Merész vágás

Mindig kilógott a sorból.

Nem tartozik másra a minősítés

Tilos a munkahelyi cikizés, az ombudsman szót emelt a szégyentáblák ellen.

Fogyasztó lettél, gólya!

Bankszámla-tulajdonos, rendszeres internet- és mobiltelefon-használó, diákmunkás, számlafizető, majdani gyakornok: a felvett hallgatók avatott tagjai lettek a vásárlói rétegnek - már az első napokban kapkodni kezdenek értük.

Nyolc hazai vállalat a régiós toplistán

Az állás elvesztésétől való félelem rontja a cég iránti elkötelezettséget, a válságban régiószerte drámaian csökkent a dolgozók lojalitása - derül ki a legjobb munkahelyekről készített Hewitt-felmérésből.

Akik várnak is valamit az egyetemtől

A Budapesten tanuló amerikai diákoknak furcsa, hogy az egyetemi campuson kívül is van élet. Meglepődnek azon, hogy nem mindig kapják meg, amiért fizettek, de azon is, hogy szívesen segítenek nekik teljesen idegenek.

 

Zölden látják a világot

Szeged látványosságai közé tartozik a 2004 végén átadott József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A város egyetemének szolgálatában álló intézmény működés közben is a XXI. század elveinek akar megfelelni.

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának igazgatósága nyerte el nonprofit kategóriában 2009 legtöbbet zöldült irodája címet a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által meghirdetett versenyen.

- Ne folyasd a vizet, csak a legszükségesebb ideig, maximum két papírtörlőt és egynyomásnyi szappant használj! - sorolja látogatókhoz és a dolgozókhoz címzett kéréseiket Bauer Anett, a tanulmányi és információs központ rendezvényszervező és értékesítő munkatársa.

A fenti egyesület által kiadott Zöldiroda-kézikönyv alapján bárki jó tippeket találhat a környezetkímélőbb iroda megálmodásához. A kongreszszusi központ vezetője, Erdélyi Evelyn állt elő az ötlettel, hogy a zöldgondolatok mentén lehetne színesebbé és élhetőbbé is tenni a központ életét. A kiadvány alapján szervezték át a mindennapjaikat négy irodában, amelyek a megmérettetésen indultak.

- Több szobanövényt szereztünk be, újrahasznosított kartonbútorokat is vásároltunk, kerámia- és nem műanyag-papír poharat használnak az igazgatóság munkatársai a kávéautomatákba, de odafigyelünk a fax, nyomtató és számítógép kikapcsolására is, ha elhagyjuk az irodát - sorolja a fejlesztéseket Bauer Anett.

- Felújítottuk a zuhanyzókat és energiatakarékos hűtőt is vettünk az itt dolgozók körülményeinek javítására - teszi hozzá Fazekas Anett rendezvényasszisztens.

Nem csupán saját irodáikban, hanem az egész épületben jellemző a "zöldülés". Szelektív hulladékgyűjtő szigetek vannak kihelyezve és elemgyűjtők. Hamarosan még több plakáton késztetik környezettudatos gondolkodásra a fiatalokat. Számítógép által beállított belső hőmérséklet, mozgásérzékelők, úgynevezett LED világítás segíti elő a takarékoskodást.

A tanulmányi és információs központ tetején a tavalyi nagyszabású beruházásnak köszönhetően 54 négyzetméternyi napkollektort telepítettek, amellyel májustól októberig megoldják a melegvíz-ellátást.

- Odafigyelünk arra, hogy a rendezvényeinken is környezetkímélő módszereket alkalmazzunk. Gyorsan lebomló anyagból készült szalvétákat használunk, nagy palackos ásványvizet kínálunk a félliteres adagok helyett - mondja Bauer Anett.

Írásbeli ajánlásukat eljutatták partnereikhez, amellyel szeretnének segítséget nyújtani a rendezvények környezetbarát megszervezéséhez. A legújabb eredmény a Belső Zöld Hírlevél, amelyben felkeltik a munkatársakban szunnyadó környezetvédőt, és zöldprotokollal szigorúan szabályozzák a műszaki eszközök helyes használatát.

- A lehető legkevesebbet használják a nyomtatót, belső felhasználásra a papír mindkét felére nyomtathatnak, hirdessenek elektronikusan, használjanak újrahasznosított papírt - sorolja Fazekas Anett a partnereknek és kollégáknak is ajánlott megoldásokat.

A helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készülnek az ételek, és helyi beszállítók péksüteményei kaphatók a hallgatók által kedvelt kávéházban. Partnerükkel megállapodásban szabályozták a lehető legkörnyezetkímélőbb eljárásokat és eszközöket.

- Az egyetemisták is nyitottak az új személetmódra, ők még könnyen nevelhetők környezettudatosságra. Tapasztalatok alapján jól használják a szelektív gyűjtőket is. Tervezzük, hogy a nem egyértelmű esetekre plakátokon soroljuk fel, hogy pontosan mi melyik kukába való - meséli Bauer Anett.

- Meggyőződtem róla, hogy a kartonbútorok jól használhatók, elképzelhető, hogy kiegészítőként én is beszerzek majd otthonra egy polcot a jövőben - mondja Sinkó Zsuzsanna a jogi kar frissen végzett hallgatója, akit az átlagosnál jobban érdekel a környezetvédelem, szakdolgozata témájául is ezt a területet választotta. Otthon is takarékoskodik a vízzel, és környezetbarát jelzésű termékeket vásárol.

Sokan blöffnek tartják a szelektív gyűjtést, gondolván a szeméttelepen azután összeöntik a konténerek tartalmát. Fazekas Anett és Bauer Anett a hulladéktelepen személyesen győződött meg arról, hogy a különgyűjtött szemetet nem öntik egy helyre, hanem külön kezelik, futószalagon kézzel is válogatják.

Erőfeszítéseiktől és a beruházási, fejlesztési programtól 1-1,5 millió forintos megtakarítást vár az intézmény vezetősége, amely éves szinten három-öt százalékos energiafelhasználási javulást jelentene a 25 ezer négyezetméteres központban.

Zöldmódi szerint működtetik az új évezred információs központját Szegeden
Zöldmódi szerint működtetik az új évezred információs központját Szegeden
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.