj, a vállöv vagy akár a csípő rándul vagy törik. Fejsérülések megelőzésére használjunk védősisakot, térdünket és könyökünket védjük térd- és könyökvédővel!

Felkészülés

„A »formába hozom magam« címszó alatti intenzív erőltetés a síelés előtti pár napban többet árt, mint használ gerincünknek, izmainknak és ízületeinknek” – tanácsolja Székely Réka. Tapasztalt síelők már jóval a síszezon előtt elkezdik a felkészülést tervezett útjukra, és fokozatosan szoktatják magukat a terheléshez. Egy-két hónappal a sítúra megkezdése előtt kezdjünk kerékpározni, futni, úszni, de hatásos lehet a mindennapos otthoni gimnasztika is! Fordítsunk energiát a vádli és a combizom erősítésére, hiszen ezen izmokra van leginkább szükségünk síeléskor! Hasznos a guggolás és rugózás kombinálása, páros lábbal szökellés jobbra, majd balra, vagy egyik lábról a másikra szökkenés. Megpróbálhatjuk terpeszállásban jobb térdünket a bal bokánkhoz billenteni, majd ismételhetjük ugyanezt fordítva is.

A sípályabalesetek egy része „roszszul kivitelezett esésekből” adódik, így a felkészülés során érdemes odafigyelni erre is. Próbáljunk elesni úgy, hogy közben védjük térdünket és könyökünket!

Felszerelés

A téli hidegben végzett sportolás megfelelő felszerelést és ruházatot kíván. Öltözködjünk rétegesen és melegen, hogy izmaink és ízületeink számára biztosítsuk a téli sportoláshoz szükséges optimális hőmérsékletet. Biztonságunk érdekében jó minőségű és méretű sportruházatot, sílécet és sícipőt válasszunk. Nagyon fontos a pontosan illeszkedő és helyesen karbantartott felszerelés.A síléc megválasztásánál vegyük figyelembe testsúlyunkat, magasságunkat és tudásszintünket. Kérjük ki szakember segítségét, ha bizonytalanok vagyunk! A súlyfelesleg például a baleseti statisztikák szerint rizikófaktort jelent a síeléses sérüléseknél, de ha odafigyelünk a felszerelés kiválasztására és a felkészülésre, a sérülések kockázata csökkenthető. A kötés rögzítse kellőképpen a cipőt a léchez, de győződjünk meg arról is, hogy egy esetleges esésnél leoldódik-e. A léc élének és talpának gondozása sem lényegtelen kérdés. Fontos, hogy jól csússzon, másokat viszont ne veszélyeztessünk vele.

Bemelegítés

Mivel a síelés kötötté teszi izmainkat, de laza izomzatot igényel, ezért szánjunk időt a fizikai igénybevétel előtti közvetlen bemelegítésre, hiszen a hideg, bemelegítetlen izmok és ízületek a fokozott igénybevételtől könnyebben sérülnek. Ne szégyelljünk szállásunkon vagy a sípálya mellett bemelegítő gyakorlatokat végezni! Ha álló helyzetben, ellenoldali kézzel hátrafeszítjük lábfejünket, akkor az elülső combizmot és a mélyen fekvő csípőhorpaszizmot is nyújtjuk. Ha letérdelünk és megpróbálunk hátradőlni, a felsőtest súlya nyújtja combizmainkat. A hátsó combizmot széktámlára feltett lábbal, a vádlit a lábfej felfeszítésével és támadóállásban a testsúly első lábra helyezésével nyújthatjuk. Vádlit és combot egyaránt megmozgat, ha széles terpeszben testsúlyunkat egyik lábról a másikra helyezzük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.