Vigyázz, mit osztasz meg!

Az európai HR-szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezőket az online felületeken, mielőtt felvételükről döntene – derült ki a Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatásból.

Próbaévfolyamok

„Rengetegszer párhuzamosan futott két tárgy, vagy még nem is tanultuk az előzményeket.

Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok

A fiatalok egzisztenciális félelmei egyre nőnek: 2004-ben még a drog és alkohol terjedését tartották a legnagyobb problémának, 2008-ban már a munkanélküliség állt az első helyen.

Száztízmillióra adósodott el a medika

Saját történetét meséli unokahúgának elrettentő példaként egy 41 éves ohiói háziorvosnő, aki tudja: diákhitel-tartozásai egész életén – a törlesztések jelenlegi üteme mellett legalábbis 70 éves koráig – végigkísérik majd.

Kommunikáció: túl sok a pályakezdő, kevés az állás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb továbbtanulási céljává váltak a különféle kommunikációs képzések.

 

Jó üzlet az informatika, a reklám és a marketing

Különös eredményt hozott a Merces legfrissebb felmérése: a 24 és 34 év közöttiek átlagosan jobban keresnek (229 700 forint), mint a 35–45 évesek (216 000), nem beszélve a nyugdíjhoz egyre jobban közelítőkről (211 700 forint). A pályakezdőket is magában foglaló 17–24 éves korosztály bruttó átlagbére 157 800 forint.

A marketinggel, PR-ral és reklámmal foglalkozókat havi 303 ezer forintot meghaladó bruttó átlagkeresetük a harmincöt szakterület első harmadának felső régiójába sorolja. Őket persze lényegesen megelőzik az információs technológia (352 400 forint), a telekommunikáció (357 500 forint) és a gyógyszeripar területén tevékenykedő munkavállalók (313 700 forint). A pozíciókat tekintve természetesen a cégvezetők állnak az élen, 596 500 forint bruttó átlagfizetéssel, míg a hierarchia másik végén a segédmunkások átlagosan bruttó 99 800 forintot keresnek.

A magyarországi bruttó átlagbér (216 100 forint, azaz mintegy 800 euró), jelenleg magasabb, mint a szlovákiai (213 ezer forint, illetve 789 euró), de jelentősen elmarad a csehországitól, ahol országos bruttó átlagbér eléri a 244 860 forintot (895 euró).

Nálunk továbbra is lényeges eltérés mutatkozik a férfiak és a nők átlagos jövedelmi szintje között. Míg a férfiak bére átlagosan 240 ezer forint, a nőké 193 700. (A jelentős különbséget alig-alig módosítja, hogy a Merces-felmérésben részt vevő férfiak aránya 51 százalék).

A megyék rangsorában Békés megye végzett az utolsó helyen (egy főre jutó 164 500 forint átlagjövedelemmel), ami megközelítően százezer forinttal alacsonyabb, mint a fővárosi 262 ezres átlag.

A merces.hu fizetésösszehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, december 11-ig mintegy 84 ezer ember kapcsolódott be, s a kutatók több mint 33 ezer önéletrajzban megjelölt „elvárt bért” és húszezernél több aktuális állásajánlat bérinformációit is figyelembe vették. A felmérés célja, hogy bárki összehasonlíthassa fizetését az ugyanabban a pozícióban és régióban dolgozó, hasonló iskolai végzettséggel rendelkező kollégáival, így reális összegek körül folytathasson bértárgyalást.

A Merces kutatásában bárki anonim módon részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.