1901: Viktória halála - a boldog békeidők vége

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. A Népszabadság Online részleteket közöl a filmekből. 1901-ben járunk. Videó

1913: tánc a vulkán tetején

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. 1913-ban járunk. A németek pompás díszmeneteket rendeznek Vilmos császár tiszteletére. Videó

Szarajevó - 1914

.

1920: Trianon itt - Capone ott

A XX. század történelmi kronológiáját követő dokumentumfilm-sorozat újabb fejezete az 1920-ban bevezetett szesztilalom nyomán fölemelkedő Al Capone életútjával foglalkozik. Magyarország figyelmét a Trianon-kastélyban aláíratott békeszerződés köti le. Az ország elveszti területeinek kétharmadát. 100 év

1922: Mussolini első blöffje

A XX.

 

1916: Verdun, egymillió halott és sebesült

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozatban 1916-ban járunk. A német és a francia csapatok Verdunnél több hónapig tartó pusztító öldöklés végén ugyanott vannak, mint a csaták előtt. Videó

Kenyér, zsír és cukor - jegyre. Szabályozzák, hogy az újságok mennyi papírt használhatnak. Tiltott a húsvéti tojásfestés. 1916: az egyik legkeményebb év az első világháború Európájában.

A monarchia csapatai súlyos harcokat vívnak az olaszok ellen az Isonzo-nál. Itt van előretörés, az orosz fronton nincs. Románia belépése megoldhatatlan probléma a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia számára. Az Antant titkos szerződésben Romániának ígéri Erdélyt. Közben Magyarországon Ferenc József halála után színre lép az utolsó király, IV. Károly (1915. december 30.), s népszerű ugyan Kálmán Imre nagyoperettje, a Csárdáskirálynő, a katonák számára nyilvánvaló, hogy nem táncmulatságba, hanem önpusztító háborúba masíroznak.

A szövetségesek és a németek állóháborút vívnak. A német terv: Verdunnél kell a franciáknak elvérezniük. Egy halott német jutna öt halott franciára. Azt gondolják, megéri a kockázat.

1916. február 21. Ezer német üteg lövi a francia vonalakat. Eddig sosem látott pusztítás kezdődik. Minden másodpercben meghalt egy ember. Döbbenetes képek járják be a világsajtót.

A németek hisznek a győzelemben. De halálra győzik magukat. Philippe Pétain is a háború megszállottja. Április 9-i napiparancsában azt mondja: Bátorság, bátorság, elkapjuk őket. Verdunt bármi áron megtartom.

Májusban már százezer halottat tartanak nyilván mindkét oldalon. A propaganda dicső győzelmekről tudósít, de aki ott van, tudja, hogy Verdun: csontmalom. Jön a lángszóró, a legújabb tömegpusztító fegyver. Gáztámadások mindkét oldalon.

A végelszámolás fél év múlva: egymillió halott és sebesült. A frontvonalak pedig ugyanott, mint annak előtte.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.