Merész vágás

Mindig kilógott a sorból.

Fogyasztó lettél, gólya!

Bankszámla-tulajdonos, rendszeres internet- és mobiltelefon-használó, diákmunkás, számlafizető, majdani gyakornok: a felvett hallgatók avatott tagjai lettek a vásárlói rétegnek - már az első napokban kapkodni kezdenek értük.

Ha van feladat, nem vész el a világ

Már vidéken is segítséget kaphatnak a munkaerőpiacra való visszatéréshez azok, akik felnőttként veszítik el a látásukat.

Nyolc hazai vállalat a régiós toplistán

Az állás elvesztésétől való félelem rontja a cég iránti elkötelezettséget, a válságban régiószerte drámaian csökkent a dolgozók lojalitása - derül ki a legjobb munkahelyekről készített Hewitt-felmérésből.

Az utolsó majd lekapcsolja a lámpát

Gipszbe öntve őrzik Szegeden az utolsó kémia-fizika szakos végzős kéznyomát. A jelenlegi oktatási rendszerben minimális az esély arra, hogy ilyen szakpárral valaki tanári diplomát szerezzen.

 

Akik várnak is valamit az egyetemtől

A Budapesten tanuló amerikai diákoknak furcsa, hogy az egyetemi campuson kívül is van élet. Meglepődnek azon, hogy nem mindig kapják meg, amiért fizettek, de azon is, hogy szívesen segítenek nekik teljesen idegenek.

A Budapesti Corvinus Egyetemen működő International Study Programs (ISP) keretében évente számos, elsősorban az Egyesült Államokból érkező vendéghallgató vesz részt a patinás Duna-parti intézmény kurzusain. A tengerentúli diákok azonban a magyartól igencsak eltérő oktatási rendszerhez szoktak hozzá, ezért számukra az ISP munkatársai igyekeznek az otthoni viszonyokat megteremteni. Így például az év közbeni számonkérések, a tananyagról és a követelményekről való alapos tájékoztatás is mind az amerikai módszereket idézik. Egyértelmű, hogy a két ország oktatási rendszere közötti különbségek jórészt kulturális, történelmi és társadalmi okokra vezethetők vissza, ám egyéb tényezőket is azonosítani lehet, melyek az eltéréseket okozzák.

Pestalits Gitta, az ISP program koordinátora úgy látja, hogy részben a "kemény" amerikai tandíjrendszernek köszönhető, hogy az ottani hallgatók komoly elvárásokkal viseltetnek a felsőoktatási intézményekkel szemben, ugyanakkor hozzáteszi: a tandíj nem feltétlenül jelentene megoldást a magyar oktatási rendszer problémáira. Mindenesetre tény: a lapunk által megkérdezett, amerikai csereprogramban részt vett magyar diákok meglepetten tapasztalták, hogy az ottani tanulmányi hivatalok minden kérdésben a rendelkezésükre állnak, az alkalmazottak udvariasak, valamint nyoma sincs az itthon tapasztalható türelmetlenségnek és túlterheltségnek.

A programkoordinátor elmondta, hogy a Budapesten tanuló amerikai diákok általános véleménye szerint Magyarországon kevésbé hatékonyan működnek a dolgok, mint odahaza. Ez a megállapítás általában véve a szolgáltatásokra vonatkozik, így igaz a postai vagy a banki ügyintézésre is. Az ISP irodájába viszont minden tekintetben "amerikai" környezetet varázsolnak a távolról érkezett vendéghallgatóknak. Ennek egyik elsődleges vonása, hogy segítenek, amiben csak tudnak, így a hallgatók a tanulmányi ügyeken túl is bármilyen problémával fölkereshetik őket. Való igaz, a magyar hallgatók amerikai társaiknál önállóbbak tanulmányi ügyeik intézésében: amíg az utóbbiakat odahaza "kézen fogva" vezetik, addig a hazai diákok kénytelenek kitaposni a maguk ösvényét a bürokrácia útvesztőjében.

Ebből nem következik, hogy a magyarok kreatívabbak lennének, sőt: az Egyesült Államokban az oktatásban és a nevelésben is kulcsszerepet kap az önállóságra nevelés és a pozitív megerősítés, miközben idehaza a diákokat az oktatási rendszer inkább saját hibáikkal és vélt gyengeségeikkel szembesíti. Amerikában mindennapos dolog az oktatói dicséret és a biztatás, a jó teljesítmény jutalmazása, a kiváló eredményt felmutató tanulók nyilvános kitüntetése, illetve magas ösztöndíjban való részesítése.

Az amerikai diákok körében az oktatókkal szembeni elvárások sokkal nagyobbak, ezért bizonyos dolgokra külön odafigyelnek a corvinusos tanárok. Az óráknak gyakorlatiasabbnak kell lenniük. Külön ügyelni kell arra, hogy az érdemjegy az Egyesült Államokban magánügynek számít. Nem lehet úgy kiosztani a dolgozatot, hogy jól láthatóan szerepeljen rajta az osztályzat, tilos nyilvánosan felolvasni, ki milyen eredménnyel vizsgázott.

A 21 éves kaliforniai Victoria egy szemesztert töltött a Corvinus Egyetemen. Az ő szemében a legnagyobb különbség az egyetemi kultúrában figyelhető meg. - Nálunk a diákok a campuson élnek. Minden időt együtt töltenek, a sportesemények és egyéb rendezvények formálják a közösséget - emelte ki a legfontosabb eltérést az amerikai diáklány. - Csak azon az egyetemen, ahol én tanulok, több mint 300 egyetemi klub várja az érdeklődőket.

Pestalits Gitta úgy látja, az idelátogató hallgatók kellemes meglepetésként élik meg, milyen segítőkészen befogadják őket. Otthon ritkaságszámba megy, ha az ottani diákok a saját családjuk körébe invitálják vagy a városban körbekalauzolják a más országból érkezetteket. Másrészt az amerikai fiatalok példát mutatnak szolidaritásukkal: minden szemeszter végén tömérdek használt ruha és egyéb tárgy gyűlik össze az ISP irodájában, amit már nem tudnak/akarnak hazavinni magukkal.

- Előfordult, hogy karácsony előtt a fél irodánk tele volt a felhalmozott adományokkal - árulta el a programkoordinátor, hozzátéve: az öszszegyűjtött ruhákat minden alkalommal átadják a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Tavaly ősszel 80, tavasszal 40 amerikai hallgató vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi képzésein (általában egy, maximum két szemesztert töltenek itt). Elsősorban üzleti, pénzügyi, marketingtárgyakat hallgatnak. Vannak számukra történelmi, művészeti, szo-ciológiai stb. kurzusok is. A tandíj összege változó, és nem adnak róla információt. Szalai Gábor, az egyetem nemzetközi irodájának referense szerint - az irodán keresztül érkező (csere)diákoknak nem kell tandíjat fizetniük - 450-750 eurót költenek havonta megélhetésre. Az amerikaiak olcsónak tartják Budapestet és Magyarországot.

Kirándulás Magyarországon. A külföldi diákok nálunk is megtalálják a módot, hogyan építsenek közösséget
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.