Előttük a tizenhatos - Ígéretverseny után dönt a férfiklub

Koppenhágában tartja 121.

Chicago, milliárdokkal és Obamával

Bár méretében mindhárom riválisáétól elmarad, Chicagóval sem éppen kispályás versenyző jelentkezett a 2016-os nyári játékokra.

Madrid, a budapesti olimpia gyilkosa

A spanyolok nagy erőkkel készülnek Koppenhágára: a "csapatvezető" János Károly király mellett érkezik Zapatero miniszterelnök is.

Rio de Janeiro, szenvedély és bűnözés

Először rendeznek ötkarikás játékokat Dél-Amerikában, amennyiben Rio de Janeiro pályázata célba ér a voksoláson.

 

Tokió, a repetázó ázsiai gigaváros

Tervezett időpont: július 29.-augusztus 14.

Mottó: Egyesítsük kultúráinkat!

Küldöttségvezető: Hatojama Jukio kormányfő

Bár Tokió nem nevezhető a kandidálók legesélyesebbjének - elsősorban azért, mert nehezen elképzelhető, hogy a pekingi játékokat követően nyolc évvel ismét az ázsiai kontinens kap rendezési lehetőséget -, azért a japánokat nem szabad leírni. Ellenben ők leírják, hogy a távolságokat illetően a történelem "legtömörebb" olimpiájának adnának otthont: a létesítmények 97 százaléka a százezresre tervezett, kifejezetten a játékokra épülő Olimpiai stadiontól legfeljebb 8 km-re épülne, 70 százaléka pedig legföljebb 10 percnyire lenne a sportolói falutól. Amúgy a tervezett 34 helyszínből 23 máris készen áll.

Mindennek dacára főhet a fejük a szervezőknek, hiszen egy év eleji felmérés arról tanúskodott, hogy a lakosságnak mindössze 55 százaléka pártfogolja a rendezést. Igaz, a NOB szemlebizottságának tavaszi látogatása nyomán lényegesen megnőtt a népszerűségi mutató - s ezt, persze, nem győzik hangsúlyozni a japánok pályázati bizottságát irányítók. (Nemrégiben négyszázezren gyűltek össze a főváros központjában, hogy személyes megjelenésükkel támogassák az aspirálást.) Hogy a kormány mennyire szívügyének tekinti a játékokat, azt jelzi: a kabinet máris négymilliárd dollárt különített el az esetleges infrastrukturális fejlesztésekre.

Noha a kassza kétségkívül tele van, akad, amit nem lehet pénzen megvásárolni. Ilyen, például, a klíma. Márpedig a július végi, augusztus eleji tokiói időjárás, a különlegesen fülledt levegő feltehetően nem növeli a rokonszenvindexet.

A japán pályázatnak - kicsi a világ... - magyar vonatkozása is van: a legutóbbi olimpiák szervezőbizottságainak mindegyikében tevékeny szerepet vállaló Vajda László a 2016-os jelentkezők közül Tokió kandidadúráját próbálja előmozdítani.

Tokió kampányarcai közül kettőt feltétlenül meg kell említeni: az olimpiai aranyérmes mellúszó, Kitadzsima Koszuke mellett a kalapácsvető Murofusi Kodzsi dob be mindent azért, hogy a kandidatúra mellé állítsa a döntéshozókat. Hogy utóbbi mennyire jó választás, az - a szakág jelenlegi "kötéltáncos" pozícióját elnézve - legalábbis kérdéses. Elvégre könnyen megeshet, hogy 2016-ban fel sem kell állítani a kalapácsosok ketrecét...

Tokió
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.