Vigyázz, mit osztasz meg!

Az európai HR-szakemberek 43 százaléka rendszeresen ellenőrzi az állásra jelentkezőket az online felületeken, mielőtt felvételükről döntene – derült ki a Microsoft megbízásából három európai országban készült kutatásból.

Próbaévfolyamok

„Rengetegszer párhuzamosan futott két tárgy, vagy még nem is tanultuk az előzményeket.

Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok

A fiatalok egzisztenciális félelmei egyre nőnek: 2004-ben még a drog és alkohol terjedését tartották a legnagyobb problémának, 2008-ban már a munkanélküliség állt az első helyen.

Száztízmillióra adósodott el a medika

Saját történetét meséli unokahúgának elrettentő példaként egy 41 éves ohiói háziorvosnő, aki tudja: diákhitel-tartozásai egész életén – a törlesztések jelenlegi üteme mellett legalábbis 70 éves koráig – végigkísérik majd.

Kommunikáció: túl sok a pályakezdő, kevés az állás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb továbbtanulási céljává váltak a különféle kommunikációs képzések.

 

Egyetemi négyes fogattal erősít a Mol

Újabb három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a Mol négy hazai egyetemmel. A tegnap szignált több százmilliós együttműködés az egyetemek oktatását segíti, természetesen úgy, hogy abból a cég is profitáljon.

A versenyképesség megőrzése csak kiválóan képzett szakemberekkel lehetséges – a Mol Nyrt. ennek jegyében évek óta nagy figyelmet fordít a magasan kvalifikált utánpótlás biztosítására. A magyar olajipari vállalat a Pannon, a Miskolci és a Debreceni Egyetemmel korábban megkötött, illetve megújított szerződéshez hasonlót írt alá tegnap az ELTE, a Műegyetem, a Corvinus és a Szegedi Tudományegyetem képviselőjével. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy az egyetemek jobban megismerjék az ipari elvárásokat, ennek szellemében fejleszthetik a tananyagot, erősíthetik a gyakorlatorientált képzést.

– A Mol igazi értéke a nálunk dolgozó szakemberek fejében van. A hazai felsőoktatás eddig biztosította a cég számára a kiválóan felkészített szakembereket. Ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen, segítenünk kell a kulcsfontosságú intézmények munkáját. Ez nem egyszerűen támogatás, hanem olyan partnerség, amelyen mindenki nyer – emelte ki Hernádi Zsolt elnökvezérigazgató az aláíráskor.

Az egyetemek a vállalattal közösen kialakított programokat indítanak, a cég számára gazdasági, műszaki elemzéseket végeznek, illetve a fejlesztésekbe is bekapcsolódnak. Az ELTE-n például a támogatás segítségével a földtudományi képzést erősítik. A cég számára létkérdés a megfelelő színvonalú képzés, hiszen évente 150 friss diplomást alkalmaz, akiknek nyolcvan százaléka erről a négy egyetemről érkezik.

Az együttműködés az egyetemeknek is fontos. Péceli Gábor, a Műegyetem rektora szerint ahhoz, hogy versenyképes tudású, kreatív szakembereket képezzenek, ismerni kell a legújabb technológiákat. A roppant költséges laboratóriumok és a műszerpark fejlesztése azonban csak az ilyen partnerkapcsolatokon keresztül lehetséges. Kiricsi Imre szegedi dékán szerint a tudomány piacosítása világtendencia, az egyetemeknek élniük kell a lehetőségekkel.

A mérnöki és a természettudományos pályák presztízsvesztése természetesen ezúttal is szóba került. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora szerint Nyugat-Európában kétszer, Skandináviában háromszor annyian tanulnak ilyen szakokon, mint nálunk. A pályák presztízse a rendszerváltás környékén érte el minimumát, Hudecz professzor reményei szerint most már csak jobb jöhet. A jobb érdekében az egyetem a közelmúltban indította el a Tudomány házhoz megy programját, amelynek lényege, hogy neves oktatóik – például a világhírű matematikus, Lovász László is –, akár középiskolákban is népszerűsítik a műszaki pályákat diákoknak és szüleiknek egyaránt. Péceli Gábor műegyetemi rektor szerint a pályák népszerűtlensége nem vezethet oda, hogy viszszavesznek a képzés minőségéből. A Műegyetemen alapelv, hogy olyan hallgató nem kerülhet be, aki nem szerzi meg a felvételin a 480 pont hetven százalékát.

Miskolcon önálló tanszéket indítanak az olajipari társaságnak

A Miskolci Egyetemen a következő tanévben kezdi meg működését a Mol-tanszék – erről a minap írt alá megállapodást Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója, valamint Patkó Gyula, az egyetem rektora Miskolcon. Az olajipari cég és a miskolci felsőoktatási intézmény közötti együttműködés évtizedekre nyúlik vissza – a társaság csak az utóbbi három évben mintegy háromszázmillió forinttal támogatta az intézményt. Az újabb három esztendő alatt ez az összeg emelkedhet – közölte Mosonyi György. A megállapodás keretében az egyetem műszaki, földtudományi, valamint a gépészmérnöki és informatikai karán több olyan gyakorlatorientált blokkot építenek be a tananyagba, amelyek megfelelnek a Mol igényeinek.

A programban az egyetemi oktatók mellett a társaság szakemberei adnak át jobbára gyakorlati ismereteket a diákoknak, amelyeket a kőolajkutatás és -termelés, valamint az ahhoz tartozó szerviztevékenység során alkalmazhatnak majd.

A tanszéken végzett szakembereknek a magyar olajipari cég igyekszik megfelelő karrierlehetőséget kínálni, de nem lesz mindenkiből Moldolgozó: a végzősök természetesen

más munkahelyet is választhatnak. Az egyetem a cég szakembereinek posztgraduális képzését is végzi.

Patkó Gyula rektor kiemelte: a Mol az egyetem legfontosabb stratégiai partnere. Amellett, hogy a cég színvonalas gyakorlati terepet biztosít a hallgatóknak, kutatási megbízásokkal is ellátja az intézményt, amelyek nemzetközi jelentőségűek, így jót tesznek az egyetem hírnevének. Kérdésünkre válaszolva a rektor elmondta: az egyetem élen jár a különböző cégekkel folytatott együttműködésben. Az utóbbi években tanszéket alapított náluk a Miskolcon is üzemet működtető német Bosch-csoport, valamint a Mol érdekeltségébe tartozó tiszaújvárosi TVK Nyrt. Az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek – tette hozzá.  (Tudósítónktól)

 

 

Az olajtársaság maga mellé állítja a rektorokat
Az olajtársaság maga mellé állítja a rektorokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.